Pieczony kurczak z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
272 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uda podziel na połówki i umieść w torebce do pieczenia.

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, sok pomarańczowy, miód oraz olej sezamowy.

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, a imbir w cienkie plastry. Dodaj razem z groszkiem i przygotowaną marynatą do woreczka z udkami.

Krok 4

Woreczek zepnij spinką i potrząśnij energicznie. Następnie włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut.

Krok 5

Kilka minut przed końcem pieczenia rozetnij ostrożnie woreczek i pozwól, aby kawałki mięsa zrumieniły się. Danie podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z groszkiem Pieczony kurczak z groszkiem

Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników. 

Kurczak w tej wersji ma delikatnie skarmelizowaną i chrupiącą miodowo-cytrusową skórkę. Jego słodkawy smak doskonale współgra z łagodnym zielonym groszkiem. Na początek udka z kurczaka oczyść i włóż do woreczka. Dolej do nich specjalny sos, który sprawi, że całość będzie bardziej wyrazista. Przyrządzisz go z miodu, soku pomarańczowego oraz oleju sezamowego. Do mięsa dołącz też pokrojoną w piórka cebulę, cienkie plastry imbiru oraz groszek. Z tymi dodatkami upiecz je. Tuż przed końcem natnij woreczek, aby mięso się zarumieniło i nabrało chrupkości. Pieczony kurczak z groszkiem i słodko-wytrawną marynatą będzie dobrze komponował się z ryżem lub kaszą kuskus. Spróbuj go również w połączeniu z warzywami smażonymi ze słodkim sosem chili. Potrawa będzie wtedy bardziej pikantna i nabierze orientalnego charakteru. Jeśli zostanie Ci nieco mięsa z obiadu, zaserwuj kurczaka na kolację z bagietką oraz sałatką. Przygotuj ją np. z kapusty pekińskiej, ogórka i kiełków fasoli. Z podanego przepisu dowiesz się, jak przyrządzić słodko-pikantnego kurczaka. Wypróbuj go!