Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uda podziel na połówki i umieść w torebce do pieczenia.
Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, sok pomarańczowy, miód oraz olej sezamowy.
Krok 3
Cebulę pokrój w piórka, a imbir w cienkie plastry. Dodaj razem z groszkiem i przygotowaną marynatą do woreczka z udkami.
Krok 4
Woreczek zepnij spinką i potrząśnij energicznie. Następnie włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut.
Krok 5
Kilka minut przed końcem pieczenia rozetnij ostrożnie woreczek i pozwól, aby kawałki mięsa zrumieniły się. Danie podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak z groszkiem
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.
Kurczak w tej wersji ma delikatnie skarmelizowaną i chrupiącą miodowo-cytrusową skórkę. Jego słodkawy smak doskonale współgra z łagodnym zielonym groszkiem. Na początek udka z kurczaka oczyść i włóż do woreczka. Dolej do nich specjalny sos, który sprawi, że całość będzie bardziej wyrazista. Przyrządzisz go z miodu, soku pomarańczowego oraz oleju sezamowego. Do mięsa dołącz też pokrojoną w piórka cebulę, cienkie plastry imbiru oraz groszek. Z tymi dodatkami upiecz je. Tuż przed końcem natnij woreczek, aby mięso się zarumieniło i nabrało chrupkości. Pieczony kurczak z groszkiem i słodko-wytrawną marynatą będzie dobrze komponował się z ryżem lub kaszą kuskus. Spróbuj go również w połączeniu z warzywami smażonymi ze słodkim sosem chili. Potrawa będzie wtedy bardziej pikantna i nabierze orientalnego charakteru. Jeśli zostanie Ci nieco mięsa z obiadu, zaserwuj kurczaka na kolację z bagietką oraz sałatką. Przygotuj ją np. z kapusty pekińskiej, ogórka i kiełków fasoli. Z podanego przepisu dowiesz się, jak przyrządzić słodko-pikantnego kurczaka. Wypróbuj go!