Nugat – co to jest? Jak go zrobić w wersji orzechowej lub czekoladowej?
Nugat to deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Połączenie miodu i orzechów jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia! Warto więc czasami umilić sobie dzień bloczkiem domowego nugatu. Jak go zrobić? Czy to trudne zadanie? Jeżeli chcecie, aby tak wspaniały deser zagościł w Waszej kuchni, to koniecznie zostańcie z nami. Przedstawiamy najlepsze metody na zrobienie nugatu. Zapraszamy!
Nugat – co to? Odpowiadamy
Nugat jest popularnym deserem w bloczkach, przygotowywanym z białek, miodu, orzechów, migdałów oraz cukru. Chociaż nie wiemy, skąd pochodzi ten przysmak, to korzeni nazwy upatrujemy w dialekcie prowansalskim. Nugat jest szczególnie znany we Francji, Włoszech oraz w Hiszpanii, nie musicie jednak wsiadać do samolotu, by go spróbować. Razem z nami przyrządzicie nugat w domowym zaciszu, a efekty będą równie smaczne! Wyróżniamy trzy rodzaje naszego deseru: biały, brązowy oraz niemiecki. Każdy z nich zachwyca czymś innym. Jak zrobić nugat? Pora poznać odpowiedź na to pytanie! Niech wspaniały deser zagości w Waszym menu na dłużej.
Jak zrobić nugat orzechowy krok po kroku?
Nugat orzechowy to znany na całym świecie deser. Teraz możecie zrobić go według naszego przepisu. Przygotujcie: miód, orzechy włoskie lub laskowe, migdały, cukier puder oraz białka jajek. Robienie nugatu rozpocznijcie od zagotowania karmelu. Wsypcie cukier do garnka i dolejcie wodę, dzięki czemu uzyskacie konsystencję syropu. Później dodajcie do garnka miód, a całość dokładnie zamieszajcie. Teraz pora na ubijanie białek – róbcie to przez chwilę na blacie kuchennym, a później ubijajcie je nad garnkiem z gotującą się wodą. Stopniowo dolewajcie karmel do masy, wciąż miksując. Konsystencja nugatu powinna być jednolita i błyszcząca! Na koniec dodajcie do masy orzechy i gotowe. Podawajcie nugat w dowolnej formie – możecie rozsmarować go na waflach. Ten deser zachwyci wszystkich smakiem!
Jak zrobić nugat czekoladowy?
Nie przepadacie za orzechami? Nic nie szkodzi! Nugat możecie przygotować także w wersji czekoladowej. Taka opcja będzie równie smaczna! Czego będziecie potrzebować do zrobienia receptury? Zaopatrzcie się w: masło, cukier, kakao, daktyle, migdały, mleko w proszku i zwykłe mleko. Zaczynamy! W dużym garnku rozpuśćcie masło i cukier, a następnie dodajcie do masy mleko. Całość dokładnie zamieszajcie i odłóżcie, aby produkty wystygły. Później dodajcie do masy mleko w proszku oraz kakao i miksujcie za pomocą kuchennego miksera. Końcowy etap to oczywiście komponowanie nugatu z migdałami i daktylami. Pycha! Przełóżcie masę na wafle i cieszcie się doskonałym deserem.
Wiesz już, jak zrobić nugat? Czas na nugatowe przepisy!
Co to jest nugat? Chyba nie musicie już dłużej zastanawiać się nad tym pytaniem. Poznajcie nasze przepisy z tym znakomitym deserem.
Nugat skomponujecie z pysznymi lodami. Tych w naszych inspiracjach nie brakuje! Co powiecie na lody śmietankowe tropikalne wyspy? Razem z nugatem prezentują się doskonale! Równie smaczną opcją będzie deser z lodami sowa. Przyrządźcie nugatową dekorację i cieszcie się pysznym specjałem w dowolnym momencie.
Karmelizowane jabłka z lodami zaserwujecie w towarzystwie nugatu na większym przyjęciu. Nikt nie oprze się takiemu deserowi. Pycha! Możecie również rozważyć przyrządzenie ciasteczek migdałowych z sosem kawowo-karmelowym i nugatem. Życzymy Wam smacznego!
Komentarze (0)