Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

488 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

328 osób wydrukowało

Pobierz pdf

741 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

400 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

100 gramów

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 pęczek

3 listków

1 słoik

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj, odetnij końce, wydrąż środki.

Krok 2

W garnku przesmaż posiekaną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula zacznie się rumienić, połowę smażonych składników przełóż na talerz, a resztę smaż dalej razem z mięsem, surowym ryżem i koncentratem pomidorowym. Dodaj rodzynki, orzeszki piniowe, połowę posiekanej natki kolendry i mięty. Całość dopraw do smaku solą i kminem rzymskim. Tym farszem nadziej cukinie i umieść je w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

W tym samym garnku zagotuj pomidory razem z Liśćmi laurowymi z Turcji Knorr i wcześniej podsmażonymi czosnkiem, cebulą i chili. Całość gotuj ok. 5 minut.

Krok 4

Gotowym sosem zalej cukinie. Całość przykryj folią aluminiową i piecz ok. 30-40 minut w temp. 180°C, aż ryż będzie miękki.

Krok 5

Danie posyp natką kolendry i miętą. Cukinie podawaj z jogurtem naturalnym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe cukinie możesz posypać z wierzchu pokruszonym serem fetą i w takiej postaci zapiec. Idealnie wzbogaci to smak cukinii.

3

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Sadowska

    Katarzyna Sadowska , 07.05.2020

    cukinia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kuros

    Andrzej Kuros , 10.07.2019

    jutro będę robił:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 31.05.2018

    Spoko pomysł

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej