Włoska zupa z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

155 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

500 mililitrów

1 sztuka

300 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

400 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój marchew, cebulę i cukinię w małą kostkę.

Krok 2

Podgrzej olej i smaż marchewkę, następnie cebulę, cukinię i przeciśnięty czosnek. Po smażeniu odłóż cukinię na bok.

Krok 3

Wlej wodę, dodaj pomidory, przyprawy Knorr oraz kostkę Knorr.

Krok 4

Wsyp soczewicę i gotuj wszystko razem powoli pod przykryciem ok 10-15 minut.

Krok 5

Jak soczewica będzie miękka, dodaj cukinie oraz porwane listki jarmużu. Gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę możesz również podać z startym parmezanem.

1

Opinie o przepisie

  • Marlena  Kiełek

    Marlena Kiełek , 27.02.2020

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska zupa z soczewicyWłoska zupa z soczewicy

Zupę grochową wszyscy znamy, ale nie zapominajmy o innych roślinach strączkowych! Włoska zupa z soczewicy to smaczny pomysł na codzienny obiad. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu oraz pozwala w prosty sposób wprowadzić soczewicę do tygodniowego menu.

Dla kogo?

Dla wszystkich entuzjastów zup. Włoska zupa z soczewicy sprawdzi się w każdym domu.

Na jaką okazję?

Zupa soczewicowa będzie idealna na codzienne pierwsze danie. Składa się z niewielu składników, a jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu.

Czy wiesz, że?

Jarmuż to warzywo z rodziny kapustowatych, cieszące się coraz większą popularnością. Jest słynny jako składnik koktajli, ale pasuje też do wielu innych dań. W zupie smakuje równie dobrze.

Dla urozmaicenia: 

Chcesz jeszcze bardziej wyostrzyć smak zupy? Posyp ją startym parmezanem.