Pierogi z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierogi z serem

z surówką z cykorii, marchewki i jabłka

Autor: dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

ratingratingratingratingrating

6

206 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

320 gramów

2 sztuki

500 gramów

4 łyżeczki

8 łyżeczek

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

8 łyżeczek

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieć ciasto z mąki, jaja i wody.

Pierogi z serem - Krok 1

Krok 2

Rozwałkuj i wytnij średniej wielkości krążki za pomocą np. szklanki

Pierogi z serem - Krok 2

Krok 3

Ser przekręć przez maszynkę albo dobrze rozgnieć widelcem, dodać margarynę i cukier, wymieszać.

Pierogi z serem - Krok 3

Krok 4

Następnie nałóż na kawałki ciasta i lep pierogi.

Pierogi z serem - Krok 4

Krok 5

Zagotuj w garnku wodę, lekko osól i wrzuć pierogi na wrzątek, a gdy wypłyną na wierzch delikatnie je wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerz.

Pierogi z serem - Krok 5

Krok 6

Warzywa umyj i odcedź. Marchew i jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cykorię pokrój w pół plasterki. Dodaj jogurt naturalny. Całość wymieszaj, dopraw do smaku, wyłóż na talerzyk i posyp natką pietruszki. Pierogi podawaj na ciepło, lekko posmarowane z wierzchu Flora Gold.

Pierogi z serem - Krok 6
dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: wapnia, żelaza, cynku, miedzi, fosforu, ryboflawiny,, witaminy A, B12, E, C i D.

1

Opinie o przepisie

  • Janina Koczorowska

    Janina Koczorowska , 13.06.2018

    uwielbiam pierogi z serem kapusta i grzybami korzystam z waszych przepisów wspaniałych dziękuję za to ze jesteście z nami pozdrowienia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z seremPierogi z serem

Kolacja to jeden z naszych ulubionych posiłków, ale pamiętaj, by zjeść ją „z głową”! Znakomitą propozycję na wieczorny posiłek stanowią gotowane pierogi z półtłustym serem. Koniecznie połącz je z surówką ze świeżych warzyw.

Dla kogo? Pierogi w jadłospisie polecanym przez ekspertów żywienia? Oczywiście! Przepis dedykowany jest tym, którzy chcą zakończyć dzień smacznym posiłkiem, będącym częścią zbilansowanej diety 2000 kcal. Racjonalne odżywianie nie musi być nudne – wręcz przeciwnie! Ważne, by pierogi ugotować, rezygnując ze smażenia, a sięgając po ser, wybrać ten półtłusty.

Na zdrowie! Gotowane pierogi z półtłustym serem to istna skarbnica witaminy B12, która przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Idealne rozwiązanie na zakończenie dnia.

Czy wiesz, że? Pierogi przez wielu uznawane są za tradycyjną polską potrawę. Nic bardziej mylnego, bowiem ich ojczyzną są Chiny! Na nasze stoły pierogi przywędrowały prawdopodobnie dopiero w XIII wieku.