Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

146 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, a następnie w lekko osolonej wodzie ugotuj do miękkości. Wystudź i osusz, rozkładając na papierowym ręczniku.

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Suchą ciecierzycę rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 30 minut, obracając ziarenka grochu co jakiś czas.

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Połącz przyprawę Za’atar Knorr, ostrą paprykę, oliwę z oliwek oraz sól. Do powstałej mieszanki wrzuć gorącą jeszcze ciecierzycę, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz też piec groch tylko 20 minut, po czym do marynaty dodać 2 łyżki miodu i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut. Miód skarmelizuje się na powierzchni ciecierzycy, przez co będzie ona jeszcze bardziej chrupiąca.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEOChrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO

Organizujesz przyjęcie w swoim domu? Chcesz uniknąć podania gościom gotowych i niezdrowych przekąsek? Zamień je na coś znacznie lepszego! Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą za’atar wkupi się w grono Twoich znajomych i dotrzyma im towarzystwa przez cały wieczór!

Dla kogo?

Lubisz podjadać? Ta propozycja jest właśnie dla Ciebie! Zrezygnuj z wyskokalorycznych przekąsek i chrupnij coś zdrowszego.

Na jaką okazję?

Przepis na ciecierzycę z przyprawą za’atar sprawdzi się zarówno w szkole, w pracy, na przyjęciu czy pikniku. To produkt wielozadaniowy!

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca to podstawowy składnik hummusu i falafeli, czyli produktów chętnie wykorzystywanych w dietach wegetariańskiej i wegańskiej.

Dla urozmaicenia:

W taki sposób możesz również przygotować groch. Jak się za to zabrać? Warzywo powinno znajdować się w piekarniku przez około 20 minut, po czym do marynaty należy dodać 2 łyżki miodu i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut. Miód skarmelizuje się na powierzchni, dzięki czemu warzywo będzie jeszcze bardziej chrupiące.