Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - pieczone | Przepisy.pl pixel

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
108 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

174 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 puszka

4 łyżki

0.5 opakowania

2 pęczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj, lekko wyszoruj skórkę (nie musisz obierać) i pokrój w mniejsze kawałki.

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Jasne części dymki pokrój podobnie co ziemniaki i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

Skrop olejem, posyp przyprawą Knorr, lekko wymieszaj i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut aż składniki będą miękkie.

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

W tym czasie zieloną część dymki posiekaj. Ciecierzycę odcedź i przełóż do miski.

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - Krok 4

Krok 5

Upieczone ziemniaki wraz z cebulą przełóż do miski z ciecierzycą. Wszystko dokładnie wymieszaj i lekko rozgnieć. Jeśli chcesz możesz doprawić ziemniaki dodatkową porcją przyprawy Knorr. Podawaj z posiekaną dymką jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonych mięs lub curry.

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak dopraw danie sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjskie ziemniaki z ciecierzycąIndyjskie ziemniaki z ciecierzycą

Dania wegetariańskie z roku na rok zyskują na popularności. Czy dania jarskie muszą kojarzyć się jedynie z tym, co nudne i bezbarwne? Ależ skądże! Dziś pod lupę weźmiemy potrawę, o której można wyrażać się jedynie w superlatywach. Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą to połączenie aromatycznych przypraw i najsmaczniejszych tajników hinduskiej kuchni. Jedno jest pewne – nie możesz ominąć tego przepisu!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników ziemniaków, zwłaszcza tych zapieczonych. Z dodatkiem wyrazistych przypraw i ciecierzycy nie mają sobie równych! Nie znasz tego smaku? Spróbuj jak najszybciej i nie daj się dłużej namawiać!

Na jaką okazję?

Indyjskie ziemniaki z ciecierzycą to Twoja kulinarna deska ratunku! Ten przysmak sprawdzi się zarówno w formie obiadu, jak i jako szybka przekąska. Składniki, których potrzebujesz, masz z reguły pod ręką, a największym wyzwaniem w tym wypadku będzie obranie ziemniaków.

Czy wiesz, że?

Z ciecierzycy przyrządza się tradycyjny hummus, który wykorzystuje się jako dodatek do pieczywa lub jako dip do mięs, ryb czy warzyw.

Dla urozmaicenia:

Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak dania, dopraw je przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skrop sokiem z cytryny.