Wegetariański stir fry z brokułami i pak choi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegetariański stir fry z brokułami i pak choi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

275 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

350 gramów

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, z dodatkiem kostki Knorr. Kotleciki sojowe podsmaż na patelni, aż będę złocisto-brązowe.

Krok 2

Pak choi umyj, osusz i pokrój w kawałki. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Cebulkę pokrój na półplasterki, a czosnek posiekaj.

Krok 3

Sos sojowy wymieszaj z sosem chili i mąką kukurydzianą.

Krok 4

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż krótko wszystkie warzywa. Dodaj porwane na mniejsze kawałki kotleciki sojowe oraz makaron.

Krok 5

Lekko wymieszaj, wlej sos i całość zagotuj. Natychmiast przełóż na talerz i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Makaron możesz zastąpić ryżem lub komosą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariański stir fry z brokułami i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariański stir fry z brokułami i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariański stir fry z brokułami i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariański stir fry z brokułami i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariański stir fry z brokułami i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariański stir fry z brokułami i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariański stir fry z brokułami i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariański stir fry z brokułami i pak choi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariański stir fry z brokułami i pak choiWegetariański stir fry z brokułami i pak choi

Czym są klasyczne dania stir fry? To nic innego jak metoda gotowania, polegająca na mieszaniu i szybkim podsmażaniu potraw, najczęściej w głębokiej patelni np. w woku. Jeśli nie próbowaliście jeszcze dań przyrządzanych tym sposobem, zapraszamy na wegetariański stir fried z brokułami i kapustą pak choi. To prawdziwa wege uczta, pełna warzyw i aromatycznych przypraw. Pysznymi dodatkami do dania są kotleciki sojowe oraz chiński makaron Mie. Będzie smacznie, orientalnie i oryginalnie!

Dla kogo?

Wegetariański stir fried to propozycja dla każdego – bez względu na upodobania kulinarne. Danie posmakuje zarówno miłośnikom kuchni roślinnej, jak i fanom mięsa, poszukującym urozmaicenia codziennej diety.

Na jaką okazję?

Danie świetnie smakuje w porze obiadowej. O przepisie nie zapominajcie także podczas organizacji domowej imprezy – wegetariański stir fried będzie prawdziwym kulinarnym zaskoczeniem dla waszych gości.

Czy wiesz, że?

Metoda stir fry wywodzi się z kuchni dalekowschodniej. Do dań przygotowywanych tym sposobem niezbędne jest pokrojenie mięsa w cienkie plasterki, a warzyw w płatki lub słupki.

Dla urozmaicenia:

Z warzywami świetnie komponuje się komosa lub ryż, którymi możecie zastąpić makaron.