Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

heart
182 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

244 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

50 gramów

1 szczypta

2 szczypty

10 gramów

200 mililitrów

100 mililitrów

1 sztuka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, pokrój w kostkę 2 centymetry na 2 centymetry, posól, oprósz pieprzem i podsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu.

Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż chwilę, całość zalej winem. Duś, aż wino zupełnie wyparuje. Po czym dodaj listek laurowy.

Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - Krok 2

Krok 3

Mięso zalej rozmieszanym w 300 mililitrach zimnej wody Sosem pieczarkowym Knorr.

Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - Krok 3

Krok 4

Całość doprowadź do wrzenia, po czym duś mięso pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - Krok 4

Krok 5

Gulasz dopraw do smaku majerankiem i zabiel śmietaną.

Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Nietoper

    Nietoper , 19.07.2020

    A gdzie grzyby?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy z grzybowym sosemGulasz wieprzowy z grzybowym sosem

Połączenie gęstego sosu z intensywnym smakiem grzybów i mięsa to sposób na smaczny gulasz. Podaj go na obiad lub serwuj jako ciepłą kolację. Będzie wyśmienicie komponował się z ziemniaczanym purée, ale sprawdzi się także jako dodatek do placków ziemniaczanych, kopytek i klusek. Przyrządza się go z wieprzowiny bez kości, którą najpierw smaży się, a następnie dusi. Gulasz doprawia się majerankiem i zabiela śmietaną. Pasować będą również: kminek, tymianek, rozmaryn czy kolendra. Będą doskonale współgrać z grzybowym, wyrazistym smakiem gulaszu i pogłębią jego aromat. Dołącz do potrawy mieszankę sałat z marchewką, ogórkiem i orzechami włoskimi albo podsmażane buraczki. Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem podawaj też ze świeżym pieczywem, ziołowymi grzankami lub ciastem francuskim pieczonym z cebulą i rozmarynem. W takiej postaci będzie też dobrą przekąską na gorąco. Szybko ją odgrzejesz i równie szybko podasz. Zaserwuj pyszny gulasz wieprzowy z grzybowym sosem na najbliższą okazję. Z podanego przepisu dowiesz się, jak go przyrządzić.