Sałatka z cykorii i orzechów włoskich
łatwe
142 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
100 gramów
2 sztuki
100 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Od cykorii odkrój dolną część i rozprosz wszystkie listki. Dokładnie je umyj.
Krok 2
Jabłka przetnij na pół, wytnij gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry.
Krok 3
Jabłka i cykorię zanurz na chwilę w zakwaszonej sokiem z cytryny wodzie, aby nie ciemniały.
Krok 4
Orzechy podpiecz na patelni, ostudź i pokrusz.
Krok 5
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i ketchupem.
Krok 6
Łososia pokrój w paski. Na koniec wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, polej przygotowanym sosem i posyp grzankami.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej