Zapiekane bakłażany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane bakłażany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

1 pęczek

1 pęczek

80 mililitrów

3 sztuki

250 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój wzdłuż na centymetrowej grubości plastry, oprósz solą, odstaw na 20 minut aby puściły sok. Po tym czasie bakłażany wypłucz pod bieżąca wodą, odciśnij usuwając nadmiar wody.

Zapiekane bakłażany - Krok 1

Krok 2

Bakłażany delikatnie z wierzchu posmaruj oliwą, obsmaż na patelni grillowej z obu stron.

Zapiekane bakłażany - Krok 2

Krok 3

Mięso mielone połącz z bułką wcześniej namoczona w mleku i odciśniętą. Dopraw do smaku przyprawą do mięs, kminem, posiekaną natką pietruszki i kolendry. Dodaj orzechy włoskie. Farsz zawiń w plastry bakłażana, ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Zapiekane bakłażany - Krok 3

Krok 4

Zetrzyj ser. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną rozłóż na powierzchni bakłażanów, posyp tartym serem.

Zapiekane bakłażany - Krok 4

Krok 5

Całość przykryj folią, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut. Po 20 minutach zdejmij folię i pozostaw zapiekankę jeszcze na 10 minut w piekarniku.

Zapiekane bakłażany - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Upieczone bakłażany podawaj z sosem czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane bakłażanyZapiekane bakłażany

Bakłażany pokrój wzdłuż na centymetrowej grubości plastry, oprósz solą, odstaw na 20 minut aby puściły sok. Po tym czasie bakłażany wypłucz pod bieżąca wodą, odciśnij usuwając nadmiar wody.