Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus
łatwe
436 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
400 gramów
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
200 gramów
600 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i mięso pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 2
Całość zalej około 600 ml zimnej wody i dodaj Fix. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gulasz duś pod przykryciem przez około 30 minut. Jeśli mięso nie będzie miękkie, wydłuż czas duszenia o kolejne 10 minut.

Krok 3
W międzyczasie zagotuj około 0,5 l wody i rozpuść w niej kostkę rosołową.

Krok 4
Uzyskanym bulionem zalej kuskus. Przykryj kaszę i odstaw ją na około 8 minut. Gulasz możesz wzbogacić, dodając do niego w trakcie duszenia kilka suszonych grzybów. Dobrze jest podając gulasz, udekorować go łyżką kwaśnej śmietany i posypać posiekanym szczypiorem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus
Połączenie wyrazistego smaku mięsa wieprzowego z delikatną kaszą kuskus to doskonała propozycja dla osób lubiących pikantne dania jednogarnkowe. Potrawę przyrządza się z łopatki lub szynki wieprzowej. Mięso najpierw podsmaż z cebulą, a następnie dodaj do niego wodę oraz przyprawy i duś całość pod przykryciem. Powstały wywar podkreśli smak wieprzowiny. Jeśli dodatkowo chcesz go wzmocnić, dodaj w trakcie duszenia mięsa suszone grzyby. Możesz też dołączyć do niego warzywa, takie jak czerwona papryka czy ogórki kiszone. Najlepiej zrób to pod koniec smażenia wieprzowiny i cebuli. Kaszę kuskus zalej bulionem i odczekaj kilka minut, a następnie serwuj razem z mięsem. W jej zastępstwie sprawdzi się też drobny makaron albo ryż. Gulasz z kaszą kuskus będzie dobrą propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Jako danie jednogarnkowe doskonale sprawdzi się podczas przyjęcia – serwuj go wtedy z wiejskim chlebem lub ziołowymi grzankami. Potrawę udekoruj przed podaniem kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Wypróbuj nasz przepis.


































