Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

106 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

242 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

883 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

80 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nieobrane ziemniaki wstaw do nagrzanego do 190 ⁰C piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być na wpół upieczone. Odstaw je do ostygnięcia, obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na grubych oczach tarki – ziemniaki powinny kleić się do siebie. Oprósz je tylko delikatnie solą oraz pieprzem i odstaw na bok.

Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w grubą kostkę 2x2 cm. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę 1x1 cm, ogórki i marchew - w półplastry, czosnek i natkę pietruszki posiekaj.

Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym tłuszczu obsmaż mięso, dodaj pokrojoną cebulę oraz marchewkę, czosnek, smaż chwilę, aż mięso zbrązowieje.

Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - Krok 3

Krok 4

Gulasz zalej dwoma szklankami wody, dodaj do niego Fix i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj paprykę i ogórka wszystko razem duś pod przykryciem ok. 30 minut, aż mięso zrobi się miękkie.

Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - Krok 4

Krok 5

Na gorącą patelnię z odrobiną masła klarowanego nałóż grubą centymetrową warstwę ziemniaków. Smaż powoli 5 minuty z jednej strony, a następnie przełóż na drugą stronę na kolejne 5 min. Placek ziemniaczany powinien być złoty i chrupiący. Podziel go na cztery części i podawaj z gotowym gulaszem, posypanym natką pietruszki.

Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Gulasz możesz podawać z kwaśną śmietaną - jej smak ożywi potrawę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash brownsGulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns

Gulasz z plackami ziemniaczanymi „hash brown” po zbójnicku podczas chłodnych dni rozgrzeje nas do czerwoności! Mięsisty gulasz na polską modłę, z kiszonymi ogórkami, marchewką i cebulą, podany z chrupiącymi plackami - prawdziwy z niego zbój!

Dla kogo? Dla entuzjastów zimowych szaleństw na stoku, którzy chcą rozgrzać swoje wnętrze. Dla tych o dużych apetytach. Dla prawdziwych mięsożerców i wielbicieli kuchni góralskiej.

Na jaką okazję? Gulasz z plackami ziemniaczanymi odegra rolę bohatera, który zaspokoi nawet największe apetyty, uzupełni zużyte zapasy energii i pobudzi do życia.

Dla urozmaicenia: Czy do takiego zestawu można dodać coś jeszcze? Tak – kwaśną śmietanę! Ożywi smak placków ziemniaczanych po zbójnicku i zrównoważy wyrazisty smak gulaszu.

Czy wiesz, że? Placki ziemniaczane w stylu „hash brown” to pomysł także na… śniadanie! Starte lub posiekane ziemniaki, a następnie uformowane i usmażone, goszczą na porannych talerzach w Wielkiej Brytanii i USA. Do wypróbowania!

Nie ma co czekać, czas brać się do dzieła! Gulasz z plackami po zbójnicku na stół!