Pierogi z mięsem i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z mięsem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

365 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

501 osób wydrukowało

Pobierz pdf

662 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.7 szklanki

0.5 łyżeczki

600 gramów

2 sztuki

10 sztuk

1 pęczek

2 sztuki

2 ziarna

3 ziarna

1 szczypta

1 szczypta

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte mięso pokrój w dużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do mięsa i smaż razem.

Pierogi z mięsem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj kostki Knorr, grzyby oraz pozostałe przyprawy – liść, ziele oraz pieprz. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie mięso, grzyby i warzywa wyjmij z wywaru i wystudź.

Pierogi z mięsem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Mięso przepuść przez maszynkę do mielenia wraz z warzywami. Grzyby pokrój w cienkie paski, dodaj do mięsa, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pierogi z mięsem i grzybami - Krok 3

Krok 4

Z mąki, wody i soli zagnieć ciasto pierogowe. Rozwałkuj cienko na stolnicy i wytnij krążki przy użyciu szklanki.

Pierogi z mięsem i grzybami - Krok 4

Krok 5

Na każdy z krążków nałóż łyżkę farszu i zlep dokładnie brzegi chowając farsz w środku.

Pierogi z mięsem i grzybami - Krok 5

Krok 6

Uformowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawaj ciepłe z wody lub odsmażane, udekoruj listkami ziół.

Pierogi z mięsem i grzybami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z mięsem i grzybamiPierogi z mięsem i grzybami

Niby zwyczajne pierogi z gotowanym mięsem, a jednak znacznie smaczniejsze i dużo bardzie szlachetne. Wystarczy dodatek leśnych grzybów, np. podgrzybków lub borowików, aby najpopularniejszy farsz do pierogów stał się wyjątkowo wykwintny. Pierogi z mięsem i grzybami możesz podać zatem na elegancką kolację lub podczas rodzinnego święta. Okraś je skwarkami z boczku lub cebuli. Pamiętaj, że zarówno mięso jak i grzyby lubią towarzystwo pietruszki oraz dużej ilości czarnego pieprzu. Pierogi doskonale będą smakować podane do czerwonego barszczu na zakwasie lub – na drugi dzień po ugotowaniu – podsmażone na złoto na patelni. Robiąc w domu pierogi najlepiej od razu zrobić co najmniej dwie porcje, jedna część zaserwować, a drugą porcję surowych lub podgotowanych pierogów zamrozić – będą doskonałym zapasem na czarną godzinę, gdy nie będziesz miała czasu gotować.