Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

259

687 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3720 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

6 sztuk

1 sztuka

50 dekagramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pęczak ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Mięso, cebulę oraz suszone pomidory pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj oregano i bazylię.

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej 350 ml wody i żeby farsz był odpowiednio gęsty i dobrze doprawiony dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz. Wymieszaj wszystko razem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Dodaj kaszę i wymieszaj.

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ i ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Cukinie napełnij przygotowanym farszem, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 180°C na 10 minut. Podawaj na ciepło.

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiej cukinii możesz przygotować dip z kwaśnej śmietany, np. ze szczypiorem.

6

Opinie o przepisie

  • Sylwia Syla

    Sylwia Syla

    cudowny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Wielgus

    Andrzej Wielgus

    Smaczne palce lizac a czas zaoszczedzony w kuchni mozna przyjemniej spozytkowac w innym pomieszczeniu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Jablonska

    Martyna Jablonska

    Trzeba spróbować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Zmudzinska

    Kasia Zmudzinska

    Wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Jablonska

    Martyna Jablonska

    Kasia Zmudzinska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Yvonne Gnyp

    Yvonne Gnyp

    indyk

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Naturalnie smaczne Gulasz Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Gulasz Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEOCukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO

Cukinia to jedno z warzyw, które bardzo dobrze sprawdza się przyrządzone w formie faszerowanej. Dzięki miękkiemu miąższowi łatwo ją wydrążyć, a skórka po upieczeniu staje się delikatna. Do zapiekanej cukinii po włosku wybierz nieduże okazy warzyw, aby przekrojone na pół stworzyły porcje mieszczące się w naczyniu żaroodpornym. Do przygotowania farszu użyj kaszy pęczak i piersi z kurczaka. Mięso podsmaż na oliwie wraz z dodatkiem suszonych pomidorów, które nadadzą mu charakterystycznego słodkawego smaku. Pod koniec smażenia dopraw wszystko oregano i bazylią. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, do garnka dołącz także przygotowany wcześniej sos – po kilku minutach całość zgęstnieje. Nakładaj farsz do rozciętych i wydrążonych połówek cukinii, posyp je startym serem, a jeśli chcesz wzmocnić smak dania, wybierz jeden z wyrazistych gatunków, np. parmezan. Już po ok. 10 minutach zapiekania danie jest gotowe. Dobrze skomponuje się z nim sos na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem szczypiorku. Koniecznie wypróbuj!