Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
222 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

427 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

200 gramów

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i mięso pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - Krok 1

Krok 2

Całość zalej około 600 ml zimnej wody i dodaj Fix. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gulasz duś pod przykryciem przez około 30 minut. Jeśli mięso nie będzie miękkie, wydłuż czas duszenia o kolejne 10 minut.

Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie zagotuj około 0,5 l wody i rozpuść w niej kostkę rosołową.

Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - Krok 3

Krok 4

Uzyskanym bulionem zalej kuskus. Przykryj kaszę i odstaw ją na około 8 minut. Gulasz możesz wzbogacić, dodając do niego w trakcie duszenia kilka suszonych grzybów. Dobrze jest podając gulasz, udekorować go łyżką kwaśnej śmietany i posypać posiekanym szczypiorem.

Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Patrycja Duszyńska

    Patrycja Duszyńska , 29.09.2017

    Pyszne:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus

Połączenie wyrazistego smaku mięsa wieprzowego z delikatną kaszą kuskus to doskonała propozycja dla osób lubiących pikantne dania jednogarnkowe. Potrawę przyrządza się z łopatki lub szynki wieprzowej. Mięso najpierw podsmaż z cebulą, a następnie dodaj do niego wodę oraz przyprawy i duś całość pod przykryciem. Powstały wywar podkreśli smak wieprzowiny. Jeśli dodatkowo chcesz go wzmocnić, dodaj w trakcie duszenia mięsa suszone grzyby. Możesz też dołączyć do niego warzywa, takie jak czerwona papryka czy ogórki kiszone. Najlepiej zrób to pod koniec smażenia wieprzowiny i cebuli. Kaszę kuskus zalej bulionem i odczekaj kilka minut, a następnie serwuj razem z mięsem. W jej zastępstwie sprawdzi się też drobny makaron albo ryż. Gulasz z kaszą kuskus będzie dobrą propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Jako danie jednogarnkowe doskonale sprawdzi się podczas przyjęcia – serwuj go wtedy z wiejskim chlebem lub ziołowymi grzankami. Potrawę udekoruj przed podaniem kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Wypróbuj nasz przepis.