Zupa grzybowa na żeberkach: z suszonych grzybów | Przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa na żeberkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
319 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

306 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

150 mililitrów

4 sztuki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej mięso około litrem zimnej wody, następnie doprowadź do wrzenia.

Zupa grzybowa na żeberkach - Krok 1

Krok 2

Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i warzywa. Gotuj do momentu, kiedy mięso będzie zupełnie miękkie, a wywar nabierze odpowiedniego aromatu.

Zupa grzybowa na żeberkach - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj do momentu, gdy będą miękkie.

Zupa grzybowa na żeberkach - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj jedną lub dwie Zupy grzybowe Knorr (w zależności od ilości bulionu), całość zapraw śmietaną.

Zupa grzybowa na żeberkach - Krok 4

Krok 5

Wyjmij żeberka z wywaru i pokrój na mniejsze kawałki. Podawaj w zupie posypanej świeżo skrojoną szałwią.

Zupa grzybowa na żeberkach - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrze jest dodatkowo wrzucić kilka suszonych grzybów, na pewno wzmocnią smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa na żeberkachZupa grzybowa na żeberkach

Żeberka wieprzowe i grzyby mogą stanowić wyjątkowo udany duet. Wypróbuj go, przyrządzając zupę według naszego przepisu. Jej podstawę stanowi mięso – gotowane wraz z marchewką, pietruszką, selerem i cebulą stworzy smaczny wywar. Ważnym składnikiem proponowanego dania są ziemniaki – gotowane w bulionie stanowią dobry dodatek do gotowej zupy. Aby nadać jej aksamitnej konsystencji, warto zaprawić ją niewielką ilością gęstej śmietany. Pamiętaj, aby dokładnie ją wymieszać, unikniesz w ten sposób grudek. Gotową potrawę warto odpowiednio doprawić. Dobrze sprawdzi się świeża szałwia. To zioło intensywne w smaku, wystarczy zatem jedynie kilka jego listków. Drobno je posiekaj i posyp nimi zupę bezpośrednio przed podaniem. W roli przyprawy sprawdzi się również tymianek lub rozmaryn. Ich gałązki – podzielone na części – mogą ponadto stanowić efektowną dekorację brzegów talerzy. Koniecznie sprawdź nasz przepis, dzięki któremu przygotujesz smaczną potrawę w prosty sposób. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią.