
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
0.25 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
100 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
80 mililitrów
3 listków
4 ziarna
5 ziaren
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę około 1,5 cm i przypraw mielonym pieprzem oraz odrobiną soli. Oprósz mąką i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 2
Kiedy mięso będzie już rumiane, dodaj pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce warzywa. Obsmaż je dobrze i dodaj koncentrat pomidorowy.

Krok 3
Całość zalej około 400 ml wody i dodaj przyprawy. Gotuj pod częściowym przykryciem około 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie. Gulasz zapraw śmietaną i dopraw kostką rosołową drobiową Knorr oraz majerankiem do smaku.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz po polsku
Sekretem dobrego gulaszu jest odpowiedni dobór mięsa. Wypróbuj na przykład łopatkę wieprzową. Pokrój ją na dowolnej wielkości kostkę, a następnie dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Na koniec obsmaż w garnku lub na patelni. Dodatek mąki sprawi, że unikniesz nadmiaru wody. Gdy kawałki łopatki będą już rumiane, dorzuć do nich wybrane warzywa. Może to być marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. Wszystko razem nadal zasmażaj, a później zapraw koncentratem pomidorowym. Możesz go także zastąpić świeżymi pomidorami (koniecznie rozdrobnionymi) lub też pomidorami z puszki. Całość zalej sporą ilością wody i gotuj pod przykryciem. Co jakiś czas mieszaj, by składniki nie przywierały do dna. Jednocześnie w ten sposób będziesz kontrolować ich miękkość. Gulasz przypraw według uznania. Wykorzystaj do tego ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Jeśli zależy Ci na jego gęstej konsystencji, dodaj również śmietanę. Wcześniej jednak ją zahartuj, dzięki czemu unikniesz mało estetycznych grudek. Danie podawaj ze świeżymi ziołami, koperkiem lub natką pietruszki. Sprawdź nasz przepis!