Gulasz z papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z papryką

po węgiersku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

118 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

286 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 litr

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm i obsmaż ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Powinno być rumiane, a cały sok, który powstanie podczas smażenia, powinien wyparować.

Gulasz z papryką - Krok 1

Krok 2

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Papryczkę chili posiekaj.

Gulasz z papryką - Krok 2

Krok 3

Dodaj do mięsa cebulę oraz papryczkę chili i przyprawy. Smaż jeszcze kilka minut.

Gulasz z papryką - Krok 3

Krok 4

Wlej 1 l ciepłej wody i dodaj zieloną paprykę oraz Sos do pieczeni ciemny Knorr. Gotuj gulasz, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. Podawaj z pieczywem.

Gulasz z papryką - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wegetariański gulasz
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z paprykąGulasz z papryką

Pikantny, gęsty gulasz jest sztandarowym daniem kuchni węgierskiej – dzięki temu przepisowi poznasz prosty sposób na jego przygotowanie. Jeśli chcesz, aby smak potrawy był bardziej intensywny, przyrządź ją na bazie wołowiny. Czerwone i soczyste mięso z udźca pokrój w dość dużą kostkę i podsmażaj na rozgrzanym tłuszczu do czasu, aż się zrumieni. Będziesz także potrzebować świeżych warzyw: cebuli, papryczki chili oraz zielonej papryki. Pierwsze dwa posiekaj i dodaj do mięsa wraz z przyprawami, czyli słodką papryką w proszku i kminkiem. Całość smaż jeszcze przez chwilę, po czym zalej ciepłą wodą z dodatkiem mięsnej kostki pieczeniowej. Na koniec dorzuć pokrojoną w kawałki paprykę i duś do momentu, aż wołowina zmięknie, a sos zgęstnieje. Serwuj na ciepło z dodatkiem pieczywa, na przykład chleba razowego na zakwasie lub bagietki. Przed podaniem posyp dla ozdoby drobno posiekaną natką pietruszki. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszym przepisem na gulasz z papryką będzie dla Ciebie przyjemnością.