Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros
łatwe
811 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 opakowanie
2 łyżki
3 sztuki
6 sztuk
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
1 szczypta
1 pęczek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso wieprzowe, dokładnie natrzyj przyprawą do gyrosa Knorr, przełóż do miski, zostaw do zamarynowania w lodówce na co najmniej 12 godzin.

Krok 2
Posiekaj kolendrę i pietruszkę rozetrzyj czosnek na miazgę z odrobina soli, posiekaj biała kapustę, marchew zetrzyj na tarce, w moździerzu rozetrzyj nasiona kopru lub selera.

Krok 3
Po tym czasie mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj. Wszystko razem Wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie mięso powinno rozpadać się w rękach.

Krok 4
Upieczone mięso nieco ostudź. Ma być gorące ale na tyle żebyś mógł je dotykać rękoma. Mięso porozrywaj na poszczególne włókna wymieszaj na powrót z sokami z pieczenia, dopraw do smaku chili, kminem, natka kolendrą, czosnkiem. Przełóż na powrót do garnka trzymaj w ciepłym piekarniku.

Krok 5
Białą kapustę delikatnie zmaceruj ściskając ją w ręku, połącz z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny, natką pietruszki i marchwią, całość dopraw do smaku roztartym koprem i jeśli jest taka potrzeba szczyptą soli i pieprzem.

Krok 6
Bułki do burgerów przetnij na pół, stosuj je na złoty kolor na patelni lub w piekarniku. Na spód bułki umieść słuszną porcję kapusty, na wierzch nałóż obfitą warstwę mięsa, całość przykryj drugą połówką bułki i podawaj.


Dobra rada:
Do można dodać trochę gotowego sosu BBQ mięso nabierze wtedy delikatnie wędzonego posmaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros
Burgery wciąż zyskują na popularności. Chrupiąca bułka, soczyste mięso i różnorodne dodatki to ich niewątpliwe atuty. Obecnie coraz częściej rezygnuje się z tzw. śmieciowego jedzenia na rzecz zdrowszych i pochodzących ze sprawdzonego źródła zamienników. Jeśli naszła Cię ochota na konkretny posiłek, przygotuj w swoim domu wieprzowego burgera z wolno wypieczonej wieprzowiny à la gyros!
Dla kogo?
Dla wszystkich mięsożerców!
Na jaką okazję?
Wieprzowy burger z wolno wypieczonej wieprzowiny à la gyros dobrze sprawdzi się w formie obiadu – zarówno w domu, jak i na zewnątrz, np. podczas grilla.
Czy wiesz, że?
W przeciwieństwie do wołowych, przygotowując burgery wieprzowe, należy odpowiednio długo je wysmażyć!
Dla urozmaicenia:
Możesz dodać trochę gotowego sosu BBQ, mięso nabierze wtedy delikatnie wędzonego posmaku.