Gulasz z zieloną papryką i cebulą - przepis: wołowy | Przepisy.pl pixel

Gulasz z papryką

po węgiersku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 litr

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 cm i obsmaż ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Powinno być rumiane, a cały sok, który powstanie podczas smażenia, powinien wyparować.

Gulasz z papryką - Krok 1

Krok 2

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Papryczkę chili posiekaj.

Gulasz z papryką - Krok 2

Krok 3

Dodaj do mięsa cebulę oraz papryczkę chili i przyprawy. Smaż jeszcze kilka minut.

Gulasz z papryką - Krok 3

Krok 4

Wlej 1 l ciepłej wody i dodaj zieloną paprykę oraz Sos do pieczeni ciemny Knorr. Gotuj gulasz, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. Podawaj z pieczywem.

Gulasz z papryką - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z paprykąGulasz z papryką

Pikantny, gęsty gulasz jest sztandarowym daniem kuchni węgierskiej – dzięki temu przepisowi poznasz prosty sposób na jego przygotowanie. Jeśli chcesz, aby smak potrawy był bardziej intensywny, przyrządź ją na bazie wołowiny. Czerwone i soczyste mięso z udźca pokrój w dość dużą kostkę i podsmażaj na rozgrzanym tłuszczu do czasu, aż się zrumieni. Będziesz także potrzebować świeżych warzyw: cebuli, papryczki chili oraz zielonej papryki. Pierwsze dwa posiekaj i dodaj do mięsa wraz z przyprawami, czyli słodką papryką w proszku i kminkiem. Całość smaż jeszcze przez chwilę, po czym zalej ciepłą wodą z dodatkiem mięsnej kostki pieczeniowej. Na koniec dorzuć pokrojoną w kawałki paprykę i duś do momentu, aż wołowina zmięknie, a sos zgęstnieje. Serwuj na ciepło z dodatkiem pieczywa, na przykład chleba razowego na zakwasie lub bagietki. Przed podaniem posyp dla ozdoby drobno posiekaną natką pietruszki. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszym przepisem na gulasz z papryką będzie dla Ciebie przyjemnością.