Przepisy na Gulasz węgierski
45 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Gulasz węgierski
Szukasz przepisu na smaczne i szybkie w wykonaniu drugie danie? Wypróbuj któryś z proponowanych poniżej przepisów na gulasz węgierski. Gulasze cieszą się zasłużoną popularnością nie tylko na Węgrzech, skąd się wywodzą, ale właściwie na całym świecie. Jest to danie niemal uniwersalne. Podaje się je nie tylko jako codzienny obiad, ale również przy okazji przyjęć, wesel, czy świątecznych spotkań. To potrawa, którą przygotujesz w jednym naczyniu i nie chodzi tu tylko o to, by później uniknąć niepotrzebnego zmywania. Taki sposób przyrządzania posiłków posiada inną ważną zaletę: dzięki temu, że składniki dodaje się do garnka stopniowo, wszystkie smaki mają szansę się przeniknąć i dobrze skomponować. Podstawą gulaszu węgierskiego jest mięso. Najpopularniejsze rodzaje to wieprzowina, wołowina, jagnięcina, często jednak spotyka się gulasze z mieszanych gatunków. Gotowanie gulaszu zajmuje zazwyczaj mniej więcej tyle, ile potrzeba czasu, by mięso stało się miękkie. W przypadku wołowiny trwa to zazwyczaj nieco dłużej, z drugiej strony mięso to posiada wielu zwolenników ze względu na swoją kruchość, delikatność i wyborny smak. Pozostałe składniki gulaszu węgierskiego to głównie cebula oraz papryka. Nie ma jednak jednej wersji tego dania. W sztuce kulinarnej ważna jest inwencja, więc możesz użyć takich produktów, które po prostu lubisz. Masz ochotę na dynię, grzyby, białą fasolę czy ziemniaki? Dorzuć je do garnka. Jeśli marzy Ci się zupa gulaszowa, przygotuj bogracz – czyli gulasz w wersji bardziej płynnej. Pamiętaj o odpowiednim doprawieniu. Świetnie sprawdzą się w tej roli ostre papryczki, świeże albo w formie sproszkowanej, dodaj także liść laurowy, ziele angielskie i oczywiście pieprz oraz sól. Zwolennicy innych smaków mogą wypróbować bardziej orientalnej wersji gulaszu z dodatkiem curry. Gotowe danie podawaj z kaszą, ryżem, kluseczkami albo z plackami ziemniaczanymi czy po prostu z pieczywem. Gulasz możesz też zamrozić i sięgnąć po niego, gdy będziesz szukać mięsnego dodatku do obiadu.