Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
3 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę oczyść z zewnętrznych liści. Następnie poszatkuj i wymieszaj z solą oraz cukrem.
Krok 2
Kapustę przykryj i przygnieć czymś ciężkim. Odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie przepłucz ją delikatnie wodą i ponownie umieść w misce.
Krok 3
Ziarna sezamu upraż na patelni. Czosnek rozetrzyj na pastę.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr połącz z sokiem z limonki, pastą paprykową, roztartym czosnkiem, olejem i olejem sezamowym.
Krok 5
Wymieszaj kapustę z sosem i sezamem. Na końcu posyp posiekaną kolendrą i podawaj.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej
Globalizacja to jednak fantastyczna sprawa. Bez niej nie mielibyśmy bladego pojęcia jak smakuje koreańska sałatka z kapusty pekińskiej zwana kimchi. Przepisy z całego świata są teraz na wyciągniecie ręki, więc czas poznać, w czym tkwi sekret tego narodowego dania Koreańczyków!
Dla kogo?
Sałatka z kapusty pekińskiej wywrze wrażenie na fanach wschodniej kuchni. Nie oprą jej się też wegetarianie oraz zwolennicy ostrych dań. Sałatka ta może być także dodatkiem do potraw mięsnych. Sezam i olej sezamowy robią tu dobrą robotę!
Na jaką okazję?
Każda okazja jest dobra, żeby spróbować kimchi. Można ją zjeść jako samodzielne danie, przekąskę bądź dodatek. Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu? Czemu nie!
Czy wiesz, że?
Istnieje co najmniej kilka przepisów na sałatkę kimchi. Przeciętny mieszkaniec Korei zjada od 18 do 25 kg kimchi.
Dla urozmaicenia:
Sałatka kimchi w podstawowej formie to kiszone warzywa, przede wszystkim kapusta. Można jednak dorzucić do niej: szpinak, marchew, krewetki, orzechy, grzyby, a nawet jabłka i jagody.