Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO
łatwe
599 osób zapisało
Składniki
300 gramów
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, żeby napęczniała i trochę zmiękła. Następnego dnia wsyp do garnka z lekko osoloną wodą i ugotuj do miękkości. Wystudź i osusz, rozkładając na papierowym ręczniku.

Krok 2
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, a piekarnik ustaw na temperaturę 190°C, żeby się zdążył dobrze rozgrzać. Dobrze osuszoną ciecierzycę rozłóż na blasze i piecz około 30 minut, obracając ziarenka grochu co jakiś czas, żeby się równomiernie opiekły.

Krok 3
W międzyczasie w misce połącz przyprawę Za'atar Knorr, ostrą paprykę, oliwę z oliwek oraz niewielką ilość soli do smaku. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Do powstałej mieszanki wrzuć gorącą jeszcze ciecierzycę, dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Gotowe!


Dobra rada:
Możesz też piec groch tylko 20 minut, po czym do marynaty dodać 2 łyżki miodu i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut, potrząsając co jakiś czas. Miód skarmelizuje się na powierzchni ciecierzycy, przez co będzie ona jeszcze bardziej chrupiąca.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO
Organizujesz przyjęcie w swoim domu? Chcesz uniknąć podania gościom gotowych i niezdrowych przekąsek? Zamień je na coś znacznie lepszego! Pieczona chrupiąca ciecierzyca z przyprawą za’atar wkupi się w grono Twoich znajomych i dotrzyma im towarzystwa przez cały wieczór!
Dla kogo?
Lubisz podjadać? Ta propozycja jest właśnie dla Ciebie! Zrezygnuj z wysokokalorycznych przekąsek i chrupnij coś zdrowszego. Aromatyczna chrupiąca ciecierzyca z piekarnika skradnie serce każdemu wielbicielowi przekąsek z dodatkiem egzotycznych przypraw.
Na jaką okazję?
Przepis na ciecierzycę z przyprawą za’atar doskonale się sprawdzi zarówno w szkole, jak i w pracy, na przyjęciu, czy rodzinnym pikniku poza miastem. To produkt prawdziwie wielozadaniowy! Warto przygotować większy zapas, bo znika naprawdę w błyskawicznym tempie!
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca jest podstawowym składnikiem hummusu i falafeli, czyli produktów chętnie wykorzystywanych w dietach wegetariańskiej i wegańskiej. Łagodne w smaku nasiona są również doskonałym dodatkiem do sałatek, zup, pieczywa, a nawet słodkich ciasteczek.
Dla urozmaicenia:
W taki sposób możesz również przygotować groch. Jak się za to zabrać? Warzywo powinno znajdować się w piekarniku przez około 20 minut, po czym do marynaty należy dodać 2 łyżki miodu i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut. Miód skarmelizuje się na powierzchni, dzięki czemu ciecierzyca będzie jeszcze bardziej chrupiąca i aromatyczna. To takie proste i smaczne!