Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

263 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
140 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

bułki:

250 gramów

100 mililitrów

4 gramy

1 łyżeczka

1 szczypta

2 sztuki

wieprzowina:

1 łyżka

500 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

60 gramów

2 sztuki

50 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

200 mililitrów

1 szczypta

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim boczek pokrojony w grube plastry - smaż, aż zrobią się delikatnie chrupiące. Wyjmij je z tłuszczu, odstaw do wystygnięcia.

Krok 2

W podłużnym garnku z przykrywką podgrzej cukier, tak aby uzyskać delikatny złocisty karmel. Dodaj do niego czosnek, obrany i pokrojony w paseczki imbir, gwiazdki anyżu i przyprawę pięciu smaków. Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj wino ryżowe, 100 ml wody i sos sojowy – uważaj na gorący płyn, bo może pryskać na boki. Wszystko razem zagotuj, tak aby cukier zupełnie się rozpuścił. Do powstałego płynu dodaj plastry boczku i dokładnie wymieszaj je w sosie. Całość przykryj i wstaw na 30 minut do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na środkową półkę. Podczas pieczenia mieszaj mięso od czasu do czasu. Sos powinien zrobić się gęsty, ale nie może się przypalić.

Krok 3

W międzyczasie przygotuj bułeczki. W tym celu w dzieży miksera w ciepłej wodzie wymieszaj ze sobą drożdże, cukier, sól, jajka i mąkę. Dokładnie wyrób ciasto, mieszając wszystko razem ok. 10 minut, by ciasto było gładkie i elastyczne. Pozostaw ciasto w dzieży, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut, aby finalnie podwoiło ono swoją objętość.

Krok 4

Z gotowego ciasta uformuj owalne bułeczki, ułóż je w koszyku do parowania, wyłożonym liśćmi bananowca lub pergaminem, uważając przy tym, aby bułeczki się nie posklejały. Odstaw je kolejny raz na 20-30 minut, aby wyrosły. Gotowe bułki paruj przez ok. 10 minut, aż będą zupełnie „upieczone”.

Krok 5

W międzyczasie przygotuj sos słodko-kwaśny. W tym celu wymieszaj 200 ml soku z ananasa z ketchupem i szczyptą chili oraz Fixem Knorr, który pomoże nadać daniu orientalny charakter. Całość zagotuj. Sos przestudź. Do wciąż ciepłego, ale już niegorącego sosu dodaj warzywa: pokrojone w piórka dymki razem z pokrojonym w zapałkę szczypiorem, pokrojone w paseczki marchewkę, ogórka i garść wcześniej podpieczonych i pokruszonych orzechów.

Krok 6

Uparowane bułki przekrój na pół. Do środka każdej włóż plastry upieczonego boczku, nałóż warzywa z sosem, a całość posyp obficie natką kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Bułki możesz posypać z wierzchu ziarnem sezamu. Podawaj je z cząstkami limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińskie bułeczki na parze - Bao Buns - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińskie bułeczki na parze - Bao BunsChińskie bułeczki na parze - Bao Buns

Dziś przepis na bułeczki bao, więc czas na podróż do dalekich Chin! To tutaj królują nadziewane bułeczki bao. Wyglądają jak przekrojona bułka i można je napełniać dowolnymi dodatkami. Dzisiaj wieprzowina doprawiona popularnymi azjatyckimi przyprawami, takimi jak: sos sojowy, przyprawa pięciu smaków czy kolendra. Czas na kulinarną wyprawę!

Dla kogo?

Lubisz poznawać kuchnie świata? Przepis na bułeczki bao powinien Cię zainteresować. Wyrusz na poszukiwanie nowych smaków!

Na jaką okazję?

Chińskie bułeczki na parze to oryginalna przekąska na imprezę z przyjaciółmi. Nie są jeszcze w Polsce zbyt znane, więc będzie się czym pochwalić!

Czy wiesz, że?

Te chińskie bułeczki na parze ze względu na swój kształt oryginalnie są nazywane bułkami z liści lotosu. Bułeczki bao to nazwa, pod którą są znane na Zachodzie.

Dla urozmaicenia

Nie jesz mięsa? Zrób wegetariańskie bułeczki bao. Zamień boczek na tofu i ciesz się kulinarną podróżą do Azji!