Sałatka z domowym łososiem wędzonym i sosem z pieczonej papryki
łatwe
195 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
2 garść
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
8 sztuk
3 łyżki
3 łyżki
30 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę zawiń w folię aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 15 minut. Łososia posyp otartą skórką z cytryny i oprósz pieprzem. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 2
Na dużą patelnię wsyp drewniane wiórki do wędzenia, następnie połóż w niej metalową kratkę. Patelnię rozgrzej do momentu, gdy wiórki zaczną lekko się dymić a następnie połóż na kratce filety ryby. Patelnię przykryj szczelnie i wstaw na 8 -10 minut do piekarnika.

Krok 3
W tym czasie upieczoną paprykę obierz ze skórki i wytnij gniazdo nasienne. W kielichu blendera umieść paprykę, oliwę, bulion oraz sos sałatkowy Knorr. Wszystko razem zmiksuj na gładki sos.

Krok 4
Na półmisku rozłóż dekoracyjnie liście sałaty lodowej oraz roszponki. Cebulę oraz pomidory pokrój w cienkie paseczki i również rozłóż na sałacie. Całość polej przygotowanym paprykowym sosem.

Krok 5
Na sałacie ułóż ciepłe, uwędzone kawałki ryby. Sałatkę posyp uprażonymi orzechami, połóż na niej paluszki Grissini i podawaj.


Dobra rada:
Aby zaostrzyć nieco smak potrawy, do sosu możesz dodać szczyptę posiekanej papryczki chilli lub pieprzu Cayenne.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z domowym łososiem wędzonym i sosem z pieczonej papryki
Szukasz inspiracji na przyrządzenie smacznej sałatki? Ten przepis będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Jego podstawą jest wędzony łosoś, którego przed podaniem należy odpowiednio przygotować. Filety skrop sokiem z cytryny i oliwą, posyp przyprawą do ryb i odstaw na kilkadziesiąt minut, żeby składniki się połączyły. W międzyczasie upraż orzechy na patelni (oprócz włoskich nadają się również piniowe). Łososia uwędź na patelni, a paprykę zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika na kilkanaście minut, by zmiękła. Następnie wydrąż z niej pestki, obierz ze skóry i połącz z bulionem. Przypraw pieprzem i czosnkiem, następnie wszystkie składniki zblenduj. Przygotuj talerze, ułóż na nich sałatę lodową i roszponkę, pokrój cebulę oraz pomidory (dobrze sprawdzą się te koktajlowe, ale świeże będą równie smaczne). Połóż uwędzonego łososia, a całą potrawę polej wcześniej przygotowanym sosem i octem balsamicznym. Serwuj ze świeżym, wieloziarnistym chlebem lub chlebowymi paluszkami grissini. Wypróbuj nasz przepis i przyrządź pyszną sałatkę z łososiem.



































