
Składniki
500 gramów
1 puszka
4 łyżki
0.5 opakowania
2 pęczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki dokładnie umyj, lekko wyszoruj skórkę (nie musisz obierać) i pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 2
Jasne części dymki pokrój podobnie co ziemniaki i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.

Krok 3
Skrop olejem, posyp przyprawą Knorr, lekko wymieszaj i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut aż składniki będą miękkie.

Krok 4
W tym czasie zieloną część dymki posiekaj. Ciecierzycę odcedź i przełóż do miski.

Krok 5
Upieczone ziemniaki wraz z cebulą przełóż do miski z ciecierzycą. Wszystko dokładnie wymieszaj i lekko rozgnieć. Jeśli chcesz możesz doprawić ziemniaki dodatkową porcją przyprawy Knorr. Podawaj z posiekaną dymką jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonych mięs lub curry.


Dobra rada:
Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak dopraw danie sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą
Dania wegetariańskie z roku na rok zyskują na popularności. Czy dania jarskie muszą kojarzyć się jedynie z tym, co nudne i bezbarwne? Ależ skądże! Dziś pod lupę weźmiemy potrawę, o której można wyrażać się jedynie w superlatywach. Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą to połączenie aromatycznych przypraw i najsmaczniejszych tajników hinduskiej kuchni. Jedno jest pewne – nie możesz ominąć tego przepisu!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników ziemniaków, zwłaszcza tych zapieczonych. Z dodatkiem wyrazistych przypraw i ciecierzycy nie mają sobie równych! Nie znasz tego smaku? Spróbuj jak najszybciej i nie daj się dłużej namawiać!
Na jaką okazję?
Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą to Twoja kulinarna deska ratunku! Ten przysmak sprawdzi się zarówno w formie obiadu, jak i jako szybka przekąska. Składniki, których potrzebujesz, masz z reguły pod ręką, a największym wyzwaniem w tym wypadku będzie obranie ziemniaków.
Czy wiesz, że?
Z ciecierzycy przyrządza się tradycyjny hummus, który wykorzystuje się jako dodatek do pieczywa lub jako dip do mięs, ryb czy warzyw.
Dla urozmaicenia:
Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak dania, dopraw je przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skrop sokiem z cytryny.