Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
460 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

803 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

3 sztuki

6 sztuk

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

1 szczypta

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wieprzowe, dokładnie natrzyj przyprawą do gyrosa Knorr, przełóż do miski, zostaw do zamarynowania w lodówce na co najmniej 12 godzin.

Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - Krok 1

Krok 2

Posiekaj kolendrę i pietruszkę rozetrzyj czosnek na miazgę z odrobina soli, posiekaj biała kapustę, marchew zetrzyj na tarce, w moździerzu rozetrzyj nasiona kopru lub selera.

Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj. Wszystko razem Wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie mięso powinno rozpadać się w rękach.

Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - Krok 3

Krok 4

Upieczone mięso nieco ostudź. Ma być gorące ale na tyle żebyś mógł je dotykać rękoma. Mięso porozrywaj na poszczególne włókna wymieszaj na powrót z sokami z pieczenia, dopraw do smaku chili, kminem, natka kolendrą, czosnkiem. Przełóż na powrót do garnka trzymaj w ciepłym piekarniku.

Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - Krok 4

Krok 5

Białą kapustę delikatnie zmaceruj ściskając ją w ręku, połącz z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny, natką pietruszki i marchwią, całość dopraw do smaku roztartym koprem i jeśli jest taka potrzeba szczyptą soli i pieprzem.

Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - Krok 5

Krok 6

Bułki do burgerów przetnij na pół, stosuj je na złoty kolor na patelni lub w piekarniku. Na spód bułki umieść słuszną porcję kapusty, na wierzch nałóż obfitą warstwę mięsa, całość przykryj drugą połówką bułki i podawaj.

Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do można dodać trochę gotowego sosu BBQ mięso nabierze wtedy delikatnie wędzonego posmaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyrosWieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros

Burgery wciąż zyskują na popularności. Chrupiąca bułka, soczyste mięso i różnorodne dodatki to ich niewątpliwe atuty. Obecnie coraz częściej rezygnuje się z tzw. śmieciowego jedzenia na rzecz zdrowszych i pochodzących ze sprawdzonego źródła zamienników. Jeśli naszła Cię ochota na konkretny posiłek, przygotuj w swoim domu wieprzowego burgera z wolno wypieczonej wieprzowiny à la gyros!

Dla kogo?

Dla wszystkich mięsożerców!

Na jaką okazję?

Wieprzowy burger z wolno wypieczonej wieprzowiny à la gyros dobrze sprawdzi się w formie obiadu – zarówno w domu, jak i na zewnątrz, np. podczas grilla.

Czy wiesz, że?

W przeciwieństwie do wołowych, przygotowując burgery wieprzowe, należy odpowiednio długo je wysmażyć!

Dla urozmaicenia:

Możesz dodać trochę gotowego sosu BBQ, mięso nabierze wtedy delikatnie wędzonego posmaku.