Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

277 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

318 osób wydrukowało

Pobierz pdf

706 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

3 sztuki

50 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 puszka

50 gramów

100 gramów

6 sztuk

3

6 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj, odetnij końce, wydrąż środki.

Krok 2

W garnku przesmaż posiekaną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula zacznie się rumienić, połowę smażonych składników przełóż na talerz, a resztę smaż dalej razem z mięsem, surowym ryżem i koncentratem pomidorowym. Dodaj rodzynki, orzeszki piniowe, połowę posiekanej natki kolendry i mięty. Tym farszem nadziej cukinie i umieść je w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

W tym samym garnku zagotuj pomidory razem z Liśćmi laurowymi z Turcji Knorr i wcześniej podsmażonymi czosnkiem, cebulą i chili. Całość gotuj ok. 5 minut.

Krok 4

Gotowym sosem zalej cukinie. Całość przykryj folią aluminiową i piecz ok. 30-40 minut w temp. 180°C, aż ryż będzie miękki.

Krok 5

Danie posyp natką kolendry i miętą. Cukinie podawaj z jogurtem naturalnym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe cukinie możesz posypać z wierzchu pokruszonym serem fetą i w takiej postaci zapiec. Idealnie wzbogaci to smak cukinii.

2

Opinie o przepisie

  • Andrzej Kuros

    Andrzej Kuros

    jutro będę robił:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski

    Spoko pomysł

    Odpowiedz Odpowiedz

Liść laurowy z Turcji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Liść laurowy z Turcji Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej