Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO
łatwe
479 osób zapisało
Składniki
300 gramów
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, a następnie w lekko osolonej wodzie ugotuj do miękkości. Wystudź i osusz, rozkładając na papierowym ręczniku.

Krok 2
Suchą ciecierzycę rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 30 minut w 190°C, obracając ziarenka grochu co jakiś czas.

Krok 3
Połącz przyprawę Za’atar Knorr, ostrą paprykę, oliwę z oliwek oraz sól. Do powstałej mieszanki wrzuć gorącą jeszcze ciecierzycę, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.


Dobra rada:
Możesz też piec groch tylko 20 minut, po czym do marynaty dodać 2 łyżki miodu i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut. Miód skarmelizuje się na powierzchni ciecierzycy, przez co będzie ona jeszcze bardziej chrupiąca.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO
Organizujesz przyjęcie w swoim domu? Chcesz uniknąć podania gościom gotowych i niezdrowych przekąsek? Zamień je na coś znacznie lepszego! Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą za’atar wkupi się w grono Twoich znajomych i dotrzyma im towarzystwa przez cały wieczór!
Dla kogo?
Lubisz podjadać? Ta propozycja jest właśnie dla Ciebie! Zrezygnuj z wyskokalorycznych przekąsek i chrupnij coś zdrowszego.
Na jaką okazję?
Przepis na ciecierzycę z przyprawą za’atar sprawdzi się zarówno w szkole, w pracy, na przyjęciu czy pikniku. To produkt wielozadaniowy!
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca to podstawowy składnik hummusu i falafeli, czyli produktów chętnie wykorzystywanych w dietach wegetariańskiej i wegańskiej.
Dla urozmaicenia:
W taki sposób możesz również przygotować groch. Jak się za to zabrać? Warzywo powinno znajdować się w piekarniku przez około 20 minut, po czym do marynaty należy dodać 2 łyżki miodu i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut. Miód skarmelizuje się na powierzchni, dzięki czemu warzywo będzie jeszcze bardziej chrupiące.