Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

55 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, a następnie w lekko osolonej wodzie ugotuj do miękkości. Wystudź i osusz, rozkładając na papierowym ręczniku.

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Suchą ciecierzycę rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 30 minut, obracając ziarenka grochu co jakiś czas.

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Połącz przyprawę Za’atar Knorr, ostrą paprykę, oliwę z oliwek oraz sól. Do powstałej mieszanki wrzuć gorącą jeszcze ciecierzycę, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz też piec groch tylko 20 minut, po czym do marynaty dodać 2 łyżki miodu i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut. Miód skarmelizuje się na powierzchni ciecierzycy, przez co będzie ona jeszcze bardziej chrupiąca.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEOChrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO

Organizujesz przyjęcie w swoim domu? Chcesz uniknąć podania gościom gotowych i niezdrowych przekąsek? Zamień je na coś znacznie lepszego! Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą za’atar wkupi się w grono Twoich znajomych i dotrzyma im towarzystwa przez cały wieczór!

Dla kogo?

Lubisz podjadać? Ta propozycja jest właśnie dla Ciebie! Zrezygnuj z wyskokalorycznych przekąsek i chrupnij coś zdrowszego.

Na jaką okazję?

Przepis na ciecierzycę z przyprawą za’atar sprawdzi się zarówno w szkole, w pracy, na przyjęciu czy pikniku. To produkt wielozadaniowy!

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca to podstawowy składnik hummusu i falafeli, czyli produktów chętnie wykorzystywanych w dietach wegetariańskiej i wegańskiej.

Dla urozmaicenia:

W taki sposób możesz również przygotować groch. Jak się za to zabrać? Warzywo powinno znajdować się w piekarniku przez około 20 minut, po czym do marynaty należy dodać 2 łyżki miodu i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut. Miód skarmelizuje się na powierzchni, dzięki czemu warzywo będzie jeszcze bardziej chrupiące.