
Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
50 gramów
1 szczypta
2 szczypty
10 gramów
200 mililitrów
100 mililitrów
1 sztuka
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, pokrój w kostkę 2 centymetry na 2 centymetry, posól, oprósz pieprzem i podsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 2
Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż chwilę, całość zalej winem. Duś, aż wino zupełnie wyparuje. Po czym dodaj listek laurowy.

Krok 3
Mięso zalej rozmieszanym w 300 mililitrach zimnej wody Sosem pieczarkowym Knorr.

Krok 4
Całość doprowadź do wrzenia, po czym duś mięso pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Krok 5
Gulasz dopraw do smaku majerankiem i zabiel śmietaną.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem
Połączenie gęstego sosu z intensywnym smakiem grzybów i mięsa to sposób na smaczny gulasz. Podaj go na obiad lub serwuj jako ciepłą kolację. Będzie wyśmienicie komponował się z ziemniaczanym purée, ale sprawdzi się także jako dodatek do placków ziemniaczanych, kopytek i klusek. Przyrządza się go z wieprzowiny bez kości, którą najpierw smaży się, a następnie dusi. Gulasz doprawia się majerankiem i zabiela śmietaną. Pasować będą również: kminek, tymianek, rozmaryn czy kolendra. Będą doskonale współgrać z grzybowym, wyrazistym smakiem gulaszu i pogłębią jego aromat. Dołącz do potrawy mieszankę sałat z marchewką, ogórkiem i orzechami włoskimi albo podsmażane buraczki. Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem podawaj też ze świeżym pieczywem, ziołowymi grzankami lub ciastem francuskim pieczonym z cebulą i rozmarynem. W takiej postaci będzie też dobrą przekąską na gorąco. Szybko ją odgrzejesz i równie szybko podasz. Zaserwuj pyszny gulasz wieprzowy z grzybowym sosem na najbliższą okazję. Z podanego przepisu dowiesz się, jak go przyrządzić.



































