Zupa grzybowa na żeberkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa na żeberkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

308 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

253 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

150 mililitrów

4 sztuki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej mięso około litrem zimnej wody, następnie doprowadź do wrzenia.

Zupa grzybowa na żeberkach - Krok 1

Krok 2

Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i warzywa. Gotuj do momentu, kiedy mięso będzie zupełnie miękkie, a wywar nabierze odpowiedniego aromatu.

Zupa grzybowa na żeberkach - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj do momentu, gdy będą miękkie.

Zupa grzybowa na żeberkach - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj jedną lub dwie Zupy grzybowe Knorr (w zależności od ilości bulionu), całość zapraw śmietaną.

Zupa grzybowa na żeberkach - Krok 4

Krok 5

Wyjmij żeberka z wywaru i pokrój na mniejsze kawałki. Podawaj w zupie posypanej świeżo skrojoną szałwią.

Zupa grzybowa na żeberkach - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrze jest dodatkowo wrzucić kilka suszonych grzybów, na pewno wzmocnią smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa na żeberkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa na żeberkachZupa grzybowa na żeberkach

Żeberka wieprzowe i grzyby mogą stanowić wyjątkowo udany duet. Wypróbuj go, przyrządzając zupę według naszego przepisu. Jej podstawę stanowi mięso – gotowane wraz z marchewką, pietruszką, selerem i cebulą stworzy smaczny wywar. Ważnym składnikiem proponowanego dania są ziemniaki – gotowane w bulionie stanowią dobry dodatek do gotowej zupy. Aby nadać jej aksamitnej konsystencji, warto zaprawić ją niewielką ilością gęstej śmietany. Pamiętaj, aby dokładnie ją wymieszać, unikniesz w ten sposób grudek. Gotową potrawę warto odpowiednio doprawić. Dobrze sprawdzi się świeża szałwia. To zioło intensywne w smaku, wystarczy zatem jedynie kilka jego listków. Drobno je posiekaj i posyp nimi zupę bezpośrednio przed podaniem. W roli przyprawy sprawdzi się również tymianek lub rozmaryn. Ich gałązki – podzielone na części – mogą ponadto stanowić efektowną dekorację brzegów talerzy. Koniecznie sprawdź nasz przepis, dzięki któremu przygotujesz smaczną potrawę w prosty sposób. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią.