Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

394 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, a następnie w lekko osolonej wodzie ugotuj do miękkości. Wystudź i osusz, rozkładając na papierowym ręczniku.

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Suchą ciecierzycę rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 30 minut w 190°C, obracając ziarenka grochu co jakiś czas.

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Połącz przyprawę Za’atar Knorr, ostrą paprykę, oliwę z oliwek oraz sól. Do powstałej mieszanki wrzuć gorącą jeszcze ciecierzycę, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz też piec groch tylko 20 minut, po czym do marynaty dodać 2 łyżki miodu i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut. Miód skarmelizuje się na powierzchni ciecierzycy, przez co będzie ona jeszcze bardziej chrupiąca.

2

Opinie o przepisie

  • Arek

    Arek , 11.01.2022

    W jakiej temperaturze należy piec ugotowaną ciecierzycę ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chaczapuri - VIDEO
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

średnie

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEOChrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO

Organizujesz przyjęcie w swoim domu? Chcesz uniknąć podania gościom gotowych i niezdrowych przekąsek? Zamień je na coś znacznie lepszego! Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą za’atar wkupi się w grono Twoich znajomych i dotrzyma im towarzystwa przez cały wieczór!

Dla kogo?

Lubisz podjadać? Ta propozycja jest właśnie dla Ciebie! Zrezygnuj z wyskokalorycznych przekąsek i chrupnij coś zdrowszego.

Na jaką okazję?

Przepis na ciecierzycę z przyprawą za’atar sprawdzi się zarówno w szkole, w pracy, na przyjęciu czy pikniku. To produkt wielozadaniowy!

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca to podstawowy składnik hummusu i falafeli, czyli produktów chętnie wykorzystywanych w dietach wegetariańskiej i wegańskiej.

Dla urozmaicenia:

W taki sposób możesz również przygotować groch. Jak się za to zabrać? Warzywo powinno znajdować się w piekarniku przez około 20 minut, po czym do marynaty należy dodać 2 łyżki miodu i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut. Miód skarmelizuje się na powierzchni, dzięki czemu warzywo będzie jeszcze bardziej chrupiące.