Przepisy na Gulasz węgierski
44 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (44) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Gulasz węgierski
Szukasz przepisu na smaczne i szybkie w wykonaniu drugie danie? Wypróbuj któryś z proponowanych poniżej przepisów na gulasz węgierski. Gulasze cieszą się zasłużoną popularnością nie tylko na Węgrzech, skąd się wywodzą, ale właściwie na całym świecie. Jest to danie niemal uniwersalne. Podaje się je nie tylko jako codzienny obiad, ale również przy okazji przyjęć, wesel, czy świątecznych spotkań. To potrawa, którą przygotujesz w jednym naczyniu i nie chodzi tu tylko o to, by później uniknąć niepotrzebnego zmywania. Taki sposób przyrządzania posiłków posiada inną ważną zaletę: dzięki temu, że składniki dodaje się do garnka stopniowo, wszystkie smaki mają szansę się przeniknąć i dobrze skomponować. Podstawą gulaszu węgierskiego jest mięso. Najpopularniejsze rodzaje to wieprzowina, wołowina, jagnięcina, często jednak spotyka się gulasze z mieszanych gatunków. Gotowanie gulaszu zajmuje zazwyczaj mniej więcej tyle, ile potrzeba czasu, by mięso stało się miękkie. W przypadku wołowiny trwa to zazwyczaj nieco dłużej, z drugiej strony mięso to posiada wielu zwolenników ze względu na swoją kruchość, delikatność i wyborny smak. Pozostałe składniki gulaszu węgierskiego to głównie cebula oraz papryka. Nie ma jednak jednej wersji tego dania. W sztuce kulinarnej ważna jest inwencja, więc możesz użyć takich produktów, które po prostu lubisz. Masz ochotę na dynię, grzyby, białą fasolę czy ziemniaki? Dorzuć je do garnka. Jeśli marzy Ci się zupa gulaszowa, przygotuj bogracz – czyli gulasz w wersji bardziej płynnej. Pamiętaj o odpowiednim doprawieniu. Świetnie sprawdzą się w tej roli ostre papryczki, świeże albo w formie sproszkowanej, dodaj także liść laurowy, ziele angielskie i oczywiście pieprz oraz sól. Zwolennicy innych smaków mogą wypróbować bardziej orientalnej wersji gulaszu z dodatkiem curry. Gotowe danie podawaj z kaszą, ryżem, kluseczkami albo z plackami ziemniaczanymi czy po prostu z pieczywem. Gulasz możesz też zamrozić i sięgnąć po niego, gdy będziesz szukać mięsnego dodatku do obiadu.