Zapiekane bakłażany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane bakłażany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

71 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

1 pęczek

1 pęczek

80 mililitrów

3 sztuki

250 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój wzdłuż na centymetrowej grubości plastry, oprósz solą, odstaw na 20 minut aby puściły sok. Po tym czasie bakłażany wypłucz pod bieżąca wodą, odciśnij usuwając nadmiar wody.

Zapiekane bakłażany - Krok 1

Krok 2

Bakłażany delikatnie z wierzchu posmaruj oliwą, obsmaż na patelni grillowej z obu stron.

Zapiekane bakłażany - Krok 2

Krok 3

Mięso mielone połącz z bułką wcześniej namoczona w mleku i odciśniętą. Dopraw do smaku przyprawą do mięs, kminem, posiekaną natką pietruszki i kolendry. Dodaj orzechy włoskie. Farsz zawiń w plastry bakłażana, ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Zapiekane bakłażany - Krok 3

Krok 4

Zetrzyj ser. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną rozłóż na powierzchni bakłażanów, posyp tartym serem.

Zapiekane bakłażany - Krok 4

Krok 5

Całość przykryj folią, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut. Po 20 minutach zdejmij folię i pozostaw zapiekankę jeszcze na 10 minut w piekarniku.

Zapiekane bakłażany - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Upieczone bakłażany podawaj z sosem czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Roladki po bolońsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej