
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 łyżka
400 mililitrów
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż wsyp na sitko i przepłucz dobrze pod zimną wodą.
Krok 2
Mięso posyp przyprawą do kurczaka Knorr.
Krok 3
Żaroodporne naczynie natłuść oliwą, a następnie na jego dno wyłóż przepłukany ryż. Na ryżu ułóż kawałki kurczaka. Brokuły podziel na różyczki i sparz we wrzącej wodzie.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 400 ml zimnej wody i wlej do naczynia z ryżem.
Krok 5
Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 170 °C piekarnika na 60 minut. Chwilę przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby mięso zarumieniło się i dołóż brokuły. Danie podawaj natychmiast.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka pieczone z ryżem
Szukasz pomysłu na smaczne danie jednogarnkowe? Udka na ryżu to strzał w dziesiątkę! Aby je przygotować, przesyp na sitko i przepłucz dokładnie pod bieżącą zimną wodą szklankę ryżu parboliled. Mięso posyp przyprawą do złotego kurczaka, po czym posmaruj żaroodporne naczynie oliwą i wsyp ryż – na nim dopiero rozłóż doprawione udka z kurczaka.
Dla kogo?
Udka pieczone na ryżu to danie dla wszystkich miłośników drobiu oraz szybkiego gotowania. Jeżeli należysz do tego grona, to koniecznie sięgnij po naszą recepturę i rozpocznij kulinarne działania. Zanim się obejrzysz, udka pieczone z ryżem będą już gotowe na Twoim talerzu. Powodzenia!
Na jaką okazję?
Dania jednogarnkowe są nie tylko świetnym sposobem na szybki obiad dla całej rodziny, ale i godnym polecenia rozwiązaniem na ciepłe danie podane podczas imprezy sylwestrowej czy imienin. Zaserwuj pałki z kurczaka pieczone na ryżu, a spotkasz się z pozytywnym odbiorem.
Czy wiesz, że?
Na koniec mieszankę do spaghetti bolognese wymieszaj z wodą i zalej nią składniki w naczyniu. Piecz w temperaturze 170°C przez około godzinę. Na kilka minut przed zakończeniem pieczenia możesz odkryć naczynie, aby potrawa się zarumieniła. Dołóż też podzielone na różyczki i sparzone we wrzącej wodzie brokuły.
Dla urozmaicenia:
Podawaj udka pieczone z ryżem i brokułami od razu po przygotowaniu. Tak smakują najlepiej! Jeszcze gorące danie możesz posypać niewielką ilością sera żółtego, np. goudy. Sprawdzi się również mozzarella. Przygotuj pyszne udka pieczone z ryżem i brokułami na najbliższą okazję.