Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
459 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

809 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

3 sztuki

6 sztuk

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

1 szczypta

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wieprzowe, dokładnie natrzyj przyprawą do gyrosa Knorr, przełóż do miski, zostaw do zamarynowania w lodówce na co najmniej 12 godzin.

Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - Krok 1

Krok 2

Posiekaj kolendrę i pietruszkę rozetrzyj czosnek na miazgę z odrobina soli, posiekaj biała kapustę, marchew zetrzyj na tarce, w moździerzu rozetrzyj nasiona kopru lub selera.

Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj. Wszystko razem Wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie mięso powinno rozpadać się w rękach.

Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - Krok 3

Krok 4

Upieczone mięso nieco ostudź. Ma być gorące ale na tyle żebyś mógł je dotykać rękoma. Mięso porozrywaj na poszczególne włókna wymieszaj na powrót z sokami z pieczenia, dopraw do smaku chili, kminem, natka kolendrą, czosnkiem. Przełóż na powrót do garnka trzymaj w ciepłym piekarniku.

Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - Krok 4

Krok 5

Białą kapustę delikatnie zmaceruj ściskając ją w ręku, połącz z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny, natką pietruszki i marchwią, całość dopraw do smaku roztartym koprem i jeśli jest taka potrzeba szczyptą soli i pieprzem.

Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - Krok 5

Krok 6

Bułki do burgerów przetnij na pół, stosuj je na złoty kolor na patelni lub w piekarniku. Na spód bułki umieść słuszną porcję kapusty, na wierzch nałóż obfitą warstwę mięsa, całość przykryj drugą połówką bułki i podawaj.

Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do można dodać trochę gotowego sosu BBQ mięso nabierze wtedy delikatnie wędzonego posmaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyrosWieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros

Burgery wciąż zyskują na popularności. Chrupiąca bułka, soczyste mięso i różnorodne dodatki to ich niewątpliwe atuty. Obecnie coraz częściej rezygnuje się z tzw. śmieciowego jedzenia na rzecz zdrowszych i pochodzących ze sprawdzonego źródła zamienników. Jeśli naszła Cię ochota na konkretny posiłek, przygotuj w swoim domu wieprzowego burgera z wolno wypieczonej wieprzowiny à la gyros!

Dla kogo?

Dla wszystkich mięsożerców!

Na jaką okazję?

Wieprzowy burger z wolno wypieczonej wieprzowiny à la gyros dobrze sprawdzi się w formie obiadu – zarówno w domu, jak i na zewnątrz, np. podczas grilla.

Czy wiesz, że?

W przeciwieństwie do wołowych, przygotowując burgery wieprzowe, należy odpowiednio długo je wysmażyć!

Dla urozmaicenia:

Możesz dodać trochę gotowego sosu BBQ, mięso nabierze wtedy delikatnie wędzonego posmaku.