
Składniki
ciasto:
2 sztuki
2 szklanki
0.75 szklanki
15 gramów
1 łyżeczka
1 szklanka
1 łyżeczka
gulasz:
500 gramów
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
3 łyżki
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oraz warzywa (papryki i cebulę) pokrój w kostkę 2x2 cm. Mięso oprósz papryką i dokładnie wymieszaj.

Krok 2
W garnku rozgrzej olej, przesmaż mięso, mieszając co chwilę, aby kawałki zrumieniły się z każdej strony. Po kilku minutach dodaj cebulę oraz połowę papryki, smaż 3 minuty.

Krok 3
Następnie dodaj koncentrat oraz majeranek i smaż chwilę. Dodaj mąkę, wymieszaj, a następnie wlej bulion (woda zagotowana z rosołem z kury Knorr). Całość doprowadź do wrzenia mieszając. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem do momentu, gdy mięso będzie już miękkie (ok. 45-50 min.). Po tym czasie dodaj pozostałą połowę papryki i duś jeszcze 5 min.

Krok 4
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, wystudź i przeciśnij przez praskę. Mleko podgrzej lekko, dodaj drożdże oraz cukier i wymieszaj.

Krok 5
W misce połącz mleko, ziemniaki oraz mąkę. Dodaj kminek Knorr i wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.

Krok 6
Z wyrośniętego ciasta uformuj nieduże placuszki wielkości dłoni i kładź ostrożnie na rozgrzanym oleju. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. Po usmażeniu placuszki odsącz na papierowym ręczniku, a następnie gorące podawaj z gulaszem.


Dobra rada:
Takie langosze z gulaszem możesz podać z łyżką kwaśnej śmietany. Natomiast jeśli lubisz ostrzejszą kuchnię – dodaj do gulaszu jeszcze łyżeczkę ostrej papryki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Langosz z gulaszem wołowym
Czerwona, aromatyczna papryka, wyraziście doprawiony gulasz, mnogość smaków i kolorów na talerzu. Czy właśnie z tym kojarzy Ci się kuchnia węgierska? Słusznie! Do tej listy dodaj jeszcze langosza z gulaszem wołowym z majerankiem i poczuj klimat tego miejsca!
Dla kogo? Dla wszystkich miłośników aromatycznej, wyrazistej kuchni węgierskiej. Jeśli obce są Ci jej smaki, za sprawą langosza na pewno będziesz chciał ją bliżej poznać.
Na jaką okazję? Głodny? Także nowych wrażeń? Łap langosza! Ujarzmi nawet wilcze apetyty!
Dla urozmaicenia: Przygotowany gulasz wołowy świetnie komponuje się z kwaśną śmietaną. A jeśli należysz do grona osób lubiących wyraziste, pikantne potrawy, dopraw mięso odrobiną ostrej papryki.
Czy wiesz, że? Langosz to przysmak wywodzący się z Węgier, jednak swoją popularnością cieszy się także w Czechach i na Słowacji. Te pyszne placki podaje się zazwyczaj na słono, ale nie tylko. Można spotkać je także w wersji słodkiej. Łączy się je wtedy z dodatkami takimi jak konfitura, owoce czy cynamon.
Po gulaszach, czas na langosz – poznawaj kuchnię węgierską od jej najlepszej strony!