Gulasz po polsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz po polsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

122 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.25 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

80 mililitrów

3 listków

4 ziarna

5 ziaren

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę około 1,5 cm i przypraw mielonym pieprzem oraz odrobiną soli. Oprósz mąką i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu.

Gulasz po polsku  - Krok 1

Krok 2

Kiedy mięso będzie już rumiane, dodaj pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce warzywa. Obsmaż je dobrze i dodaj koncentrat pomidorowy.

Gulasz po polsku  - Krok 2

Krok 3

Całość zalej około 400 ml wody i dodaj przyprawy. Gotuj pod częściowym przykryciem około 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie. Gulasz zapraw śmietaną i dopraw kostką bulionową Knorr oraz majerankiem do smaku.

Gulasz po polsku  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Aneta  gałek

    Aneta gałek , 19.01.2016

    zastanawiam się czy ten gulasz da radę dojść w ciągu 40 minut skoro już na początku gotowania dodaje się kwas czyli koncentrat auto jak wiadomo wydłuża czas gotowania.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz po polsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz z jagnięciny
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz po polsku Gulasz po polsku

Sekretem dobrego gulaszu jest odpowiedni dobór mięsa. Wypróbuj na przykład łopatkę wieprzową. Pokrój ją na dowolnej wielkości kostkę, a następnie dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Na koniec obsmaż w garnku lub na patelni. Dodatek mąki sprawi, że unikniesz nadmiaru wody. Gdy kawałki łopatki będą już rumiane, dorzuć do nich wybrane warzywa. Może to być marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. Wszystko razem nadal zasmażaj, a później zapraw koncentratem pomidorowym. Możesz go także zastąpić świeżymi pomidorami (koniecznie rozdrobnionymi) lub też pomidorami z puszki. Całość zalej sporą ilością wody i gotuj pod przykryciem. Co jakiś czas mieszaj, by składniki nie przywierały do dna. Jednocześnie w ten sposób będziesz kontrolować ich miękkość. Gulasz przypraw według uznania. Wykorzystaj do tego ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Jeśli zależy Ci na jego gęstej konsystencji, dodaj również śmietanę. Wcześniej jednak ją zahartuj, dzięki czemu unikniesz mało estetycznych grudek. Danie podawaj ze świeżymi ziołami, koperkiem lub natką pietruszki. Sprawdź nasz przepis!