
Składniki
500 gramów
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
1 pęczek
1 pęczek
80 mililitrów
3 sztuki
250 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój wzdłuż na centymetrowej grubości plastry, oprósz solą, odstaw na 20 minut aby puściły sok. Po tym czasie bakłażany wypłucz pod bieżąca wodą, odciśnij usuwając nadmiar wody.

Krok 2
Bakłażany delikatnie z wierzchu posmaruj oliwą, obsmaż na patelni grillowej z obu stron.

Krok 3
Mięso mielone połącz z bułką wcześniej namoczona w mleku i odciśniętą. Dopraw do smaku przyprawą do mięs, kminem, posiekaną natką pietruszki i kolendry. Dodaj orzechy włoskie. Farsz zawiń w plastry bakłażana, ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Krok 4
Zetrzyj ser. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną rozłóż na powierzchni bakłażanów, posyp tartym serem.

Krok 5
Całość przykryj folią, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut. Po 20 minutach zdejmij folię i pozostaw zapiekankę jeszcze na 10 minut w piekarniku.


Dobra rada:
Upieczone bakłażany podawaj z sosem czosnkowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej