
Składniki
1 szklanka
0.7 szklanki
0.5 łyżeczki
600 gramów
2 sztuki
10 sztuk
1 pęczek
2 sztuki
2 ziarna
3 ziarna
1 szczypta
1 szczypta
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte mięso pokrój w dużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do mięsa i smaż razem.

Krok 2
Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj kostki Knorr, grzyby oraz pozostałe przyprawy – liść, ziele oraz pieprz. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie mięso, grzyby i warzywa wyjmij z wywaru i wystudź.

Krok 3
Mięso przepuść przez maszynkę do mielenia wraz z warzywami. Grzyby pokrój w cienkie paski, dodaj do mięsa, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 4
Z mąki, wody i soli zagnieć ciasto pierogowe. Rozwałkuj cienko na stolnicy i wytnij krążki przy użyciu szklanki.

Krok 5
Na każdy z krążków nałóż łyżkę farszu i zlep dokładnie brzegi chowając farsz w środku.

Krok 6
Uformowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawaj ciepłe z wody lub odsmażane, udekoruj listkami ziół.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z mięsem i grzybami
Niby zwyczajne pierogi z gotowanym mięsem, a jednak znacznie smaczniejsze i dużo bardziej szlachetne. Sekret tego dania tkwi w szczegółach i wyborze odpowiednich dodatków, które zapewniają niepowtarzalne doznania smakowe. Pierogi z mięsem i grzybami suszonymi to jeden z najlepszych sposobów na rozpieszczenie swojego podniebienia.
Dla kogo?
Podejrzewamy, że trudno byłoby znaleźć kogoś, kto nie przepada za tym klasycznym mącznym daniem. Dla fanów tradycyjnych frykasów pierogi z grzybami i mięsem to nie lada rarytas!
Na jaką okazję?
Wystarczy dodatek leśnych grzybów, np. podgrzybków lub borowików, aby najpopularniejszy farsz do pierogów stał się wyjątkowo wykwintny. Pierogi z mięsem i grzybami możesz podać zatem na elegancką kolację lub podczas rodzinnego święta. Okraś je skwarkami z boczku lub cebuli, a biesiadnicy nie będą szczędzić pochwał!
Czy wiesz, że?
Robiąc w domu pierogi z grzybami i mięsem najlepiej od razu przygotować co najmniej dwie porcje, by jedną część zaserwować od razu, a drugą porcję surowych lub podgotowanych pierogów zamrozić – będą doskonałym zapasem na czarną godzinę, gdy nie będziesz mieć czasu na gotowanie.
Dla urozmaicenia:
Pamiętaj, że zarówno mięso jak i grzyby lubią towarzystwo pietruszki oraz dużej ilości czarnego pieprzu. Pierogi z mięsem i grzybami doskonale będą smakować podane do czerwonego barszczu na zakwasie lub – na drugi dzień po ugotowaniu – podsmażone na złoto na patelni.