Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

426 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

323 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

721 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

400 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

100 gramów

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 pęczek

3 listków

1 słoik

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj, odetnij końce, wydrąż środki.

Krok 2

W garnku przesmaż posiekaną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula zacznie się rumienić, połowę smażonych składników przełóż na talerz, a resztę smaż dalej razem z mięsem, surowym ryżem i koncentratem pomidorowym. Dodaj rodzynki, orzeszki piniowe, połowę posiekanej natki kolendry i mięty. Całość dopraw do smaku solą i kminem rzymskim. Tym farszem nadziej cukinie i umieść je w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

W tym samym garnku zagotuj pomidory razem z Liśćmi laurowymi z Turcji Knorr i wcześniej podsmażonymi czosnkiem, cebulą i chili. Całość gotuj ok. 5 minut.

Krok 4

Gotowym sosem zalej cukinie. Całość przykryj folią aluminiową i piecz ok. 30-40 minut w temp. 180°C, aż ryż będzie miękki.

Krok 5

Danie posyp natką kolendry i miętą. Cukinie podawaj z jogurtem naturalnym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe cukinie możesz posypać z wierzchu pokruszonym serem fetą i w takiej postaci zapiec. Idealnie wzbogaci to smak cukinii.

3

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Sadowska

    Katarzyna Sadowska , 07.05.2020

    cukinia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kuros

    Andrzej Kuros , 10.07.2019

    jutro będę robił:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 31.05.2018

    Spoko pomysł

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kabak Dolmasi, czyli faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cukinia pieczona
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej