Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

117 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
140 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

bułki:

4 gramy

250 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

2 sztuki

100 mililitrów

wieprzowina:

2 łyżki

1 łyżeczka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

500 gramów

1 łyżka

3 sztuki

50 mililitrów

2 sztuki

60 gramów

1 sztuka

1 pęczek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim boczek pokrojony w grube plastry - smaż, aż zrobią się delikatnie chrupiące. Wyjmij je z tłuszczu, odstaw do wystygnięcia.

Krok 2

W podłużnym garnku z przykrywką podgrzej cukier, tak aby uzyskać delikatny złocisty karmel. Dodaj do niego czosnek, obrany i pokrojony w paseczki imbir, gwiazdki anyżu i przyprawę pięciu smaków. Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj wino ryżowe, 100 ml wody i sos sojowy – uważaj na gorący płyn, bo może pryskać na boki. Wszystko razem zagotuj, tak aby cukier zupełnie się rozpuścił. Do powstałego płynu dodaj plastry boczku i dokładnie wymieszaj je w sosie. Całość przykryj i wstaw na 30 minut do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na środkową półkę. Podczas pieczenia mieszaj mięso od czasu do czasu. Sos powinien zrobić się gęsty, ale nie może się przypalić.

Krok 3

W międzyczasie przygotuj bułeczki. W tym celu w dzieży miksera w ciepłej wodzie wymieszaj ze sobą drożdże, cukier, sól, jajka i mąkę. Dokładnie wyrób ciasto, mieszając wszystko razem ok. 10 minut, by ciasto było gładkie i elastyczne. Pozostaw ciasto w dzieży, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut, aby finalnie podwoiło ono swoją objętość.

Krok 4

Z gotowego ciasta uformuj owalne bułeczki, ułóż je w koszyku do parowania, wyłożonym liśćmi bananowca lub pergaminem, uważając przy tym, aby bułeczki się nie posklejały. Odstaw je kolejny raz na 20-30 minut, aby wyrosły. Gotowe bułki paruj przez ok. 10 minut, aż będą zupełnie „upieczone”.

Krok 5

W międzyczasie przygotuj sos słodko-kwaśny. W tym celu wymieszaj 200 ml soku z ananasa z ketchupem i szczyptą chili oraz Fixem Knorr, który pomoże nadać daniu orientalny charakter. Całość zagotuj. Sos przestudź. Do wciąż ciepłego, ale już niegorącego sosu dodaj warzywa: pokrojone w piórka dymki razem z pokrojonym w zapałkę szczypiorem, pokrojone w paseczki marchewkę, ogórka i garść wcześniej podpieczonych i pokruszonych orzechów.

Krok 6

Uparowane bułki przekrój na pół. Do środka każdej włóż plastry upieczonego boczku, nałóż warzywa z sosem, a całość posyp obficie natką kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Bułki możesz posypać z wierzchu ziarnem sezamu. Podawaj je z cząstkami limonki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińskie bułeczki na parze - Bao BunsChińskie bułeczki na parze - Bao Buns

Dziś przepis na bułeczki bao, więc czas na podróż do dalekich Chin! To tutaj królują nadziewane bułeczki bao. Wyglądają jak przekrojona bułka i można je napełniać dowolnymi dodatkami. Dzisiaj wieprzowina doprawiona popularnymi azjatyckimi przyprawami, takimi jak: sos sojowy, przyprawa pięciu smaków czy kolendra. Czas na kulinarną wyprawę!

Dla kogo?

Lubisz poznawać kuchnie świata? Przepis na bułeczki bao powinien Cię zainteresować. Wyrusz na poszukiwanie nowych smaków!

Na jaką okazję?

Chińskie bułeczki na parze to oryginalna przekąska na imprezę z przyjaciółmi. Nie są jeszcze w Polsce zbyt znane, więc będzie się czym pochwalić!

Czy wiesz, że?

Te chińskie bułeczki na parze ze względu na swój kształt oryginalnie są nazywane bułkami z liści lotosu. Bułeczki bao to nazwa, pod którą są znane na Zachodzie.

Dla urozmaicenia

Nie jesz mięsa? Zrób wegetariańskie bułeczki bao. Zamień boczek na tofu i ciesz się kulinarną podróżą do Azji!