Gulasz węgierski

45 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (45)

Gulasz węgierski z ziemniakami

391

łatwe

45 min.
Kawałki mięsa z warzywami w gęstym sosie to potrawa, która od razu kojarzy się z Węgrami. W Polsc...
Bogracz tradycyjny

196

łatwe

60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych, to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na po...
Domowy gulasz z kopytkami - VIDEO

93

łatwe

60 min.
Są takie dania, które już samym swoim wyglądem, nie mówiąc już o rewelacyjnym smaku, potrafią prz...
Gulasz węgierski

100

łatwe

60 min.
Kociołek rozmaitości pod węgierską flagą musi zawierać wyśmienite, długo duszone mięso, aksamitny...
Bogracz z pieczarką

93

łatwe

60 min.
Bogracz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej, którego nazwa pochodzi od naczynia, w ja...
Gulasz z kiełbasek

65

łatwe

30 min.
Gulasz węgierski z czarnym pieprzem

60

łatwe

60 min.
Doskonałą potrawą na długie chłodne wieczory jest gulasz węgierski, najlepiej podany w kociołku...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie

72

łatwe

45 min.
Zupa gulaszowa charakteryzuje się intensywnie mięsnym smakiem. To świetna propozycja na smaczne d...
Gulasz po polsku

28

łatwe

45 min.
Gulasz po polsku to wyśmienite jednogarnkowe danie. Doskonale smakuje zarówno z kaszą, jak i maka...
Kociołek z wołowiną

44

łatwe

45 min.
Kociołek z wołowiną to nasza propozycja na wyjątkowe danie, o uniwersalnym zastosowaniu. Przygotu...
Gulasz

49

łatwe

60 min.
Tradycyjny, długo duszony gulasz to podstawa znana w kuchni wieku krajów, choć ten najpopularniej...
Mięso wieprzowe duszone z warzywami

26

łatwe

90 min.
Wieprzowe mięso duszone z warzywami to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Głęboki sma...
Węgierski gulasz z kaszą gryczaną

34

łatwe

60 min.
Gulasz to klasyczna potrawa jednogarnkowa, która spopularyzowana została na Węgrzech. To rozpływa...
Gulasz wieprzowy pikantny

43

łatwe

45 min.
Smaczny i wyrazisty gulasz wieprzowy to doskonała propozycja na ciepły obiad w ciągu dnia. Sekret...
Gulasz wołowy z pęczakiem

13

łatwe

90 min.
Dania z wołowiny są aromatyczne, wyraziste i pełne smaku. Pojawiają się często w domowym menu jak...
Gulasz po węgiersku

27

łatwe

45 min.
Potrawą najbardziej kojarzącą się Węgrami jest oczywiście gulasz z papryką. Węgrzy zajadają się n...
Gulasz węgierski z kurczakiem

11

łatwe

45 min.
Szukasz pomysłu na to, jak w ciekawy sposób przygotować popularne piersi z kurczaka? Zrób z nich...
Kociołek gulaszowy z kaszą

11

łatwe

60 min.
Kociołek gulaszowy z kaszą to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania t...
Kuskus z wołowiną

7

średnie

45 min.
Soczewica z pieczarkami

15

łatwe

45 min.
Soczewica – kiedyś jedli ją biedacy, dziś wypiera ziemniaki i makaron! Ale jak ją podać? Proponuj...
Gulasz pikantny

24

łatwe

30 min.
Pikantny gulasz zadowoli każdego amatora ostrych smaków. Jego główne składniki to soczysta łopatk...
Gulasz

17

łatwe

90 min.
Szukasz inspiracji na smaczne danie jednogarnkowe? Przygotuj klasyczny mięsny gulasz według tego...
Placek po węgiersku - VIDEO

7

łatwe

60 min.
Placek po węgiersku jest bardziej popularny w Polsce niż na Węgrzech lub na Słowacji, z której po...
Gulasz wołowy na czerwonym winie

13

łatwe

60 min.
Gulasz wołowy to popularne danie węgierskie, które na dobre zadomowiło się w polskiej kuchni. Nad...
Francuski gulasz z winem

15

łatwe

45 min.
Gulasz występuje w różnych wersjach, ale czy słyszałaś o francuskim gulaszu wołowym z winem Beef...
Gulasz z papryką

16

łatwe

60 min.
Pikantny, gęsty gulasz jest sztandarowym daniem kuchni węgierskiej – dzięki temu przepisowi pozna...
Gulasz wieprzowy z szynki z kaszą kuskus

13

łatwe

60 min.
Połączenie wyrazistego smaku mięsa wieprzowego z delikatną kaszą kuskus to doskonała propozycja d...
Gulasz węgierski z kurczakiem

5

łatwe

45 min.
Któż nie lubi gęstego mięsnego gulaszu z papryką i cebulą! A kto próbował jego drobiowej wersji...
Placek po zbójnicku - VIDEO

15

łatwe

45 min.
Jeśli masz ochotę na coś oryginalnego na obiad, proponujemy Ci placek po zbójnicku. Takie danie s...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz węgierskiGulasz węgierski

Szukasz przepisu na smaczne i szybkie w wykonaniu drugie danie? Wypróbuj któryś z proponowanych poniżej przepisów na gulasz węgierski. Gulasze cieszą się zasłużoną popularnością nie tylko na Węgrzech, skąd się wywodzą, ale właściwie na całym świecie. Jest to danie niemal uniwersalne. Podaje się je nie tylko jako codzienny obiad, ale również przy okazji przyjęć, wesel, czy świątecznych spotkań. To potrawa, którą przygotujesz w jednym naczyniu i nie chodzi tu tylko o to, by później uniknąć niepotrzebnego zmywania. Taki sposób przyrządzania posiłków posiada inną ważną zaletę: dzięki temu, że składniki dodaje się do garnka stopniowo, wszystkie smaki mają szansę się przeniknąć i dobrze skomponować. Podstawą gulaszu węgierskiego jest mięso. Najpopularniejsze rodzaje to wieprzowina, wołowina, jagnięcina, często jednak spotyka się gulasze z mieszanych gatunków. Gotowanie gulaszu zajmuje zazwyczaj mniej więcej tyle, ile potrzeba czasu, by mięso stało się miękkie. W przypadku wołowiny trwa to zazwyczaj nieco dłużej, z drugiej strony mięso to posiada wielu zwolenników ze względu na swoją kruchość, delikatność i wyborny smak. Pozostałe składniki gulaszu węgierskiego to głównie cebula oraz papryka. Nie ma jednak jednej wersji tego dania. W sztuce kulinarnej ważna jest inwencja, więc możesz użyć takich produktów, które po prostu lubisz. Masz ochotę na dynię, grzyby, białą fasolę czy ziemniaki? Dorzuć je do garnka. Jeśli marzy Ci się zupa gulaszowa, przygotuj bogracz – czyli gulasz w wersji bardziej płynnej. Pamiętaj o odpowiednim doprawieniu. Świetnie sprawdzą się w tej roli ostre papryczki, świeże albo w formie sproszkowanej, dodaj także liść laurowy, ziele angielskie i oczywiście pieprz oraz sól. Zwolennicy innych smaków mogą wypróbować bardziej orientalnej wersji gulaszu z dodatkiem curry. Gotowe danie podawaj z kaszą, ryżem, kluseczkami albo z plackami ziemniaczanymi czy po prostu z pieczywem. Gulasz możesz też zamrozić i sięgnąć po niego, gdy będziesz szukać mięsnego dodatku do obiadu.