Tofu w curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tofu w curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 sztuka

300 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tofu wyjmij z opakowania, odcedź, delikatnie odciśnij na ręczniku papierowym, a następnie pokrój w dużą kostkę i skrop olejem. W osobnym garnku ugotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na dobrze rozgrzanej patelni ułóż kostki tofu i smaż krótko z każdej strony na złoty kolor. Odstaw na bok (możesz ułożyć na kawałku ręcznika kuchennego dla odcieknięcia).

Tofu w curry - Krok 1

Krok 2

W suchym rondlu podpraż wiórki kokosowe, często mieszając, żeby ich nie przypalić. Gdy nabiorą koloru, dodaj napój kokosowy oraz Fix Knorr. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, doprowadzając do wrzenia.

Tofu w curry - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj tofu oraz umytą i pozbawioną ogonków fasolkę, delikatnie zamieszaj i gotuj kolejne 10 minut. Gotową potrawę posyp pokrojonym w cieniutkie plasterki chili. Tofu w sosie curry podawaj z ryżem.

Tofu w curry - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie nabierze jeszcze więcej egzotycznego aromatu gdy udekorujesz je świeżą, dość grubo siekaną kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu w curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu w curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu w curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu w curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu w curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu w curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu w curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofu w curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofu w curryTofu w curry

Chociaż tofu to produkt kojarzony przede wszystkim z kuchnią roślinną, ten łagodny w smaku produkt sojowy jest również częstym składnikiem potraw mięsnych. Choć nietrudno znaleźć go w sklepach spożywczych, niejeden kucharz może zastanawiać się, jak sobie poradzić z tofu, by wyczarować naprawdę smaczne danie. Na dobry początek proponujemy prosty przepis na pełne kolorów i świeżych warzyw tofu w sosie curry, przyjemnie zaskakującym orientalną nutą smakową.

Dla kogo?

Curry to charakterystyczna w smaku mieszanka przypraw związana przede wszystkim z różnorodną kuchnią Indii. Chcecie zbadać ją dokładniej? Tę apetyczną znajomość zapoczątkujcie w domowym zaciszu z pomocą przepisu na tofu. Pyszne danie o orientalnym smaku polubią nie tylko miłośnicy prostej i szybkiej kuchni, ale także wielbiciele egzotycznych smaków.

Na jaką okazję?

W sam raz, gdy macie ochotę na bezmięsny, a zarazem niebanalny posiłek. Przyrządzenie tofu w sosie curry nie zajmie zbyt wiele czasu, więc przepis możecie wypróbować jako codzienną propozycję na obiad lub ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Tofu pochodzi z Chin. Ten delikatny produkt powstaje z napoju sojowego, a jego wyjątkową cechą jest zdolność przyjmowania smaku innych produktów, wraz z którymi jest przyrządzany, dlatego chętnie jest dodawany do potraw z sosem.

Dla urozmaicenia:

Danie z tofu w sosie curry smakuje wyśmienicie z ryżem długoziarnistym, basmati albo jaśminowym. Dla urozmaicenia do potrawy można dodać również inne ulubione warzywa np. pokrojoną w paski kolorową paprykę lub zielony groszek. Smacznego!