Pieczony kurczak z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
272 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

272 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uda podziel na połówki i umieść w torebce do pieczenia.

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, sok pomarańczowy, miód oraz olej sezamowy.

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, a imbir w cienkie plastry. Dodaj razem z groszkiem i przygotowaną marynatą do woreczka z udkami.

Krok 4

Woreczek zepnij spinką i potrząśnij energicznie. Następnie włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut.

Krok 5

Kilka minut przed końcem pieczenia rozetnij ostrożnie woreczek i pozwól, aby kawałki mięsa zrumieniły się. Danie podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z groszkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z groszkiem Pieczony kurczak z groszkiem

Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników. 

Kurczak w tej wersji ma delikatnie skarmelizowaną i chrupiącą miodowo-cytrusową skórkę. Jego słodkawy smak doskonale współgra z łagodnym zielonym groszkiem. Na początek udka z kurczaka oczyść i włóż do woreczka. Dolej do nich specjalny sos, który sprawi, że całość będzie bardziej wyrazista. Przyrządzisz go z miodu, soku pomarańczowego oraz oleju sezamowego. Do mięsa dołącz też pokrojoną w piórka cebulę, cienkie plastry imbiru oraz groszek. Z tymi dodatkami upiecz je. Tuż przed końcem natnij woreczek, aby mięso się zarumieniło i nabrało chrupkości. Pieczony kurczak z groszkiem i słodko-wytrawną marynatą będzie dobrze komponował się z ryżem lub kaszą kuskus. Spróbuj go również w połączeniu z warzywami smażonymi ze słodkim sosem chili. Potrawa będzie wtedy bardziej pikantna i nabierze orientalnego charakteru. Jeśli zostanie Ci nieco mięsa z obiadu, zaserwuj kurczaka na kolację z bagietką oraz sałatką. Przygotuj ją np. z kapusty pekińskiej, ogórka i kiełków fasoli. Z podanego przepisu dowiesz się, jak przyrządzić słodko-pikantnego kurczaka. Wypróbuj go!