
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
3 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę pekińską oczyść z zewnętrznych liści, umyj i wysusz. Następnie poszatkuj, przesyp do miski dodaj sól z cukrem. Rękami wymieszaj wszystkie składniki tak, by przyprawy rozprowadzić równomiernie po kapuście.

Krok 2
Przemieszaną z przyprawami kapustę przykryj i przygnieć czymś ciężkim. Miskę odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie delikatnie przepłucz jej zawartość wodą i ponownie umieść w naczyniu.

Krok 3
Na suchej, ale dobrze rozgrzanej patelni upraż ziarna sezamu. Ząbki czosnku obierz z łupinek i rozetrzyj na pastę.

Krok 4
Do garnuszka przesyp sos sałatkowy Knorr, dodaj sok z limonki, pastę paprykową, roztarty czosnek, olej i olej sezamowy. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj, a następnie odstaw na kilka minut, żeby sos się przegryzł.

Krok 5
Dodaj sos z sezamem do kapusty i porządnie przemieszaj. Tuż przed podaniem gotową sałatkę posyp posiekaną świeżą kolendrą.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak, zwłaszcza gdy wcześniej zostanie krótko uprażony na dobrze rozgrzanej patelni – przekonaj się o tym sam. Sałatka kimchi z dodatkiem sezamu smakuje doskonale!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej
Globalizacja to jednak fantastyczna sprawa. Bez niej nie mielibyśmy bladego pojęcia, jak smakuje koreańska ostro-kwaśna sałatka z kapusty pekińskiej zwana kimchi. Przepisy z całego świata są teraz na wyciągniecie ręki, więc czas poznać, w czym tkwi sekret tego narodowego dania Koreańczyków!
Dla kogo?
Sałatka z kimchi opierająca się na kapuście pekińskiej niewątpliwie wywrze pozytywne wrażenie na fanach wschodniej kuchni. Nie oprą jej się również wegetarianie oraz zwolennicy ostrych, pełnych wyrazu dań. Sałatka ta może być także dodatkiem do potraw mięsnych. Sezam i olej sezamowy robią tu naprawdę dobrą robotę!
Na jaką okazję?
Każda okazja jest dobra, by sprawdzić, jak smakuje sałatka kimchi. Przepis jest prosty i zawiera mało składników. Można ją zjeść jako samodzielne danie, przekąskę bądź jako dodatek do smażonego mięsa. Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu? Czemu nie!
Czy wiesz, że?
Tradycyjna surówka kimchi przygotowywana jest z kiszonych lub fermentowanych jarzyn. Oprócz kapusty dodaje się do niej rzodkiew, ogórki lub szczypiorek. Za ostry smak potrawy odpowiada duża ilość grubo mielonych, suszonych papryczek chili. Przeciętny mieszkaniec Korei zjada od 18 do 25 kg kimchi rocznie.
Dla urozmaicenia:
Kimchi sałatka będzie smakować jeszcze lepiej, gdy dorzucisz do niej pokrojone w paski inne dodatki jak warzywa lub owoce (szpinak, marchew, orzechy, grzyby, jabłka i jagody), a nawet obgotowane lub duszone krewetki.