Składniki
200 gramów
1 opakowanie
50 gramów
1 sztuka
300 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tofu wyjmij z opakowania, odcedź, delikatnie odciśnij na ręczniku papierowym, a następnie pokrój w dużą kostkę i skrop olejem. W osobnym garnku ugotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na dobrze rozgrzanej patelni ułóż kostki tofu i smaż krótko z każdej strony na złoty kolor. Odstaw na bok (możesz ułożyć na kawałku ręcznika kuchennego dla odcieknięcia).
Krok 2
W suchym rondlu podpraż wiórki kokosowe, często mieszając, żeby ich nie przypalić. Gdy nabiorą koloru, dodaj napój kokosowy oraz Fix Knorr. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, doprowadzając do wrzenia.
Krok 3
Następnie dodaj tofu oraz umytą i pozbawioną ogonków fasolkę, delikatnie zamieszaj i gotuj kolejne 10 minut. Gotową potrawę posyp pokrojonym w cieniutkie plasterki chili. Tofu w sosie curry podawaj z ryżem.
Dobra rada:
Danie nabierze jeszcze więcej egzotycznego aromatu gdy udekorujesz je świeżą, dość grubo siekaną kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tofu w curry
Chociaż tofu to produkt kojarzony przede wszystkim z kuchnią roślinną, ten łagodny w smaku produkt sojowy jest również częstym składnikiem potraw mięsnych. Choć nietrudno znaleźć go w sklepach spożywczych, niejeden kucharz może zastanawiać się, jak sobie poradzić z tofu, by wyczarować naprawdę smaczne danie. Na dobry początek proponujemy prosty przepis na pełne kolorów i świeżych warzyw tofu w sosie curry, przyjemnie zaskakującym orientalną nutą smakową.
Dla kogo?
Curry to charakterystyczna w smaku mieszanka przypraw związana przede wszystkim z różnorodną kuchnią Indii. Chcecie zbadać ją dokładniej? Tę apetyczną znajomość zapoczątkujcie w domowym zaciszu z pomocą przepisu na tofu. Pyszne danie o orientalnym smaku polubią nie tylko miłośnicy prostej i szybkiej kuchni, ale także wielbiciele egzotycznych smaków.
Na jaką okazję?
W sam raz, gdy macie ochotę na bezmięsny, a zarazem niebanalny posiłek. Przyrządzenie tofu w sosie curry nie zajmie zbyt wiele czasu, więc przepis możecie wypróbować jako codzienną propozycję na obiad lub ciepłą kolację.
Czy wiesz, że?
Tofu pochodzi z Chin. Ten delikatny produkt powstaje z napoju sojowego, a jego wyjątkową cechą jest zdolność przyjmowania smaku innych produktów, wraz z którymi jest przyrządzany, dlatego chętnie jest dodawany do potraw z sosem.
Dla urozmaicenia:
Danie z tofu w sosie curry smakuje wyśmienicie z ryżem długoziarnistym, basmati albo jaśminowym. Dla urozmaicenia do potrawy można dodać również inne ulubione warzywa np. pokrojoną w paski kolorową paprykę lub zielony groszek. Smacznego!