Ile kapusty na 100 pierogów? Ciasto i farsz – odpowiednie proporcje

Pierogi to kawałki cienkiego, elastycznego ciasta, wypełnione rozmaitym farszem: twarogiem, owocami, kapustą i grzybami itp. Mogą być gotowane, smażone, pieczone lub grillowane. Możecie je podawać, jako danie główne lub jako deser, w zależności od nadzienia i dodatków. Lubicie pierogi? Dziś dowiecie się, jakie powinny być proporcje ciasta i farszu.

Ile mąki na 100 pierogów?

Załóżmy, że chcecie zrobić 100 pierogów. Potrzebujecie tylko kilku składników: mąki, soli, oleju i mleka.[PJ1] Ale można próbować z innymi składnikami. No dobrze, ale chcecie pewnie dokładnie wiedzieć, ile mąki na 100 pierogów? Dowiecie się już za chwilę.

Ciasto na 100 pierogów

Każdy z Was szuka idealnego przepisu na ciasto na pierogi. Chcecie przecież, by było delikatne i rozpływało się w ustach. Poniższy przepis jest strzałem w dziesiątkę.

Składniki na 100 pierogów:

  • 900 g mąki pszennej
  • 550 ml mleka
  • 190 g masła
  • sól

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuśćcie masło, dodajcie mleko i całość zagotujcie.
  2. Do miski z mąką dodajcie ciepłe mleko z masłem oraz sól.
  3. Dokładnie wyróbcie ciasto dłońmi.
  4. Odstawcie ciasto na 20 minut, żeby odpoczęło.
  5. Po tym czasie podzielcie ciasto na mniejsze kawałki.
  6. Weźcie jeden kawałek i rozwałkujcie na placek o grubości około 3 milimetrów.
  7. Szklanką lub foremką wytnijcie okrągłe placuszki.
  8. Na każdy nałóżcie farsz i formujcie pierożka. Potem wystarczy pierogi ugotować.

Ile farszu na 100 pierogów?

Jak już zapewne wiecie, farsz jest równie ważny, co ciasto na pierogi. Proporcje i ilości składników nie są dla wielu z Was oczywiste. Nikt przecież nie chce, żeby podczas robienia pierogów zabrakło ciasta, a farsz został lub odwrotnie. Ile farszu na 100 pierogów? Wszystko zależy od tego, jaki chcecie zrobić farsz. Do pierogów ruskich potrzebujecie 500 g ziemniaków i 500 g twarogu[PJ2] . Gdy chcecie zrobić pierogi z serem, musicie go mieć 1 kg. Wszystko też zależy od tego, co jeszcze dodatkowo dodacie do farszu.

Ile kapusty na 100 pierogów?

Jeśli przygotowujecie pierogi na Wigilię, nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. No dobrze, ale ile kapusty na 100 pierogów? Spokojnie wystarczy Wam kilogram kapusty kiszonej. Oczywiście nie zapomnijcie dodać grzybów, cebulki i przypraw.

Przepis na pierogi ruskie

Są tu smakosze ziemniaków i twarogu? Na pewno tak! Poznajcie dokładny przepis na pierogi ruskie, popularne w Polsce i w Ukrainie. Wykorzystajcie podany wyżej przepis na ciasto, a tu poznajcie przepis na farsz.

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg twarogu
  • 0,5 kg ziemniaków
  • cebule
  • 10 dag świeżej słoniny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie i umyjcie ziemniaki, po czym ugotujcie je w lekko osolonej wodzie.
  2. Słoninę pokrojoną w drobną kosteczkę usmażcie na małym ogniu, aż wytopi się z niej tłuszcz.
  3. Pokrojone w drobną kostkę cebule dodajcie do słoniny i smażcie około 5 minut, co chwilę mieszając.
  4. Do ugotowanych ziemniaków dodajcie połowę tłuszczu z cebulą i skwarkami. Nie może być grudek, więc utłuczcie to wszystko dokładnie i zostawcie do ostygnięcia.
  5. Potem dodajcie twaróg, sól i pieprz i połączcie wszystko w jednolitą masę. Farsz jest gotowy.
  6. Wystarczy go tylko nałożyć na krążki z ciasta, uformować pierogi i ugotować. Gotowe pierogi polejcie pozostałym tłuszczem ze skwarkami. Smacznego!

Ile mięsa na 100 pierogów?

Są tu pewnie smakosze mięsa i czują się pominięci. Spokojnie, mamy również coś dla Was. Pierogi z mięsem na pewno trafią w Wasz gust. Do farszu potrzebujecie 1 kg łopatki wieprzowej, ½ kg wołowiny, pęczek włoszczyzny, jajko, 2 drobno posiekane cebule, sól i pieprz.

Wieprzowinę i wołowinę ugotujcie z włoszczyzną jak na rosół. Potem zmielcie mięso, ale nie za drobno, żeby nie powstała papka. Dodajcie podsmażoną cebulę, trochę rosołu, w którym gotowało się mięso oraz całe jajo, sól i pieprz. Zmieszajcie wszystko razem i farsz macie gotowy. Pamiętajcie, wszystkie składniki muszą być ostudzone.

Podsumowanie

Prawda jest taka, że gdy chodzi o pierogi, to każdy znajdzie wariant dla siebie. Do farszu możecie wykorzystać tak wiele składników, że pierogi nigdy się Wam nie znudzą. Przygotujcie pierogi z mięsem i grzybami albo aromatyczne pierogi z soczewicą. Jeśli lubicie w daniach rybne akcenty, może zainteresować Was przepis na pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem.