Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

135 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

287 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, a następnie w lekko osolonej wodzie ugotuj do miękkości. Wystudź i osusz, rozkładając na papierowym ręczniku.

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Suchą ciecierzycę rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 30 minut, obracając ziarenka grochu co jakiś czas.

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Połącz przyprawę Za’atar Knorr, ostrą paprykę, oliwę z oliwek oraz sól. Do powstałej mieszanki wrzuć gorącą jeszcze ciecierzycę, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz też piec groch tylko 20 minut, po czym do marynaty dodać 2 łyżki miodu i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut. Miód skarmelizuje się na powierzchni ciecierzycy, przez co będzie ona jeszcze bardziej chrupiąca.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEOChrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO

Organizujesz przyjęcie w swoim domu? Chcesz uniknąć podania gościom gotowych i niezdrowych przekąsek? Zamień je na coś znacznie lepszego! Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą za’atar wkupi się w grono Twoich znajomych i dotrzyma im towarzystwa przez cały wieczór!

Dla kogo?

Lubisz podjadać? Ta propozycja jest właśnie dla Ciebie! Zrezygnuj z wyskokalorycznych przekąsek i chrupnij coś zdrowszego.

Na jaką okazję?

Przepis na ciecierzycę z przyprawą za’atar sprawdzi się zarówno w szkole, w pracy, na przyjęciu czy pikniku. To produkt wielozadaniowy!

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca to podstawowy składnik hummusu i falafeli, czyli produktów chętnie wykorzystywanych w dietach wegetariańskiej i wegańskiej.

Dla urozmaicenia:

W taki sposób możesz również przygotować groch. Jak się za to zabrać? Warzywo powinno znajdować się w piekarniku przez około 20 minut, po czym do marynaty należy dodać 2 łyżki miodu i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut. Miód skarmelizuje się na powierzchni, dzięki czemu warzywo będzie jeszcze bardziej chrupiące.