Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO
łatwe
9740 osób zapisało
Składniki
2 sztuki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
6 sztuk
1 sztuka
50 dekagramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pęczak ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Krok 2
Mięso, cebulę oraz suszone pomidory pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj oregano i bazylię.

Krok 3
Do garnka wlej 350 ml wody i żeby farsz był odpowiednio gęsty i dobrze doprawiony dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz. Wymieszaj wszystko razem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Dodaj kaszę i wymieszaj.

Krok 4
Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ i ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Krok 5
Cukinie napełnij przygotowanym farszem, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 180°C na 10 minut. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Do takiej cukinii możesz przygotować dip z kwaśnej śmietany, np. ze szczypiorem. Pierś z kurczaka zamień na zieloną, brązową lub czarną soczewicę (ugotowaną lub z puszki).
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO
Cukinia to jedno z warzyw, które bardzo dobrze sprawdza się przyrządzone w formie faszerowanej. Dzięki miękkiemu miąższowi łatwo ją wydrążyć, a skórka po upieczeniu staje się delikatna. Do zapiekanej cukinii po włosku wybierz nieduże okazy warzyw, aby przekrojone na pół stworzyły porcje mieszczące się w naczyniu żaroodpornym. Do przygotowania farszu użyj kaszy pęczak i piersi z kurczaka. Mięso podsmaż na oliwie wraz z dodatkiem suszonych pomidorów, które nadadzą mu charakterystycznego słodkawego smaku. Pod koniec smażenia dopraw wszystko oregano i bazylią. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, do garnka dołącz także przygotowany wcześniej sos – po kilku minutach całość zgęstnieje. Nakładaj farsz do rozciętych i wydrążonych połówek cukinii, posyp je startym serem, a jeśli chcesz wzmocnić smak dania, wybierz jeden z wyrazistych gatunków, np. parmezan. Już po ok. 10 minutach zapiekania danie jest gotowe. Dobrze skomponuje się z nim sos na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem szczypiorku. Koniecznie wypróbuj!