Dla zdrowia!
Goździkowy olejek eteryczny jest stosowany w aromaterapii. Rozgrzewa skórę i niesamowicie pachnie!
powrót do góryZainspiruj się!
Wiele potraw nie miałoby okazji zabłysnąć bez goździków! Przyprawa ta potrafi nieźle namieszać. Przekonaj się! Kaczka z sosem śliwkowym to zniewalające smakiem i aromatem danie na uroczysty obiad. Goździki mają w tym swój udział! Glazurowana szynka z goździkami pasuje nie tylko od święta, ale i na co dzień. Bo czasem warto zaszaleć! Sos cumberland na bazie żurawiny to świetny dodatek do mięs. A goździki dbają o jego odpowiedni aromat. Z kolei sos korzenny z nutą pomarańczy to prawdziwa eksplozja smaków. Kto by pomyślał, że potrafią się wkraść nawet do pierogów. Znajdziesz je między innymi w pierożkach singharas. Soczysty kurczak z patelni z cebulową konfiturą to aromatyczna uczta dla podniebienia. Spróbuj koniecznie! Wołowina Rendang to orientalne danie, które warto wypróbować, bo pozwala przygotować mięso w niecodzienny sposób. Goździki potrafią nieźle zaszaleć, o czym świadczy barszcz z morelami. Kwaśno, słodko, słono – trzeba koniecznie spróbować! Deser w słoiku to wieloskładnikowa chwila odpoczynku Nie może w nim zabraknąć goździków! Ciasteczka z orzechami warto schrupać do herbaty. Pięknie pachną i smakują! Tarta malinowa bez goździków? Jasne, że nie! Są i dbają o to, żeby wszystko było jak trzeba. Rozgrzewające ciasto korzenne to obowiązkowy gość podczas chłodnych wieczorów. Najlepiej smakuje z herbatą. Jaką? Tutaj możliwości jest wiele. Ciasto korzenne i herbata korzenna to zestaw idealny. Dlatego warto, byś znał przepis na czarną herbatę korzenną. Z kolei rozgrzewająca herbata z goździkami świetnie sprawdzi się, gdy zimą niskie temperatury dadzą ci we znaki. Przetwory bez goździków? Brakowałoby im odpowiedniego aromatu. Wypróbuj paprykę marynowaną z miodem, a przekonasz się, że ich obecność jest niezbędna.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Przyprawa powstaje po wysuszeniu częściowo rozwiniętych pączków kwiatowych. Ciemnobrunatna barwa goździków to efekt suszenia i odymiania. Olejek w nich zawarty nadaje im piekący smak.
- Drzewo goździkowe osiąga zwykle 12 m wysokości. Liście mają eliptyczny kształt. Posiadają liczne gruczołki, które wytwarzają olejek. Owocem jest jagoda o purpurowym odcieniu.
Z czym to się je?
Goździki to suszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego. Są niezbędną przyprawą w każdej kuchni. Zawierają około 20% eterycznego olejku goździkowego, którego głównym składnikiem jest zapachowy związek chemiczny eugenol. To on nadaje goździkom charakterystyczny zapach. Goździki mają szerokie zastosowanie w kuchni. Dodaje się je do kompotów, konfitur, marynat, mięs, napojów, owoców, alkoholi i wyrobów cukierniczych. Wystarczy kilka sztuk, aby wzbogacić smak i aromat potraw. Świetnie czują się w towarzystwie cynamonu, ziela angielskiego, wanilii, bazylii, anyżu, pieprzu, a nawet cebuli. Znajdziesz je w curry, w przyprawach do kebaba, kurczaka i w wielu innych. Przejrzyj swój przyprawnik, a zdziwisz się, jak trudno znaleźć mieszankę bez goździków. Rozgrzewająca herbata jest tym, czego najbardziej potrzebujesz w sezonie zimowym? Zadbaj o aromatyczne dodatki! Cytryna, pomarańcza, miód i obowiązkowo goździki. Taka herbata przypadnie do gustu każdemu! Pieczona szynka w miodzie z goździkami jest tego najlepszym przykładem. Podobnie możesz potraktować inne rodzaje mięsa, a wyczarujesz niebanalne dania! Goździki lubią się z owocami, a niektóre owoce, jak wiadomo, kochają towarzystwo mięs. Przykładem niech będzie żurawina. Sos żurawinowy z goździkami to ciekawe połączenie, które pasuje zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Goździki dobrze się sprawdzą również jako składnik różnego rodzaju marynat. Lubisz kompoty? Kto nie lubi! Smak owoców wspaniale podkręcą goździki. Dodaj kilka sztuk do kompotu z jabłek, gruszek lub rabarbaru, a aromatyczny napój gotowy. Przygotowywanie domowych przetworów znów jest modne! Wracając do tradycji naszych babć, warto wzbogacić konfitury o składniki, które nadadzą im smak, jakiego nie znajdziemy w sklepowych odpowiednikach. Goździki meldują się do wykonania zadania! Zadbają o to, żeby twoje przetwory miały odpowiedni smak i aromat. Nie tylko te z owoców.
powrót do góry
Komentarze (0)