Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros
łatwe
658 osób zapisało
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 opakowanie
2 łyżki
3 sztuki
6 sztuk
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
1 szczypta
1 pęczek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso wieprzowe, dokładnie natrzyj przyprawą do gyrosa Knorr, przełóż do miski, zostaw do zamarynowania w lodówce na co najmniej 12 godzin.
Krok 2
Posiekaj kolendrę i pietruszkę rozetrzyj czosnek na miazgę z odrobina soli, posiekaj biała kapustę, marchew zetrzyj na tarce, w moździerzu rozetrzyj nasiona kopru lub selera.
Krok 3
Po tym czasie mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj. Wszystko razem Wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie mięso powinno rozpadać się w rękach.
Krok 4
Upieczone mięso nieco ostudź. Ma być gorące ale na tyle żebyś mógł je dotykać rękoma. Mięso porozrywaj na poszczególne włókna wymieszaj na powrót z sokami z pieczenia, dopraw do smaku chili, kminem, natka kolendrą, czosnkiem. Przełóż na powrót do garnka trzymaj w ciepłym piekarniku.
Krok 5
Białą kapustę delikatnie zmaceruj ściskając ją w ręku, połącz z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny, natką pietruszki i marchwią, całość dopraw do smaku roztartym koprem i jeśli jest taka potrzeba szczyptą soli i pieprzem.
Krok 6
Bułki do burgerów przetnij na pół, stosuj je na złoty kolor na patelni lub w piekarniku. Na spód bułki umieść słuszną porcję kapusty, na wierzch nałóż obfitą warstwę mięsa, całość przykryj drugą połówką bułki i podawaj.
Dobra rada:
Do można dodać trochę gotowego sosu BBQ mięso nabierze wtedy delikatnie wędzonego posmaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros
Burgery wciąż zyskują na popularności. Chrupiąca bułka, soczyste mięso i różnorodne dodatki to ich niewątpliwe atuty. Obecnie coraz częściej rezygnuje się z tzw. śmieciowego jedzenia na rzecz zdrowszych i pochodzących ze sprawdzonego źródła zamienników. Jeśli naszła Cię ochota na konkretny posiłek, przygotuj w swoim domu wieprzowego burgera z wolno wypieczonej wieprzowiny à la gyros!
Dla kogo?
Dla wszystkich mięsożerców!
Na jaką okazję?
Wieprzowy burger z wolno wypieczonej wieprzowiny à la gyros dobrze sprawdzi się w formie obiadu – zarówno w domu, jak i na zewnątrz, np. podczas grilla.
Czy wiesz, że?
W przeciwieństwie do wołowych, przygotowując burgery wieprzowe, należy odpowiednio długo je wysmażyć!
Dla urozmaicenia:
Możesz dodać trochę gotowego sosu BBQ, mięso nabierze wtedy delikatnie wędzonego posmaku.