Curry z skorzonerą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z skorzonerą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

250 gramów

1 łyżka

150 gramów

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu

Krok 2

Obierz marchew i skorzonerę, pokrój w plasterki. Podobnie pokrój dymkę.

Krok 3

W szerokim garnku podgrzej olej i smaż marchew i skorzonerę wraz z dymką. Dodaj curry Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Wlej mleko kokosowe, 300 ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj całość ok 15 minut. Podawaj z mieszanką ryżu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz dodać świeże listki kolendry

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z skorzonerą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z skorzonerą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z skorzonerą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z skorzonerą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z skorzonerą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z skorzonerą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z skorzonerą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z skorzonerą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z skorzonerąCurry z skorzonerą

Curry to nie tylko nazwa mieszanki przypraw, ale też danie w wyjątkowo aromatycznym sosie. Choć potrawa pochodzi z dalekich Indii, jest uwielbiana na europejskich stołach. Wszystko za sprawą bogactwa składników i prostoty wykonania. Przekonajcie się, że przygotowanie wyrazistych, kolorowych i niebanalnych posiłków wcale nie jest trudne. Próbowaliście już curry ze skorzonerą?

Dla kogo?

W sam raz dla początkujących kucharzy, którzy stawiają w kuchni pierwsze kroki. Przepis na curry ze skorzonerą jest idealny dla osób chcących zgłębić tajniki egzotycznych dań bez rzucania się na głęboką wodę. Ta potrawa to świetny wstęp do dalszych eksperymentów.

Na jaką okazję?

Na talerzach od jakiegoś czasu pojawiają się ciągle te same produkty? Najwyższy czas sięgnąć po skorzonerę, która po latach nieobecności na stołach nareszcie wraca do łask. Możecie śmiało dodać tę recepturę do repertuaru codziennych posiłków, ponieważ przyrządzenie dania zajmuje zaledwie pół godziny.

Czy wiesz, że?

Ryż dziki jest ryżem tylko z nazwy. Tak naprawdę są to nasiona rośliny wodnej, którą można spotkać w rzekach i jeziorach Ameryki Północnej.

Dla urozmaicenia:

Potrawy curry warto podawać z indyjskim chlebkiem naan. Znakomicie komponuje się z gęstymi sosami i potrawkami.