Pierogi z serem na słodko - przepis z twarogiem | Przepisy.pl pixel

Pierogi z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
583 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

425 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

200 gramów

2 łyżeczki

3 łyżki

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, dodaj olej i zalej wrzątkiem. Wymieszaj i szczelnie zakryj folią. Odstaw na 15 min. Po tym czasie rozwałkuj i wytnij średniej wielkości krążki za pomocą np. szklanki

Pierogi z serem - Krok 1

Krok 2

Ser przekręć przez maszynkę albo dobrze rozgnieć widelcem, dodaj cukier oraz żółtko. Dobrze wymieszać.

Pierogi z serem - Krok 2

Krok 3

Następnie nałóż na kawałki ciasta i lep pierogi.

Pierogi z serem - Krok 3

Krok 4

Zagotuj w garnku wodę, lekko osól i wrzuć pierogi na wrzątek, a gdy wypłyną na wierzch delikatnie je wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerz.

Pierogi z serem - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Mietek Kiełbasa

    Mietek Kiełbasa , 23.03.2021

    mniammm....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z seremPierogi z serem

Ślimak, ślimak, pokaż rogi, dam ci sera na pierogi! Któż nie zna tej prostej, wesołej rymowanki? Pora przypomnieć sobie tradycyjne smaki, które niejeden szef kuchni kojarzy z czasem beztroskiego dzieciństwa. Pierogi z serem na słodko to pomysł na obiad, który przypadnie do gustu smakoszom w każdym wieku.

Dla kogo? Pierogi z serem to nie tylko ruskie, bazujące na farszu ziemniaczano-twarogowym. Tym razem na stole wylądują delikatne pierogi z przyjemnym aromatem wanilii. Mniam!

Na jaką okazję? Obiady zazwyczaj podawane są w wersji wytrawnej, więc postawcie na słodką odmianę. Pierogi z serem śmiało możecie serwować w porze podwieczorku albo potraktować nawet jako sposób na deser.

Czy wiesz, że? Mimo że powszechnie pierogi uznawane są za danie typowe dla kuchni polskiej, trwają spory związane z miejscem ich faktycznego pochodzenia. Często mówi się o Chinach jako o kolebce zwyczaju nadziewania ciasta smakowitym farszem.

Dla urozmaicenia: Pierogi z serem warto podawać w towarzystwie owocowego musu, np. truskawkowego lub malinowego.