Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - pieczone | Przepisy.pl pixel

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

99 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 puszka

4 łyżki

0.5 opakowania

2 pęczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj, lekko wyszoruj skórkę (nie musisz obierać) i pokrój w mniejsze kawałki.

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Jasne części dymki pokrój podobnie co ziemniaki i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

Skrop olejem, posyp przyprawą Knorr, lekko wymieszaj i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut aż składniki będą miękkie.

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

W tym czasie zieloną część dymki posiekaj. Ciecierzycę odcedź i przełóż do miski.

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - Krok 4

Krok 5

Upieczone ziemniaki wraz z cebulą przełóż do miski z ciecierzycą. Wszystko dokładnie wymieszaj i lekko rozgnieć. Jeśli chcesz możesz doprawić ziemniaki dodatkową porcją przyprawy Knorr. Podawaj z posiekaną dymką jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonych mięs lub curry.

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak dopraw danie sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjskie ziemniaki z ciecierzycąIndyjskie ziemniaki z ciecierzycą

Dania wegetariańskie z roku na rok zyskują na popularności. Czy dania jarskie muszą kojarzyć się jedynie z tym, co nudne i bezbarwne? Ależ skądże! Dziś pod lupę weźmiemy potrawę, o której można wyrażać się jedynie w superlatywach. Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą to połączenie aromatycznych przypraw i najsmaczniejszych tajników hinduskiej kuchni. Jedno jest pewne – nie możesz ominąć tego przepisu!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników ziemniaków, zwłaszcza tych zapieczonych. Z dodatkiem wyrazistych przypraw i ciecierzycy nie mają sobie równych! Nie znasz tego smaku? Spróbuj jak najszybciej i nie daj się dłużej namawiać!

Na jaką okazję?

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą to Twoja kulinarna deska ratunku! Ten przysmak sprawdzi się zarówno w formie obiadu, jak i jako szybka przekąska. Składniki, których potrzebujesz, masz z reguły pod ręką, a największym wyzwaniem w tym wypadku będzie obranie ziemniaków.

Czy wiesz, że?

Z ciecierzycy przyrządza się tradycyjny hummus, który wykorzystuje się jako dodatek do pieczywa lub jako dip do mięs, ryb czy warzyw.

Dla urozmaicenia:

Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak dania, dopraw je przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skrop sokiem z cytryny.