PRZEPISY.PL

Aromatyczne suszone grzyby z mięsem to wyśmienite nadzienie do pierogów. Sprawdź także nasz przepis na ciasto, które zawsze się udaje.

Pierogi z mięsem i grzybami - autor: przepisy.pl

Pierogi z mięsem i grzybami

  • 60
  • 6
  • Średnie
  • 0
169
osób dodało do Mniamlisty
169
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mąka1 szklanka
  • woda0.7 szklanki
  • sól0.5 łyżeczki
  • mięso wołowe i wieprzowe600 g
  • Bulion grzybowy Knorr
    2 szt
  • grzyby suszone 10 szt
  • włoszczyzna1 pęczek
  • liść laurowy2 szt
  • ziele angielskie2 ziarna
  • pieprz3 ziarna
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia30 ml
Pierogi z mięsem i grzybami – krok 1

Krok 1

Umyte mięso pokrój w dużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do mięsa i smaż razem.
Pierogi z mięsem i grzybami – krok 2

Krok 2

Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj kostki Knorr, grzyby oraz pozostałe przyprawy – liść, ziele oraz pieprz. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie mięso, grzyby i warzywa wyjmij z wywaru i wystudź.
Pierogi z mięsem i grzybami – krok 3

Krok 3

Mięso przepuść przez maszynkę do mielenia wraz z warzywami. Grzyby pokrój w cienkie paski, dodaj do mięsa, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pierogi z mięsem i grzybami – krok 4

Krok 4

Z mąki, wody i soli zagnieć ciasto pierogowe. Rozwałkuj cienko na stolnicy i wytnij krążki przy użyciu szklanki.
Pierogi z mięsem i grzybami – krok 5

Krok 5

Na każdy z krążków nałóż łyżkę farszu i zlep dokładnie brzegi chowając farsz w środku.
Pierogi z mięsem i grzybami – krok 6

Krok 6

Uformowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawaj ciepłe z wody lub odsmażane, udekoruj listkami ziół.

Więcej przepisów z tym produktem

Bulion grzybowy KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

158
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Średnie
73
osoby dodały do Mniamlisty
90''
8
Średnie
2195
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Średnie
281
osób dodało do Mniamlisty
90''
7
Średnie