Chińskie bułeczki bao - przepis na bao bao na parze | Przepisy.pl pixel

Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
339 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
140 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

417 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

bułki:

250 gramów

100 mililitrów

4 gramy

1 łyżeczka

1 szczypta

2 sztuki

wieprzowina:

1 łyżka

500 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

60 gramów

2 sztuki

50 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

200 mililitrów

1 szczypta

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim boczek pokrojony w grube plastry - smaż, aż zrobią się delikatnie chrupiące. Wyjmij je z tłuszczu, odstaw do wystygnięcia.

Krok 2

W podłużnym garnku z przykrywką podgrzej cukier, tak aby uzyskać delikatny złocisty karmel. Dodaj do niego czosnek, obrany i pokrojony w paseczki imbir, gwiazdki anyżu i przyprawę pięciu smaków. Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj wino ryżowe, 100 ml wody i sos sojowy – uważaj na gorący płyn, bo może pryskać na boki. Wszystko razem zagotuj, tak aby cukier zupełnie się rozpuścił. Do powstałego płynu dodaj plastry boczku i dokładnie wymieszaj je w sosie. Całość przykryj i wstaw na 30 minut do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na środkową półkę. Podczas pieczenia mieszaj mięso od czasu do czasu. Sos powinien zrobić się gęsty, ale nie może się przypalić.

Krok 3

W międzyczasie przygotuj bułeczki. W tym celu w dzieży miksera w ciepłej wodzie wymieszaj ze sobą drożdże, cukier, sól, jajka i mąkę. Dokładnie wyrób ciasto, mieszając wszystko razem ok. 10 minut, by ciasto było gładkie i elastyczne. Pozostaw ciasto w dzieży, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut, aby finalnie podwoiło ono swoją objętość.

Krok 4

Z gotowego ciasta uformuj owalne bułeczki, ułóż je w koszyku do parowania, wyłożonym liśćmi bananowca lub pergaminem, uważając przy tym, aby bułeczki się nie posklejały. Odstaw je kolejny raz na 20-30 minut, aby wyrosły. Gotowe bułki paruj przez ok. 10 minut, aż będą zupełnie „upieczone”.

Krok 5

W międzyczasie przygotuj sos słodko-kwaśny. W tym celu wymieszaj 200 ml soku z ananasa z ketchupem i szczyptą chili oraz Fixem Knorr, który pomoże nadać daniu orientalny charakter. Całość zagotuj. Sos przestudź. Do wciąż ciepłego, ale już niegorącego sosu dodaj warzywa: pokrojone w piórka dymki razem z pokrojonym w zapałkę szczypiorem, pokrojone w paseczki marchewkę, ogórka i garść wcześniej podpieczonych i pokruszonych orzechów.

Krok 6

Uparowane bułki przekrój na pół. Do środka każdej włóż plastry upieczonego boczku, nałóż warzywa z sosem, a całość posyp obficie natką kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Bułki możesz posypać z wierzchu ziarnem sezamu. Podawaj je z cząstkami limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińskie bułeczki na parze - Bao BunsChińskie bułeczki na parze - Bao Buns

Dziś przepis na bułeczki bao, więc czas na podróż do dalekich Chin! To tutaj królują nadziewane bułeczki bao. Wyglądają jak przekrojona bułka i można je napełniać dowolnymi dodatkami. Dzisiaj wieprzowina doprawiona popularnymi azjatyckimi przyprawami, takimi jak: sos sojowy, przyprawa pięciu smaków czy kolendra. Czas na kulinarną wyprawę!

Dla kogo?

Lubisz poznawać kuchnie świata? Przepis na bułeczki bao powinien Cię zainteresować. Wyrusz na poszukiwanie nowych smaków!

Na jaką okazję?

Chińskie bułeczki na parze to oryginalna przekąska na imprezę z przyjaciółmi. Nie są jeszcze w Polsce zbyt znane, więc będzie się czym pochwalić!

Czy wiesz, że?

Te chińskie bułeczki na parze ze względu na swój kształt oryginalnie są nazywane bułkami z liści lotosu. Bułeczki bao to nazwa, pod którą są znane na Zachodzie.

Dla urozmaicenia

Nie jesz mięsa? Zrób wegetariańskie bułeczki bao. Zamień boczek na tofu i ciesz się kulinarną podróżą do Azji!