Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns
łatwe
1022 osoby zapisały

Składniki
1 opakowanie
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
5 sztuk
80 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nieobrane ziemniaki wstaw do nagrzanego do 190 ⁰C piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być na wpół upieczone. Odstaw je do ostygnięcia, obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na grubych oczach tarki – ziemniaki powinny kleić się do siebie. Oprósz je tylko delikatnie solą oraz pieprzem i odstaw na bok.

Krok 2
Mięso pokrój w grubą kostkę 2x2 cm. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę 1x1 cm, ogórki i marchew - w półplastry, czosnek i natkę pietruszki posiekaj.

Krok 3
W garnku na rozgrzanym tłuszczu obsmaż mięso, dodaj pokrojoną cebulę oraz marchewkę, czosnek, smaż chwilę, aż mięso zbrązowieje.

Krok 4
Gulasz zalej dwoma szklankami wody, dodaj do niego Fix i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj paprykę i ogórka wszystko razem duś pod przykryciem ok. 30 minut, aż mięso zrobi się miękkie.

Krok 5
Na gorącą patelnię z odrobiną masła klarowanego nałóż grubą centymetrową warstwę ziemniaków. Smaż powoli 5 minuty z jednej strony, a następnie przełóż na drugą stronę na kolejne 5 min. Placek ziemniaczany powinien być złoty i chrupiący. Podziel go na cztery części i podawaj z gotowym gulaszem, posypanym natką pietruszki.


Dobra rada:
Gulasz możesz podawać z kwaśną śmietaną - jej smak ożywi potrawę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z plackami ziemniaczanymi hash browns
Gulasz z plackami ziemniaczanymi „hash brown” po zbójnicku podczas chłodnych dni rozgrzeje nas do czerwoności! Mięsisty gulasz na polską modłę, z kiszonymi ogórkami, marchewką i cebulą, podany z chrupiącymi plackami - prawdziwy z niego zbój!
Dla kogo? Dla entuzjastów zimowych szaleństw na stoku, którzy chcą rozgrzać swoje wnętrze. Dla tych o dużych apetytach. Dla prawdziwych mięsożerców i wielbicieli kuchni góralskiej.
Na jaką okazję? Gulasz z plackami ziemniaczanymi odegra rolę bohatera, który zaspokoi nawet największe apetyty, uzupełni zużyte zapasy energii i pobudzi do życia.
Dla urozmaicenia: Czy do takiego zestawu można dodać coś jeszcze? Tak – kwaśną śmietanę! Ożywi smak placków ziemniaczanych po zbójnicku i zrównoważy wyrazisty smak gulaszu.
Czy wiesz, że? Placki ziemniaczane w stylu „hash brown” to pomysł także na… śniadanie! Starte lub posiekane ziemniaki, a następnie uformowane i usmażone, goszczą na porannych talerzach w Wielkiej Brytanii i USA. Do wypróbowania!
Nie ma co czekać, czas brać się do dzieła! Gulasz z plackami po zbójnicku na stół!