Gulasz z wołowymi kiełbaskami i bakłażanem
łatwe
59 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
400 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
50 mililitrów
1 łyżeczka
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój bakłażana w dużą kostkę, posyp solą i odstaw na 30 minut, po czym wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem.
Krok 2
Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę i bakłażana przez 10 minut.
Krok 3
Dodaj na patelnię wołowe kiełbaski i smaż, aż będą lekko brązowe.
Krok 4
W 400 mililitrach gorącej wody rozpuść Gulasz węgierski Knorr, koncentrat pomidorowy i wymieszaj otrzymany sos z winem.
Krok 5
Dodaj sos do kiełbasek i duś na wolnym ogniu przez 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej