Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

209 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

200 gramów

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i mięso pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - Krok 1

Krok 2

Całość zalej około 600 ml zimnej wody i dodaj Fix. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gulasz duś pod przykryciem przez około 30 minut. Jeśli mięso nie będzie miękkie, wydłuż czas duszenia o kolejne 10 minut.

Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie zagotuj około 0,5 l wody i rozpuść w niej kostkę rosołową.

Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - Krok 3

Krok 4

Uzyskanym bulionem zalej kuskus. Przykryj kaszę i odstaw ją na około 8 minut. Gulasz możesz wzbogacić, dodając do niego w trakcie duszenia kilka suszonych grzybów. Dobrze jest podając gulasz, udekorować go łyżką kwaśnej śmietany i posypać posiekanym szczypiorem.

Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Patrycja Duszyńska

    Patrycja Duszyńska , 29.09.2017

    Pyszne:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Gulasz drobiowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus

Połączenie wyrazistego smaku mięsa wieprzowego z delikatną kaszą kuskus to doskonała propozycja dla osób lubiących pikantne dania jednogarnkowe. Potrawę przyrządza się z łopatki lub szynki wieprzowej. Mięso najpierw podsmaż z cebulą, a następnie dodaj do niego wodę oraz przyprawy i duś całość pod przykryciem. Powstały wywar podkreśli smak wieprzowiny. Jeśli dodatkowo chcesz go wzmocnić, dodaj w trakcie duszenia mięsa suszone grzyby. Możesz też dołączyć do niego warzywa, takie jak czerwona papryka czy ogórki kiszone. Najlepiej zrób to pod koniec smażenia wieprzowiny i cebuli. Kaszę kuskus zalej bulionem i odczekaj kilka minut, a następnie serwuj razem z mięsem. W jej zastępstwie sprawdzi się też drobny makaron albo ryż. Gulasz z kaszą kuskus będzie dobrą propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Jako danie jednogarnkowe doskonale sprawdzi się podczas przyjęcia – serwuj go wtedy z wiejskim chlebem lub ziołowymi grzankami. Potrawę udekoruj przed podaniem kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Wypróbuj nasz przepis.