Cukinia w stylu śródziemnomorskim - przepis | Przepisy.pl pixel

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

347

heart
935 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9777 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

6 sztuk

1 sztuka

50 dekagramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pęczak ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Mięso, cebulę oraz suszone pomidory pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj oregano i bazylię.

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej 350 ml wody i żeby farsz był odpowiednio gęsty i dobrze doprawiony dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz. Wymieszaj wszystko razem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Dodaj kaszę i wymieszaj.

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Cukinie przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ i ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Cukinie napełnij przygotowanym farszem, posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 180°C na 10 minut. Podawaj na ciepło.

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiej cukinii możesz przygotować dip z kwaśnej śmietany, np. ze szczypiorem. Pierś z kurczaka zamień na zieloną, brązową lub czarną soczewicę (ugotowaną lub z puszki).

10

Opinie o przepisie

  • Damianek

    Damianek , 13.06.2024

    180°C / 10 minut to zdecydowanie za krótko. Cukinia jest twarda i nieprzyjemna w jedzeniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Yvonne Gnypp

    Yvonne Gnypp , 17.08.2022

    @Yvonne Gnyp to jest cukinia, a nie indyk.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Syla

    Sylwia Syla , 24.07.2019

    cudowny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Wielgus

    Andrzej Wielgus , 02.10.2016

    Smaczne palce lizac a czas zaoszczedzony w kuchni mozna przyjemniej spozytkowac w innym pomieszczeniu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Jablonska

    Martyna Jablonska , 06.09.2016

    Trzeba spróbować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Zmudzinska

    Kasia Zmudzinska , 06.09.2016

    Wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Jablonska

    Martyna Jablonska , 06.09.2016

    Kasia Zmudzinska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Yvonne Gnyp

    Yvonne Gnyp , 21.11.2015

    indyk

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEOCukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO

Cukinia to jedno z warzyw, które bardzo dobrze sprawdza się przyrządzone w formie faszerowanej. Dzięki miękkiemu miąższowi łatwo ją wydrążyć, a skórka po upieczeniu staje się delikatna. Do zapiekanej cukinii po włosku wybierz nieduże okazy warzyw, aby przekrojone na pół stworzyły porcje mieszczące się w naczyniu żaroodpornym. Do przygotowania farszu użyj kaszy pęczak i piersi z kurczaka. Mięso podsmaż na oliwie wraz z dodatkiem suszonych pomidorów, które nadadzą mu charakterystycznego słodkawego smaku. Pod koniec smażenia dopraw wszystko oregano i bazylią. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, do garnka dołącz także przygotowany wcześniej sos – po kilku minutach całość zgęstnieje. Nakładaj farsz do rozciętych i wydrążonych połówek cukinii, posyp je startym serem, a jeśli chcesz wzmocnić smak dania, wybierz jeden z wyrazistych gatunków, np. parmezan. Już po ok. 10 minutach zapiekania danie jest gotowe. Dobrze skomponuje się z nim sos na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem szczypiorku. Koniecznie wypróbuj!