Pierogi z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

236 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

200 gramów

2 łyżeczki

3 łyżki

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, dodaj olej i zalej wrzątkiem. Wymieszaj i szczelnie zakryj folią. Odstaw na 15 min. Po tym czasie rozwałkuj i wytnij średniej wielkości krążki za pomocą np. szklanki

Pierogi z serem - Krok 1

Krok 2

Ser przekręć przez maszynkę albo dobrze rozgnieć widelcem, dodaj cukier oraz żółtko. Dobrze wymieszać.

Pierogi z serem - Krok 2

Krok 3

Następnie nałóż na kawałki ciasta i lep pierogi.

Pierogi z serem - Krok 3

Krok 4

Zagotuj w garnku wodę, lekko osól i wrzuć pierogi na wrzątek, a gdy wypłyną na wierzch delikatnie je wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerz.

Pierogi z serem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z seremPierogi z serem

Ślimak, ślimak, pokaż rogi, dam ci sera na pierogi! Któż nie zna tej prostej, wesołej rymowanki? Pora przypomnieć sobie tradycyjne smaki, które niejeden szef kuchni kojarzy z czasem beztroskiego dzieciństwa. Pierogi z serem na słodko to pomysł na obiad, który przypadnie do gustu smakoszom w każdym wieku.

Dla kogo? Pierogi z serem to nie tylko ruskie, bazujące na farszu ziemniaczano-twarogowym. Tym razem na stole wylądują delikatne pierogi z przyjemnym aromatem wanilii. Mniam!

Na jaką okazję? Obiady zazwyczaj podawane są w wersji wytrawnej, więc postawcie na słodką odmianę. Pierogi z serem śmiało możecie serwować w porze podwieczorku albo potraktować nawet jako sposób na deser.

Czy wiesz, że? Mimo że powszechnie pierogi uznawane są za danie typowe dla kuchni polskiej, trwają spory związane z miejscem ich faktycznego pochodzenia. Często mówi się o Chinach jako o kolebce zwyczaju nadziewania ciasta smakowitym farszem.

Dla urozmaicenia: Pierogi z serem warto podawać w towarzystwie owocowego musu, np. truskawkowego lub malinowego.