Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
500 mililitrów
1 sztuka
300 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
400 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój marchew, cebulę i cukinię w małą kostkę.
Krok 2
Podgrzej olej i smaż marchewkę, następnie cebulę, cukinię i przeciśnięty czosnek. Po smażeniu odłóż cukinię na bok.
Krok 3
Wlej wodę, dodaj pomidory, przyprawy Knorr oraz kostkę Knorr.
Krok 4
Wsyp soczewicę i gotuj wszystko razem powoli pod przykryciem ok 10-15 minut.
Krok 5
Jak soczewica będzie miękka, dodaj cukinie oraz porwane listki jarmużu. Gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj.
Dobra rada:
Zupę możesz również podać z startym parmezanem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska zupa z soczewicy
Zupę grochową wszyscy znamy, ale nie zapominajmy o innych roślinach strączkowych! Włoska zupa z soczewicy to smaczny pomysł na codzienny obiad. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu oraz pozwala w prosty sposób wprowadzić soczewicę do tygodniowego menu.
Dla kogo?
Dla wszystkich entuzjastów zup. Włoska zupa z soczewicy sprawdzi się w każdym domu.
Na jaką okazję?
Zupa soczewicowa będzie idealna na codzienne pierwsze danie. Składa się z niewielu składników, a jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu.
Czy wiesz, że?
Jarmuż to warzywo z rodziny kapustowatych, cieszące się coraz większą popularnością. Jest słynny jako składnik koktajli, ale pasuje też do wielu innych dań. W zupie smakuje równie dobrze.
Dla urozmaicenia:
Chcesz jeszcze bardziej wyostrzyć smak zupy? Posyp ją startym parmezanem.