
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uda podziel na połówki i umieść w torebce do pieczenia.
Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, sok pomarańczowy, miód oraz olej sezamowy.
Krok 3
Cebulę pokrój w piórka, a imbir w cienkie plastry. Dodaj razem z groszkiem i przygotowaną marynatą do woreczka z udkami.
Krok 4
Woreczek zepnij spinką i potrząśnij energicznie. Następnie włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut.
Krok 5
Kilka minut przed końcem pieczenia rozetnij ostrożnie woreczek i pozwól, aby kawałki mięsa zrumieniły się. Danie podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak z groszkiem
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.
Kurczak w tej wersji ma delikatnie skarmelizowaną i chrupiącą miodowo-cytrusową skórkę. Jego słodkawy smak doskonale współgra z łagodnym zielonym groszkiem. Na początek udka z kurczaka oczyść i włóż do woreczka. Dolej do nich specjalny sos, który sprawi, że całość będzie bardziej wyrazista. Przyrządzisz go z miodu, soku pomarańczowego oraz oleju sezamowego. Do mięsa dołącz też pokrojoną w piórka cebulę, cienkie plastry imbiru oraz groszek. Z tymi dodatkami upiecz je. Tuż przed końcem natnij woreczek, aby mięso się zarumieniło i nabrało chrupkości. Pieczony kurczak z groszkiem i słodko-wytrawną marynatą będzie dobrze komponował się z ryżem lub kaszą kuskus. Spróbuj go również w połączeniu z warzywami smażonymi ze słodkim sosem chili. Potrawa będzie wtedy bardziej pikantna i nabierze orientalnego charakteru. Jeśli zostanie Ci nieco mięsa z obiadu, zaserwuj kurczaka na kolację z bagietką oraz sałatką. Przygotuj ją np. z kapusty pekińskiej, ogórka i kiełków fasoli. Z podanego przepisu dowiesz się, jak przyrządzić słodko-pikantnego kurczaka. Wypróbuj go!


































