Wegetariański stir fry z brokułami i pak choi
łatwe
51 osób zapisało

Składniki
275 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
350 gramów
400 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, z dodatkiem kostki Knorr. Kotleciki sojowe podsmaż na patelni, aż będę złocisto-brązowe.
Krok 2
Pak choi umyj, osusz i pokrój w kawałki. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Cebulkę pokrój na półplasterki, a czosnek posiekaj.
Krok 3
Sos sojowy wymieszaj z sosem chili i mąką kukurydzianą.
Krok 4
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż krótko wszystkie warzywa. Dodaj porwane na mniejsze kawałki kotleciki sojowe oraz makaron.
Krok 5
Lekko wymieszaj, wlej sos i całość zagotuj. Natychmiast przełóż na talerz i podawaj.

Dobra rada:
Makaron możesz zastąpić ryżem lub komosą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariański stir fry z brokułami i pak choi
Czym są klasyczne dania stir fry? To nic innego jak metoda gotowania, polegająca na mieszaniu i szybkim podsmażaniu potraw, najczęściej w głębokiej patelni np. w woku. Jeśli nie próbowaliście jeszcze dań przyrządzanych tym sposobem, zapraszamy na wegetariański stir fried z brokułami i kapustą pak choi. To prawdziwa wege uczta, pełna warzyw i aromatycznych przypraw. Pysznymi dodatkami do dania są kotleciki sojowe oraz chiński makaron Mie. Będzie smacznie, orientalnie i oryginalnie!
Dla kogo?
Wegetariański stir fried to propozycja dla każdego – bez względu na upodobania kulinarne. Danie posmakuje zarówno miłośnikom kuchni roślinnej, jak i fanom mięsa, poszukującym urozmaicenia codziennej diety.
Na jaką okazję?
Danie świetnie smakuje w porze obiadowej. O przepisie nie zapominajcie także podczas organizacji domowej imprezy – wegetariański stir fried będzie prawdziwym kulinarnym zaskoczeniem dla waszych gości.
Czy wiesz, że?
Metoda stir fry wywodzi się z kuchni dalekowschodniej. Do dań przygotowywanych tym sposobem niezbędne jest pokrojenie mięsa w cienkie plasterki, a warzyw w płatki lub słupki.
Dla urozmaicenia:
Z warzywami świetnie komponuje się komosa lub ryż, którymi możecie zastąpić makaron.


































