Gulasz meksykański wieprzowy z papryką - przepis | Przepisy.pl pixel

Gulasz a'la mexicana

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy marynatę do mięsa, do metalowej miski wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy kostkę Knorr, którą rozcieramy za pomocą widelca, dosypujemy pozostałe przyprawy, po łyżeczce majeranku i czerwonej papryki, oraz po 1/4 łyżeczki chilli, kuminu i czosnkowej marynaty, dokładnie łączymy składniki i dodajemy do niej mięso pokrojone w dość drobną kostkę. Marynata ma pokryć wszystkie kawałki mięsa i wstawiamy miskę do lodówki na 30 minuti dodajemy do niej mięso pokrojone w dość drobną kostkę.

Gulasz a'la mexicana - Krok 1

Krok 2

Gdy czas marynowania dobiegnie końca, rozgrzewamy patelnię, podsmażamy kawałki mięsa, odwracamy je i układamy na mięsie cebulę pokrojoną w piórka, przykrywamy pokrywką, podsmażamy mięso z drugiej strony, cebula w tym czasie mięknie, wlewamy 400 ml wrzącej wody i dusimy tak długo aż mięso będzie miękkie i uzyskamy aromatyczny sos, zagęszczaczem jest w tym przypadku cebula.

Gulasz a'la mexicana - Krok 2

Krok 3

Gdy mięso i sos jest gotowy podajemy z kaszą jęczmienną i buraczkami.

Gulasz a'la mexicana - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz a'la mexicana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz a'la mexicana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz a'la mexicana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz a'la mexicana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz a'la mexicana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz a'la mexicana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz a'la mexicana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz a'la mexicana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej