Pierogi z mięsem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

358 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

488 osób wydrukowało

Pobierz pdf

637 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.7 szklanki

0.5 łyżeczki

600 gramów

10 sztuk

1 pęczek

1 szczypta

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte mięso pokrój w dużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do mięsa i smaż razem.

Pierogi z mięsem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Całość zalej 700 mililitrami wody, dodaj kostki Knorr, grzyby oraz pozostałe przyprawy – liść, ziele oraz pieprz. Gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie mięso, grzyby i warzywa wyjmij z wywaru i wystudź.

Pierogi z mięsem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Mięso przepuść przez maszynkę do mielenia wraz z warzywami. Grzyby pokrój w cienkie paski, dodaj do mięsa, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pierogi z mięsem i grzybami - Krok 3

Krok 4

Z mąki, wody i soli zagnieć ciasto pierogowe. Rozwałkuj cienko na stolnicy i wytnij krążki przy użyciu szklanki.

Pierogi z mięsem i grzybami - Krok 4

Krok 5

Na każdy z krążków nałóż łyżkę farszu i zlep dokładnie brzegi chowając farsz w środku.

Pierogi z mięsem i grzybami - Krok 5

Krok 6

Uformowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawaj ciepłe z wody lub odsmażane, udekoruj listkami ziół.

Pierogi z mięsem i grzybami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z mięsem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z mięsem i grzybamiPierogi z mięsem i grzybami

Niby zwyczajne pierogi z gotowanym mięsem, a jednak znacznie smaczniejsze i dużo bardzie szlachetne. Wystarczy dodatek leśnych grzybów, np. podgrzybków lub borowików, aby najpopularniejszy farsz do pierogów stał się wyjątkowo wykwintny. Pierogi z mięsem i grzybami możesz podać zatem na elegancką kolację lub podczas rodzinnego święta. Okraś je skwarkami z boczku lub cebuli. Pamiętaj, że zarówno mięso jak i grzyby lubią towarzystwo pietruszki oraz dużej ilości czarnego pieprzu. Pierogi doskonale będą smakować podane do czerwonego barszczu na zakwasie lub – na drugi dzień po ugotowaniu – podsmażone na złoto na patelni. Robiąc w domu pierogi najlepiej od razu zrobić co najmniej dwie porcje, jedna część zaserwować, a drugą porcję surowych lub podgotowanych pierogów zamrozić – będą doskonałym zapasem na czarną godzinę, gdy nie będziesz miała czasu gotować.