Sałatka kimchi - surówka: przepis z kapusty | Przepisy.pl pixel

Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

271 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

319 osób wydrukowało

Pobierz pdf

504 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

3 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pekińską oczyść z zewnętrznych liści, umyj i wysusz. Następnie poszatkuj, przesyp do miski dodaj sól z cukrem. Rękami wymieszaj wszystkie składniki tak, by przyprawy rozprowadzić równomiernie po kapuście.

Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej  - Krok 1

Krok 2

Przemieszaną z przyprawami kapustę przykryj i przygnieć czymś ciężkim. Miskę odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie delikatnie przepłucz jej zawartość wodą i ponownie umieść w naczyniu.

Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej  - Krok 2

Krok 3

Na suchej, ale dobrze rozgrzanej patelni upraż ziarna sezamu. Ząbki czosnku obierz z łupinek i rozetrzyj na pastę.

Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej  - Krok 3

Krok 4

Do garnuszka przesyp sos sałatkowy Knorr, dodaj sok z limonki, pastę paprykową, roztarty czosnek, olej i olej sezamowy. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj, a następnie odstaw na kilka minut, żeby sos się przegryzł.

Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej  - Krok 4

Krok 5

Dodaj sos z sezamem do kapusty i porządnie przemieszaj. Tuż przed podaniem gotową sałatkę posyp posiekaną świeżą kolendrą.

Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak, zwłaszcza gdy wcześniej zostanie krótko uprażony na dobrze rozgrzanej patelni – przekonaj się o tym sam. Sałatka kimchi z dodatkiem sezamu smakuje doskonale!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej Kimchi sałatka z kapusty pekińskiej

Globalizacja to jednak fantastyczna sprawa. Bez niej nie mielibyśmy bladego pojęcia, jak smakuje koreańska ostro-kwaśna sałatka z kapusty pekińskiej zwana kimchi. Przepisy z całego świata są teraz na wyciągniecie ręki, więc czas poznać, w czym tkwi sekret tego narodowego dania Koreańczyków!

Dla kogo?

Sałatka z kimchi opierająca się na kapuście pekińskiej niewątpliwie wywrze pozytywne wrażenie na fanach wschodniej kuchni. Nie oprą jej się również wegetarianie oraz zwolennicy ostrych, pełnych wyrazu dań. Sałatka ta może być także dodatkiem do potraw mięsnych. Sezam i olej sezamowy robią tu naprawdę dobrą robotę!

Na jaką okazję?

Każda okazja jest dobra, by sprawdzić, jak smakuje sałatka kimchi. Przepis jest prosty i zawiera mało składników. Można ją zjeść jako samodzielne danie, przekąskę bądź jako dodatek do smażonego mięsa. Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu? Czemu nie!

Czy wiesz, że?

Tradycyjna surówka kimchi przygotowywana jest z kiszonych lub fermentowanych jarzyn. Oprócz kapusty dodaje się do niej rzodkiew, ogórki lub szczypiorek. Za ostry smak potrawy odpowiada duża ilość grubo mielonych, suszonych papryczek chili. Przeciętny mieszkaniec Korei zjada od 18 do 25 kg kimchi rocznie.

Dla urozmaicenia:

Kimchi sałatka będzie smakować jeszcze lepiej, gdy dorzucisz do niej pokrojone w paski inne dodatki jak warzywa lub owoce (szpinak, marchew, orzechy, grzyby, jabłka i jagody), a nawet obgotowane lub duszone krewetki.