Udka pieczone z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka pieczone z ryżem

i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

100

2577 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1335 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2209 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

400 mililitrów

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wsyp na sitko i przepłucz dobrze pod zimną wodą.

Krok 2

Mięso posyp przyprawą do kurczaka Knorr.

Krok 3

Żaroodporne naczynie natłuść oliwą, a następnie na jego dno wyłóż przepłukany ryż. Na ryżu ułóż kawałki kurczaka. Brokuły podziel na różyczki i sparz we wrzącej wodzie.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 400 ml zimnej wody i wlej do naczynia z ryżem.

Krok 5

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 170 °C piekarnika na 60 minut. Chwilę przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby mięso zarumieniło się i dołóż brokuły. Danie podawaj natychmiast.

15

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Hnatów

    Katarzyna Hnatów , 15.02.2021

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian R

    Damian R , 10.01.2021

    60 miniut pieczenia jest zdecydowanie za mało. Udka są twarde i niedopieczone, a ryż twardy. Myślę,że 90 minut to minimum

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Poruszek

    Magdalena Poruszek , 04.11.2020

    wygląda smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • All u stlk

    All u stlk , 20.10.2020

    W składnikach są pomidory ,a w przepisie nie jest napisane kiedy ich użyć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anonimiakPL

    anonimiakPL , 17.09.2020

    Zamiast fixu bolonese dałem spaghetti 4 sery i usunąłem pomidory na poczet marchewki i korzenia pietruszki pokrojonych w plasterki. dość odważne posunięcie Ale uważam że bylo warto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aldona Błażków

    Aldona Błażków , 02.03.2020

    A kiedy dodać pomidory?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miguel Mich

    Miguel Mich , 03.11.2019

    Mi wyszło idealnie. Ale... nie dodałem pomidorów i brokuły przed dodaniem do mięsa przegotowałem 5 minut. Całość piekłem jeszcze pod przykryciem 10 minut + 10 minut bez przykrycia do odparowania resztek wody.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iga Kowalska

    Iga Kowalska , 24.08.2019

    Hmm ryż pół na pół twardy więc musi być dłużej w piekarniku. Smak zdecydowanie tza doprawić sobie inaczej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Zarzycki

    Piotr Zarzycki , 12.08.2019

    Brokuły trzeba wcześniej ugotować, udka z ryżem minimum 70 minut w piekarniku, pomidory na "surowo" lub lekko podpieczone na samym końcu. W smaku bez rewelacji, lepiej dodać więcej przypraw, ale to kwestia gustu. Łatwość 9/10 Szybkość 5/10 Smak 5/10

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Musiał

    Henryk Musiał , 22.01.2019

    jutro próbuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Goral

    Katarzyna Goral , 08.10.2016

    jak dla mnie dobre ale brokuły sparzylam i dodalam na koniec wraz z pomidorami z puszki, dodatkowo wydluzylam pieczenie o 15 minut

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wierzbicka

    Karolina Wierzbicka , 10.08.2016

    Kurczak nie był do końca upieczony :-\ 60min to chyba dla niego za mało. Pierś chyba jednak była by lepsza. Brokuły najlepiej osobno ugotować... a pomidory ktòrych pòźniej zabrakło w przepisie sparzyłam, obrałam ze skòrki, pokroilam i wrzuciłam do dania pod sam koniec (na jakies10 min)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Kaczmarczyk

    Julia Kaczmarczyk , 17.02.2016

    Przepyszne, choć zamieniłam kurczaka na piersi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Domink Kirys

    Domink Kirys , 18.08.2015

    Właśnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Lorbiecka

    Magdalena Lorbiecka , 20.02.2015

    A co z pomidorami które są na liście składników?!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka pieczone z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka pieczone z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka pieczone z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka pieczone z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka pieczone z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka pieczone z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka pieczone z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka pieczone z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka pieczone z ryżemUdka pieczone z ryżem

Dania jednogarnkowe są nie tylko świetnym sposobem na szybki obiad dla całej rodziny, ale i godnym polecenia rozwiązaniem na ciepłe danie podane podczas imprezy sylwestrowej czy imienin. Aby je przygotować, na początek szklankę ryżu parabolicznego przesyp na sitko i przepłucz dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Mięso posyp przyprawą do złotego kurczaka, po czym posmaruj żaroodporne naczynie oliwą i wysyp na jego dno przepłukany i przesuszony nieco ryż – na nim dopiero rozłóż doprawione udka z kurczaka. Na koniec mieszankę do spaghetti bolognese wymieszaj z wodą i zalej nią składniki w naczyniu. Piecz w temperaturze 170° C przez około godzinę. Na kilka minut przed zakończeniem pieczenia możesz odkryć naczynie, aby potrawa się zarumieniła. Dołóż też podzielone na różyczki i sparzone we wrzącej wodzie brokuły. Danie podawaj od razu po upieczeniu. Jeszcze gorące możesz posypać niewielką ilością sera żółtego, np. goudy. Sprawdzi się również mozzarella. Przygotuj pyszne udka pieczone z ryżem i brokułami na najbliższą okazję.