Curry z skorzonerą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z skorzonerą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

250 gramów

1 łyżka

150 gramów

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu

Krok 2

Obierz marchew i skorzonerę, pokrój w plasterki. Podobnie pokrój dymkę.

Krok 3

W szerokim garnku podgrzej olej i smaż marchew i skorzonerę wraz z dymką. Dodaj curry Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Wlej mleko kokosowe, 300 ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj całość ok 15 minut. Podawaj z mieszanką ryżu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz dodać świeże listki kolendry

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z skorzonerą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z skorzonerą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z skorzonerą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z skorzonerą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z skorzonerą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z skorzonerą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z skorzonerą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z skorzonerą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z skorzonerąCurry z skorzonerą

Curry to nie tylko nazwa mieszanki przypraw, ale też danie w wyjątkowo aromatycznym sosie. Choć potrawa pochodzi z dalekich Indii, jest uwielbiana na europejskich stołach. Wszystko za sprawą bogactwa składników i prostoty wykonania. Przekonajcie się, że przygotowanie wyrazistych, kolorowych i niebanalnych posiłków wcale nie jest trudne. Próbowaliście już curry ze skorzonerą?

Dla kogo?

W sam raz dla początkujących kucharzy, którzy stawiają w kuchni pierwsze kroki. Przepis na curry ze skorzonerą jest idealny dla osób chcących zgłębić tajniki egzotycznych dań bez rzucania się na głęboką wodę. Ta potrawa to świetny wstęp do dalszych eksperymentów.

Na jaką okazję?

Na talerzach od jakiegoś czasu pojawiają się ciągle te same produkty? Najwyższy czas sięgnąć po skorzonerę, która po latach nieobecności na stołach nareszcie wraca do łask. Możecie śmiało dodać tę recepturę do repertuaru codziennych posiłków, ponieważ przyrządzenie dania zajmuje zaledwie pół godziny.

Czy wiesz, że?

Ryż dziki jest ryżem tylko z nazwy. Tak naprawdę są to nasiona rośliny wodnej, którą można spotkać w rzekach i jeziorach Ameryki Północnej.

Dla urozmaicenia:

Potrawy curry warto podawać z indyjskim chlebkiem naan. Znakomicie komponuje się z gęstymi sosami i potrawkami.