Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns
łatwe
1017 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
5 sztuk
80 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nieobrane ziemniaki wstaw do nagrzanego do 190 ⁰C piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być na wpół upieczone. Odstaw je do ostygnięcia, obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na grubych oczach tarki – ziemniaki powinny kleić się do siebie. Oprósz je tylko delikatnie solą oraz pieprzem i odstaw na bok.

Krok 2
Mięso pokrój w grubą kostkę 2x2 cm. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę 1x1 cm, ogórki i marchew - w półplastry, czosnek i natkę pietruszki posiekaj.

Krok 3
W garnku na rozgrzanym tłuszczu obsmaż mięso, dodaj pokrojoną cebulę oraz marchewkę, czosnek, smaż chwilę, aż mięso zbrązowieje.

Krok 4
Gulasz zalej dwoma szklankami wody, dodaj do niego Fix i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj paprykę i ogórka wszystko razem duś pod przykryciem ok. 30 minut, aż mięso zrobi się miękkie.

Krok 5
Na gorącą patelnię z odrobiną masła klarowanego nałóż grubą centymetrową warstwę ziemniaków. Smaż powoli 5 minuty z jednej strony, a następnie przełóż na drugą stronę na kolejne 5 min. Placek ziemniaczany powinien być złoty i chrupiący. Podziel go na cztery części i podawaj z gotowym gulaszem, posypanym natką pietruszki.


Dobra rada:
Gulasz możesz podawać z kwaśną śmietaną - jej smak ożywi potrawę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejInne przepisy
Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns
Gulasz z plackami ziemniaczanymi „hash brown” po zbójnicku podczas chłodnych dni rozgrzeje nas do czerwoności! Mięsisty gulasz na polską modłę, z kiszonymi ogórkami, marchewką i cebulą, podany z chrupiącymi plackami - prawdziwy z niego zbój!
Dla kogo? Dla entuzjastów zimowych szaleństw na stoku, którzy chcą rozgrzać swoje wnętrze. Dla tych o dużych apetytach. Dla prawdziwych mięsożerców i wielbicieli kuchni góralskiej.
Na jaką okazję? Gulasz z plackami ziemniaczanymi odegra rolę bohatera, który zaspokoi nawet największe apetyty, uzupełni zużyte zapasy energii i pobudzi do życia.
Dla urozmaicenia: Czy do takiego zestawu można dodać coś jeszcze? Tak – kwaśną śmietanę! Ożywi smak placków ziemniaczanych po zbójnicku i zrównoważy wyrazisty smak gulaszu.
Czy wiesz, że? Placki ziemniaczane w stylu „hash brown” to pomysł także na… śniadanie! Starte lub posiekane ziemniaki, a następnie uformowane i usmażone, goszczą na porannych talerzach w Wielkiej Brytanii i USA. Do wypróbowania!
Nie ma co czekać, czas brać się do dzieła! Gulasz z plackami po zbójnicku na stół!