
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
3 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę oczyść z zewnętrznych liści. Następnie poszatkuj i wymieszaj z solą oraz cukrem.
Krok 2
Kapustę przykryj i przygnieć czymś ciężkim. Odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie przepłucz ją delikatnie wodą i ponownie umieść w misce.
Krok 3
Ziarna sezamu upraż na patelni. Czosnek rozetrzyj na pastę.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr połącz z sokiem z limonki, pastą paprykową, roztartym czosnkiem, olejem i olejem sezamowym.
Krok 5
Wymieszaj kapustę z sosem i sezamem. Na końcu posyp posiekaną kolendrą i podawaj.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej
Globalizacja to jednak fantastyczna sprawa. Bez niej nie mielibyśmy bladego pojęcia jak smakuje koreańska sałatka z kapusty pekińskiej zwana kimchi. Przepisy z całego świata są teraz na wyciągniecie ręki, więc czas poznać, w czym tkwi sekret tego narodowego dania Koreańczyków!
Dla kogo?
Sałatka z kapusty pekińskiej wywrze wrażenie na fanach wschodniej kuchni. Nie oprą jej się też wegetarianie oraz zwolennicy ostrych dań. Sałatka ta może być także dodatkiem do potraw mięsnych. Sezam i olej sezamowy robią tu dobrą robotę!
Na jaką okazję?
Każda okazja jest dobra, żeby spróbować kimchi. Można ją zjeść jako samodzielne danie, przekąskę bądź dodatek. Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu? Czemu nie!
Czy wiesz, że?
Istnieje co najmniej kilka przepisów na sałatkę kimchi. Przeciętny mieszkaniec Korei zjada od 18 do 25 kg kimchi.
Dla urozmaicenia:
Sałatka kimchi w podstawowej formie to kiszone warzywa, przede wszystkim kapusta. Można jednak dorzucić do niej: szpinak, marchew, krewetki, orzechy, grzyby, a nawet jabłka i jagody.