Wegetariański stir fry z brokułami i pak choi
łatwe
45 osób zapisało

Składniki
275 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
350 gramów
400 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, z dodatkiem kostki Knorr. Kotleciki sojowe podsmaż na patelni, aż będę złocisto-brązowe.
Krok 2
Pak choi umyj, osusz i pokrój w kawałki. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Cebulkę pokrój na półplasterki, a czosnek posiekaj.
Krok 3
Sos sojowy wymieszaj z sosem chili i mąką kukurydzianą.
Krok 4
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż krótko wszystkie warzywa. Dodaj porwane na mniejsze kawałki kotleciki sojowe oraz makaron.
Krok 5
Lekko wymieszaj, wlej sos i całość zagotuj. Natychmiast przełóż na talerz i podawaj.

Dobra rada:
Makaron możesz zastąpić ryżem lub komosą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariański stir fry z brokułami i pak choi
Czym są klasyczne dania stir fry? To nic innego jak metoda gotowania, polegająca na mieszaniu i szybkim podsmażaniu potraw, najczęściej w głębokiej patelni np. w woku. Jeśli nie próbowaliście jeszcze dań przyrządzanych tym sposobem, zapraszamy na wegetariański stir fried z brokułami i kapustą pak choi. To prawdziwa wege uczta, pełna warzyw i aromatycznych przypraw. Pysznymi dodatkami do dania są kotleciki sojowe oraz chiński makaron Mie. Będzie smacznie, orientalnie i oryginalnie!
Dla kogo?
Wegetariański stir fried to propozycja dla każdego – bez względu na upodobania kulinarne. Danie posmakuje zarówno miłośnikom kuchni roślinnej, jak i fanom mięsa, poszukującym urozmaicenia codziennej diety.
Na jaką okazję?
Danie świetnie smakuje w porze obiadowej. O przepisie nie zapominajcie także podczas organizacji domowej imprezy – wegetariański stir fried będzie prawdziwym kulinarnym zaskoczeniem dla waszych gości.
Czy wiesz, że?
Metoda stir fry wywodzi się z kuchni dalekowschodniej. Do dań przygotowywanych tym sposobem niezbędne jest pokrojenie mięsa w cienkie plasterki, a warzyw w płatki lub słupki.
Dla urozmaicenia:
Z warzywami świetnie komponuje się komosa lub ryż, którymi możecie zastąpić makaron.