Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
50 gramów
1 szczypta
2 szczypty
10 gramów
200 mililitrów
100 mililitrów
1 sztuka
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, pokrój w kostkę 2 centymetry na 2 centymetry, posól, oprósz pieprzem i podsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 2
Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż chwilę, całość zalej winem. Duś, aż wino zupełnie wyparuje. Po czym dodaj listek laurowy.
Krok 3
Mięso zalej rozmieszanym w 300 mililitrach zimnej wody Sosem pieczarkowym Knorr.
Krok 4
Całość doprowadź do wrzenia, po czym duś mięso pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Krok 5
Gulasz dopraw do smaku majerankiem i zabiel śmietaną.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem
Połączenie gęstego sosu z intensywnym smakiem grzybów i mięsa to sposób na smaczny gulasz. Podaj go na obiad lub serwuj jako ciepłą kolację. Będzie wyśmienicie komponował się z ziemniaczanym purée, ale sprawdzi się także jako dodatek do placków ziemniaczanych, kopytek i klusek. Przyrządza się go z wieprzowiny bez kości, którą najpierw smaży się, a następnie dusi. Gulasz doprawia się majerankiem i zabiela śmietaną. Pasować będą również: kminek, tymianek, rozmaryn czy kolendra. Będą doskonale współgrać z grzybowym, wyrazistym smakiem gulaszu i pogłębią jego aromat. Dołącz do potrawy mieszankę sałat z marchewką, ogórkiem i orzechami włoskimi albo podsmażane buraczki. Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem podawaj też ze świeżym pieczywem, ziołowymi grzankami lub ciastem francuskim pieczonym z cebulą i rozmarynem. W takiej postaci będzie też dobrą przekąską na gorąco. Szybko ją odgrzejesz i równie szybko podasz. Zaserwuj pyszny gulasz wieprzowy z grzybowym sosem na najbliższą okazję. Z podanego przepisu dowiesz się, jak go przyrządzić.