Karmelizowane jabłka z lodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karmelizowane jabłka z lodami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
328 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

329 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

1 sztuka

50 gramów

60 gramów

160 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, każde jabłko pokroić na osiem części. Na patelni o średnicy 30 cm z nieprzywieralną powłoką rozpuścić masło, dodać jabłka, przemieszać je drewnianą łyżką, tak aby wszystkie cząstki pokryły się masłem.

Krok 2

Dodać cukier, zwiększyć ogień do średniego-dużego. Gotować, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 12 minut do momentu, gdy jabłka zaczną się rumienić, ale nie będą tracić kształtu.

Krok 3

Ostrożnie przełożyć jabłka do półmiska, starając się zachować na patelni jak najwięcej sosu.

Krok 4

Do sosu dodać sok jabłkowy, zwiększyć ogień i Gotować przez ok. 5 minut, by płyn odparował i zgęstniał do postaci syropu. Powstałym sosem polać jabłka.

Krok 5

Jabłka można wykorzystać natychmiast lub odstawić do ostygnięcia.

Krok 6

Przed podaniem rozdzielić jabłka na 4 talerzyki, polać je sosem, do każdej porcji dodać kulkę lodów. Deser można posypać rodzynkami.

5

Opinie o przepisie

  • zdzislaw startek

    zdzislaw startek , 30.04.2017

    mniam mniam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Tuszynska

    Jola Tuszynska , 30.04.2017

    Napewno zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Czajczynski

    Andrzej Czajczynski , 03.06.2016

    dziękuję baaardzo smaczne i rodzinka zaskoczona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Brzózka

    Ewelina Brzózka , 03.06.2016

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brüggen Polska

    Brüggen Polska , 31.05.2016

    Wyglądają baaaardzo kusząco :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karmelizowane jabłka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karmelizowane jabłka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karmelizowane jabłka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karmelizowane jabłka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karmelizowane jabłka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karmelizowane jabłka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karmelizowane jabłka z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karmelizowane jabłka z lodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karmelizowane jabłka z lodamiKarmelizowane jabłka z lodami

Karmelizowane jabłka z lodami to idealna propozycja na szybki i smaczny deser. Aby go przygotować, na początek obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój każdy z owoców na osiem części. Następnie rozpuść na patelni tłuszcz, dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj, posypując je cukrem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka się zarumienią. Uważaj jednak, by się nie rozpadły i zachowały swój kształt. Ostrożnie przełóż je do dużego półmiska. Powstały sos zachowaj na patelni i dodaj do niego sok jabłkowy. Zwiększ ogień, a następnie gotuj całość przez kilka minut, by płyn odparował i zgęstniał – powinien przypominać syrop. Powstałym sosem polej jabłka ułożone na półmisku. Podawaj je natychmiast lub pozostaw do ostygnięcia. Przed zaserwowaniem, rozdziel owoce na talerzyki i na każdej porcji ułóż gałkę waniliowych lodów. Do dekoracji użyj rodzynków, posiekanych orzechów włoskich lub migdałów (mogą być w płatkach) oraz startej czekolady (białej lub mlecznej). Dla urozmaicenia dołóż rurki waflowe. Wypróbuj nasz przepis na ten smaczny, a jednocześnie prosty deser.