Gulasz meksykański wieprzowy z papryką - przepis | Przepisy.pl pixel

Gulasz a'la mexicana

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy marynatę do mięsa, do metalowej miski wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy kostkę Knorr, którą rozcieramy za pomocą widelca, dosypujemy pozostałe przyprawy, po łyżeczce majeranku i czerwonej papryki, oraz po 1/4 łyżeczki chilli, kuminu i czosnkowej marynaty, dokładnie łączymy składniki i dodajemy do niej mięso pokrojone w dość drobną kostkę. Marynata ma pokryć wszystkie kawałki mięsa i wstawiamy miskę do lodówki na 30 minuti dodajemy do niej mięso pokrojone w dość drobną kostkę.

Gulasz a'la mexicana - Krok 1

Krok 2

Gdy czas marynowania dobiegnie końca, rozgrzewamy patelnię, podsmażamy kawałki mięsa, odwracamy je i układamy na mięsie cebulę pokrojoną w piórka, przykrywamy pokrywką, podsmażamy mięso z drugiej strony, cebula w tym czasie mięknie, wlewamy 400 ml wrzącej wody i dusimy tak długo aż mięso będzie miękkie i uzyskamy aromatyczny sos, zagęszczaczem jest w tym przypadku cebula.

Gulasz a'la mexicana - Krok 2

Krok 3

Gdy mięso i sos jest gotowy podajemy z kaszą jęczmienną i buraczkami.

Gulasz a'la mexicana - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz a'la mexicana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz a'la mexicana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz a'la mexicana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz a'la mexicana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz a'la mexicana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz a'la mexicana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz a'la mexicana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz a'la mexicana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej