Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

heart
224 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

600 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, żeby napęczniała i trochę zmiękła. Następnego dnia wsyp do garnka z lekko osoloną wodą i ugotuj do miękkości. Wystudź i osusz, rozkładając na papierowym ręczniku.

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, a piekarnik ustaw na temperaturę 190°C, żeby się zdążył dobrze rozgrzać. Dobrze osuszoną ciecierzycę rozłóż na blasze i piecz około 30 minut, obracając ziarenka grochu co jakiś czas, żeby się równomiernie opiekły.

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie w misce połącz przyprawę Za'atar Knorr, ostrą paprykę, oliwę z oliwek oraz niewielką ilość soli do smaku. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Do powstałej mieszanki wrzuć gorącą jeszcze ciecierzycę, dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Gotowe!

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz też piec groch tylko 20 minut, po czym do marynaty dodać 2 łyżki miodu i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut, potrząsając co jakiś czas. Miód skarmelizuje się na powierzchni ciecierzycy, przez co będzie ona jeszcze bardziej chrupiąca.

4

Opinie o przepisie

  • Snake77

    Snake77 , 26.12.2022

    Czy można użyć ciecierzycy konserwowej?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Arek

    Arek , 11.01.2022

    W jakiej temperaturze należy piec ugotowaną ciecierzycę ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEOChrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO

Organizujesz przyjęcie w swoim domu? Chcesz uniknąć podania gościom gotowych i niezdrowych przekąsek? Zamień je na coś znacznie lepszego! Pieczona chrupiąca ciecierzyca z przyprawą za’atar wkupi się w grono Twoich znajomych i dotrzyma im towarzystwa przez cały wieczór!

Dla kogo?

Lubisz podjadać? Ta propozycja jest właśnie dla Ciebie! Zrezygnuj z wysokokalorycznych przekąsek i chrupnij coś zdrowszego. Aromatyczna chrupiąca ciecierzyca z piekarnika skradnie serce każdemu wielbicielowi przekąsek z dodatkiem egzotycznych przypraw.

Na jaką okazję?

Przepis na ciecierzycę z przyprawą za’atar doskonale się sprawdzi zarówno w szkole, jak i w pracy, na przyjęciu, czy rodzinnym pikniku poza miastem. To produkt prawdziwie wielozadaniowy! Warto przygotować większy zapas, bo znika naprawdę w błyskawicznym tempie!

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca jest podstawowym składnikiem hummusu i falafeli, czyli produktów chętnie wykorzystywanych w dietach wegetariańskiej i wegańskiej. Łagodne w smaku nasiona są również doskonałym dodatkiem do sałatek, zup, pieczywa, a nawet słodkich ciasteczek.

Dla urozmaicenia:

W taki sposób możesz również przygotować groch. Jak się za to zabrać? Warzywo powinno znajdować się w piekarniku przez około 20 minut, po czym do marynaty należy dodać 2 łyżki miodu i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut. Miód skarmelizuje się na powierzchni, dzięki czemu ciecierzyca będzie jeszcze bardziej chrupiąca i aromatyczna. To takie proste i smaczne!