Włoska zupa z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska zupa z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
372 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

500 mililitrów

1 sztuka

300 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

400 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój marchew, cebulę i cukinię w małą kostkę.

Krok 2

Podgrzej olej i smaż marchewkę, następnie cebulę, cukinię i przeciśnięty czosnek. Po smażeniu odłóż cukinię na bok.

Krok 3

Wlej wodę, dodaj pomidory, przyprawy Knorr oraz kostkę Knorr.

Krok 4

Wsyp soczewicę i gotuj wszystko razem powoli pod przykryciem ok 10-15 minut.

Krok 5

Jak soczewica będzie miękka, dodaj cukinie oraz porwane listki jarmużu. Gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę możesz również podać z startym parmezanem.

1

Opinie o przepisie

  • Marlena  Kiełek

    Marlena Kiełek , 27.02.2020

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska zupa z soczewicyWłoska zupa z soczewicy

Zupę grochową wszyscy znamy, ale nie zapominajmy o innych roślinach strączkowych! Włoska zupa z soczewicy to smaczny pomysł na codzienny obiad. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu oraz pozwala w prosty sposób wprowadzić soczewicę do tygodniowego menu.

Dla kogo?

Dla wszystkich entuzjastów zup. Włoska zupa z soczewicy sprawdzi się w każdym domu.

Na jaką okazję?

Zupa soczewicowa będzie idealna na codzienne pierwsze danie. Składa się z niewielu składników, a jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu.

Czy wiesz, że?

Jarmuż to warzywo z rodziny kapustowatych, cieszące się coraz większą popularnością. Jest słynny jako składnik koktajli, ale pasuje też do wielu innych dań. W zupie smakuje równie dobrze.

Dla urozmaicenia: 

Chcesz jeszcze bardziej wyostrzyć smak zupy? Posyp ją startym parmezanem.