Zupa grzybowa na żeberkach: z suszonych grzybów | Przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa na żeberkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
322 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

150 mililitrów

4 sztuki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej mięso około litrem zimnej wody, następnie doprowadź do wrzenia.

Zupa grzybowa na żeberkach - Krok 1

Krok 2

Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i warzywa. Gotuj do momentu, kiedy mięso będzie zupełnie miękkie, a wywar nabierze odpowiedniego aromatu.

Zupa grzybowa na żeberkach - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj do momentu, gdy będą miękkie.

Zupa grzybowa na żeberkach - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj jedną lub dwie Zupy grzybowe Knorr (w zależności od ilości bulionu), całość zapraw śmietaną.

Zupa grzybowa na żeberkach - Krok 4

Krok 5

Wyjmij żeberka z wywaru i pokrój na mniejsze kawałki. Podawaj w zupie posypanej świeżo skrojoną szałwią.

Zupa grzybowa na żeberkach - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrze jest dodatkowo wrzucić kilka suszonych grzybów, na pewno wzmocnią smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa na żeberkachZupa grzybowa na żeberkach

Żeberka wieprzowe i grzyby mogą stanowić wyjątkowo udany duet. Wypróbuj go, przyrządzając zupę według naszego przepisu. Jej podstawę stanowi mięso – gotowane wraz z marchewką, pietruszką, selerem i cebulą stworzy smaczny wywar. Ważnym składnikiem proponowanego dania są ziemniaki – gotowane w bulionie stanowią dobry dodatek do gotowej zupy. Aby nadać jej aksamitnej konsystencji, warto zaprawić ją niewielką ilością gęstej śmietany. Pamiętaj, aby dokładnie ją wymieszać, unikniesz w ten sposób grudek. Gotową potrawę warto odpowiednio doprawić. Dobrze sprawdzi się świeża szałwia. To zioło intensywne w smaku, wystarczy zatem jedynie kilka jego listków. Drobno je posiekaj i posyp nimi zupę bezpośrednio przed podaniem. W roli przyprawy sprawdzi się również tymianek lub rozmaryn. Ich gałązki – podzielone na części – mogą ponadto stanowić efektowną dekorację brzegów talerzy. Koniecznie sprawdź nasz przepis, dzięki któremu przygotujesz smaczną potrawę w prosty sposób. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią.