Gulasz pikantny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz pikantny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

27

heart
541 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

431 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i papryki pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Tak samo pokrój mięso.

Gulasz pikantny    - Krok 1

Krok 2

Podsmaż mięso oraz warzywa. Gdy będą rumiane, dodaj paprykę ostrą i smaż wszystko jeszcze 2 minuty.

Gulasz pikantny    - Krok 2

Krok 3

Wlej 300 ml wody, dodaj Fix Knorr i wymieszaj.

Gulasz pikantny    - Krok 3

Krok 4

Gulasz duś około 20 minut, aż zgęstnieje i mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania możesz dodać 2 łyżki śmietany. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Gulasz pikantny    - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz pikantny    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz pikantny    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz pikantny    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz pikantny    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz pikantny    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz pikantny    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz pikantny    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz pikantny    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz pikantny   Gulasz pikantny

Pikantny gulasz zadowoli każdego amatora ostrych smaków. Jego główne składniki to soczysta łopatka wieprzowa i papryka w dwóch odsłonach: zielonej i czerwonej. Dzięki temu zestawieniu kolorystycznemu gulasz cieszy nie tylko podniebienie, ale również pięknie prezentuje się na talerzach. Pikantnego charakteru temu daniu nadasz dodając ostrej papryki do warzyw i mięsa w trakcie ich smażenia. Jeżeli lubisz naprawdę ostre potrawy, możesz dodać więcej chili niż podano w przepisie, ale pamiętaj też, żeby nie przesadzić z ostrością. Gulasz jest daniem jednogarnkowym, więc ta propozycja powinna przypaść do gustu wszystkim tym, którzy chcą zredukować ilość godzin poświęcanych na gotowanie. Tego typu potrawy świetnie smakują na drugi dzień, gdyż odgrzewanie podkreśla smak użytych przypraw. Z powodzeniem możesz więc delektować się w pracy pysznym gulaszem, wcześniej przygotowanym w domu.