Langosz z gulaszem wołowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

699 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

441 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1258 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 łyżeczka

15 gramów

0.75 szklanki

2 szklanki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szklanka

gulasz:

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

0.5 litra

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oraz warzywa (papryki i cebulę) pokrój w kostkę 2x2 cm. Mięso oprósz papryką Knorr i dokładnie wymieszaj.

Langosz z gulaszem wołowym - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej olej, przesmaż mięso, mieszając co chwilę, aby kawałki zrumieniły się z każdej strony. Po kilku minutach dodaj cebulę oraz połowę papryki, smaż 3 minuty.

Langosz z gulaszem wołowym - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj koncentrat oraz majeranek i smaż chwilę. Dodaj mąkę, wymieszaj, a następnie wlej bulion. Całość doprowadź do wrzenia mieszając. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem do momentu, gdy mięso będzie już miękkie (ok. 45-50 min.). Po tym czasie dodaj pozostałą połowę papryki i duś jeszcze 5 min.

Langosz z gulaszem wołowym - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, wystudź i przeciśnij przez praskę. Mleko podgrzej lekko, dodaj drożdże oraz cukier i wymieszaj.

Langosz z gulaszem wołowym - Krok 4

Krok 5

W misce połącz mleko, ziemniaki oraz mąkę. Dodaj kminek Knorr i wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.

Langosz z gulaszem wołowym - Krok 5

Krok 6

Z wyrośniętego ciasta uformuj nieduże placuszki wielkości dłoni i kładź ostrożnie na rozgrzanym oleju. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. Po usmażeniu placuszki odsącz na papierowym ręczniku, a następnie gorące podawaj z gulaszem.

Langosz z gulaszem wołowym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie langosze z gulaszem możesz podać z łyżką kwaśnej śmietany. Natomiast jeśli lubisz ostrzejszą kuchnię – dodaj do gulaszu jeszcze łyżeczkę ostrej papryki.

2

Opinie o przepisie

  • Iwona Aneta Jachimiak

    Iwona Aneta Jachimiak

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Janik

    Dariusz Janik

    super danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Langosz z gulaszem wołowymLangosz z gulaszem wołowym

Czerwona, aromatyczna papryka, wyraziście doprawiony gulasz, mnogość smaków i kolorów na talerzu. Czy właśnie z tym kojarzy Ci się kuchnia węgierska? Słusznie! Do tej listy dodaj jeszcze langosza z gulaszem wołowym z majerankiem i poczuj klimat tego miejsca!

Dla kogo? Dla wszystkich miłośników aromatycznej, wyrazistej kuchni węgierskiej. Jeśli obce są Ci jej smaki, za sprawą langosza na pewno będziesz chciał ją bliżej poznać.

Na jaką okazję? Głodny? Także nowych wrażeń? Łap langosza! Ujarzmi nawet wilcze apetyty!

Dla urozmaicenia: Przygotowany gulasz wołowy świetnie komponuje się z kwaśną śmietaną. A jeśli należysz do grona osób lubiących wyraziste, pikantne potrawy, dopraw mięso odrobiną ostrej papryki.

Czy wiesz, że? Langosz to przysmak wywodzący się z Węgier, jednak swoją popularnością cieszy się także w Czechach i na Słowacji. Te pyszne placki podaje się zazwyczaj na słono, ale nie tylko. Można spotkać je także w wersji słodkiej. Łączy się je wtedy z dodatkami takimi jak konfitura, owoce czy cynamon.

Po gulaszach, czas na langosz – poznawaj kuchnię węgierską od jej najlepszej strony!