
Składniki
500 gramów
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
1 pęczek
1 pęczek
80 mililitrów
3 sztuki
250 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój wzdłuż na centymetrowej grubości plastry, oprósz solą, odstaw na 20 minut aby puściły sok. Po tym czasie bakłażany wypłucz pod bieżąca wodą, odciśnij usuwając nadmiar wody.

Krok 2
Bakłażany delikatnie z wierzchu posmaruj oliwą, obsmaż na patelni grillowej z obu stron.

Krok 3
Mięso mielone połącz z bułką wcześniej namoczona w mleku i odciśniętą. Dopraw do smaku przyprawą do mięs, kminem, posiekaną natką pietruszki i kolendry. Dodaj orzechy włoskie. Farsz zawiń w plastry bakłażana, ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Krok 4
Zetrzyj ser. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną rozłóż na powierzchni bakłażanów, posyp tartym serem.

Krok 5
Całość przykryj folią, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut. Po 20 minutach zdejmij folię i pozostaw zapiekankę jeszcze na 10 minut w piekarniku.


Dobra rada:
Upieczone bakłażany podawaj z sosem czosnkowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej