Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
643 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

400 osób wydrukowało

Pobierz pdf

826 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

400 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

100 gramów

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 pęczek

3 listków

1 słoik

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj, odetnij końce, wydrąż środki.

Krok 2

W garnku przesmaż posiekaną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula zacznie się rumienić, połowę smażonych składników przełóż na talerz, a resztę smaż dalej razem z mięsem, surowym ryżem i koncentratem pomidorowym. Dodaj rodzynki, orzeszki piniowe, połowę posiekanej natki kolendry i mięty. Całość dopraw do smaku solą i kminem rzymskim. Tym farszem nadziej cukinie i umieść je w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

W tym samym garnku zagotuj pomidory razem z Liśćmi laurowymi z Turcji Knorr i wcześniej podsmażonymi czosnkiem, cebulą i chili. Całość gotuj ok. 5 minut.

Krok 4

Gotowym sosem zalej cukinie. Całość przykryj folią aluminiową i piecz ok. 30-40 minut w temp. 180°C, aż ryż będzie miękki.

Krok 5

Danie posyp natką kolendry i miętą. Cukinie podawaj z jogurtem naturalnym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe cukinie możesz posypać z wierzchu pokruszonym serem fetą i w takiej postaci zapiec. Idealnie wzbogaci to smak cukinii.

5

Opinie o przepisie

  • coś tu nie gra

    coś tu nie gra , 02.06.2023

    halo a gdzie ten ryż co jest w składnikach ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Katarzyna  Sadowska

    Katarzyna Sadowska , 07.05.2020

    cukinia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kuros

    Andrzej Kuros , 10.07.2019

    jutro będę robił:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 31.05.2018

    Spoko pomysł

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukiniaKabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia

Cukinie umyj, odetnij końce, wydrąż środki.