Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 łyżka
400 mililitrów
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż wsyp na sitko i przepłucz dobrze pod zimną wodą.
Krok 2
Mięso posyp przyprawą do kurczaka Knorr.
Krok 3
Żaroodporne naczynie natłuść oliwą, a następnie na jego dno wyłóż przepłukany ryż. Na ryżu ułóż kawałki kurczaka. Brokuły podziel na różyczki i sparz we wrzącej wodzie.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 400 ml zimnej wody i wlej do naczynia z ryżem.
Krok 5
Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 170 °C piekarnika na 60 minut. Chwilę przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby mięso zarumieniło się i dołóż brokuły. Danie podawaj natychmiast.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka pieczone z ryżem
Dania jednogarnkowe są nie tylko świetnym sposobem na szybki obiad dla całej rodziny, ale i godnym polecenia rozwiązaniem na ciepłe danie podane podczas imprezy sylwestrowej czy imienin. Aby je przygotować, na początek szklankę ryżu parabolicznego przesyp na sitko i przepłucz dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Mięso posyp przyprawą do złotego kurczaka, po czym posmaruj żaroodporne naczynie oliwą i wysyp na jego dno przepłukany i przesuszony nieco ryż – na nim dopiero rozłóż doprawione udka z kurczaka. Na koniec mieszankę do spaghetti bolognese wymieszaj z wodą i zalej nią składniki w naczyniu. Piecz w temperaturze 170° C przez około godzinę. Na kilka minut przed zakończeniem pieczenia możesz odkryć naczynie, aby potrawa się zarumieniła. Dołóż też podzielone na różyczki i sparzone we wrzącej wodzie brokuły. Danie podawaj od razu po upieczeniu. Jeszcze gorące możesz posypać niewielką ilością sera żółtego, np. goudy. Sprawdzi się również mozzarella. Przygotuj pyszne udka pieczone z ryżem i brokułami na najbliższą okazję.