Langosz z gulaszem wołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Langosz z gulaszem wołowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

1095 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

565 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1662 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

2 szklanki

0.75 szklanki

15 gramów

1 łyżeczka

1 szklanka

1 łyżeczka

gulasz:

500 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oraz warzywa (papryki i cebulę) pokrój w kostkę 2x2 cm. Mięso oprósz papryką i dokładnie wymieszaj.

Langosz z gulaszem wołowym - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej olej, przesmaż mięso, mieszając co chwilę, aby kawałki zrumieniły się z każdej strony. Po kilku minutach dodaj cebulę oraz połowę papryki, smaż 3 minuty.

Langosz z gulaszem wołowym - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj koncentrat oraz majeranek i smaż chwilę. Dodaj mąkę, wymieszaj, a następnie wlej bulion (woda zagotowana z rosołem z kury Knorr). Całość doprowadź do wrzenia mieszając. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem do momentu, gdy mięso będzie już miękkie (ok. 45-50 min.). Po tym czasie dodaj pozostałą połowę papryki i duś jeszcze 5 min.

Langosz z gulaszem wołowym - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, wystudź i przeciśnij przez praskę. Mleko podgrzej lekko, dodaj drożdże oraz cukier i wymieszaj.

Langosz z gulaszem wołowym - Krok 4

Krok 5

W misce połącz mleko, ziemniaki oraz mąkę. Dodaj kminek Knorr i wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.

Langosz z gulaszem wołowym - Krok 5

Krok 6

Z wyrośniętego ciasta uformuj nieduże placuszki wielkości dłoni i kładź ostrożnie na rozgrzanym oleju. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. Po usmażeniu placuszki odsącz na papierowym ręczniku, a następnie gorące podawaj z gulaszem.

Langosz z gulaszem wołowym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie langosze z gulaszem możesz podać z łyżką kwaśnej śmietany. Natomiast jeśli lubisz ostrzejszą kuchnię – dodaj do gulaszu jeszcze łyżeczkę ostrej papryki.

3

Opinie o przepisie

  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 24.05.2020

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Aneta Jachimiak

    Iwona Aneta Jachimiak , 29.05.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Janik

    Dariusz Janik , 25.04.2018

    super danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Langosz z gulaszem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Langosz z gulaszem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Langosz z gulaszem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Langosz z gulaszem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Langosz z gulaszem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Langosz z gulaszem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Langosz z gulaszem wołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Langosz z gulaszem wołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Langosz z gulaszem wołowymLangosz z gulaszem wołowym

Czerwona, aromatyczna papryka, wyraziście doprawiony gulasz, mnogość smaków i kolorów na talerzu. Czy właśnie z tym kojarzy Ci się kuchnia węgierska? Słusznie! Do tej listy dodaj jeszcze langosza z gulaszem wołowym z majerankiem i poczuj klimat tego miejsca!

Dla kogo? Dla wszystkich miłośników aromatycznej, wyrazistej kuchni węgierskiej. Jeśli obce są Ci jej smaki, za sprawą langosza na pewno będziesz chciał ją bliżej poznać.

Na jaką okazję? Głodny? Także nowych wrażeń? Łap langosza! Ujarzmi nawet wilcze apetyty!

Dla urozmaicenia: Przygotowany gulasz wołowy świetnie komponuje się z kwaśną śmietaną. A jeśli należysz do grona osób lubiących wyraziste, pikantne potrawy, dopraw mięso odrobiną ostrej papryki.

Czy wiesz, że? Langosz to przysmak wywodzący się z Węgier, jednak swoją popularnością cieszy się także w Czechach i na Słowacji. Te pyszne placki podaje się zazwyczaj na słono, ale nie tylko. Można spotkać je także w wersji słodkiej. Łączy się je wtedy z dodatkami takimi jak konfitura, owoce czy cynamon.

Po gulaszach, czas na langosz – poznawaj kuchnię węgierską od jej najlepszej strony!