Sałatka z domowym łososiem wędzonym i sosem z pieczonej papryki
łatwe
195 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
2 garść
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
8 sztuk
3 łyżki
3 łyżki
30 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę zawiń w folię aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 15 minut. Łososia posyp otartą skórką z cytryny i oprósz pieprzem. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 2
Na dużą patelnię wsyp drewniane wiórki do wędzenia, następnie połóż w niej metalową kratkę. Patelnię rozgrzej do momentu, gdy wiórki zaczną lekko się dymić a następnie połóż na kratce filety ryby. Patelnię przykryj szczelnie i wstaw na 8 -10 minut do piekarnika.

Krok 3
W tym czasie upieczoną paprykę obierz ze skórki i wytnij gniazdo nasienne. W kielichu blendera umieść paprykę, oliwę, bulion oraz sos sałatkowy Knorr. Wszystko razem zmiksuj na gładki sos.

Krok 4
Na półmisku rozłóż dekoracyjnie liście sałaty lodowej oraz roszponki. Cebulę oraz pomidory pokrój w cienkie paseczki i również rozłóż na sałacie. Całość polej przygotowanym paprykowym sosem.

Krok 5
Na sałacie ułóż ciepłe, uwędzone kawałki ryby. Sałatkę posyp uprażonymi orzechami, połóż na niej paluszki Grissini i podawaj.


Dobra rada:
Aby zaostrzyć nieco smak potrawy, do sosu możesz dodać szczyptę posiekanej papryczki chilli lub pieprzu Cayenne.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z domowym łososiem wędzonym i sosem z pieczonej papryki
Szukasz inspiracji na przyrządzenie smacznej sałatki? Ten przepis będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Jego podstawą jest wędzony łosoś, którego przed podaniem należy odpowiednio przygotować. Filety skrop sokiem z cytryny i oliwą, posyp przyprawą do ryb i odstaw na kilkadziesiąt minut, żeby składniki się połączyły. W międzyczasie upraż orzechy na patelni (oprócz włoskich nadają się również piniowe). Łososia uwędź na patelni, a paprykę zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika na kilkanaście minut, by zmiękła. Następnie wydrąż z niej pestki, obierz ze skóry i połącz z bulionem. Przypraw pieprzem i czosnkiem, następnie wszystkie składniki zblenduj. Przygotuj talerze, ułóż na nich sałatę lodową i roszponkę, pokrój cebulę oraz pomidory (dobrze sprawdzą się te koktajlowe, ale świeże będą równie smaczne). Połóż uwędzonego łososia, a całą potrawę polej wcześniej przygotowanym sosem i octem balsamicznym. Serwuj ze świeżym, wieloziarnistym chlebem lub chlebowymi paluszkami grissini. Wypróbuj nasz przepis i przyrządź pyszną sałatkę z łososiem.



































