
Składniki
320 gramów
1 sztuka
50 gramów
60 gramów
160 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, każde jabłko pokroić na osiem części. Na patelni o średnicy 30 cm z nieprzywieralną powłoką rozpuścić masło, dodać jabłka, przemieszać je drewnianą łyżką, tak aby wszystkie cząstki pokryły się masłem.
Krok 2
Dodać cukier, zwiększyć ogień do średniego-dużego. Gotować, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 12 minut do momentu, gdy jabłka zaczną się rumienić, ale nie będą tracić kształtu.
Krok 3
Ostrożnie przełożyć jabłka do półmiska, starając się zachować na patelni jak najwięcej sosu.
Krok 4
Do sosu dodać sok jabłkowy, zwiększyć ogień i Gotować przez ok. 5 minut, by płyn odparował i zgęstniał do postaci syropu. Powstałym sosem polać jabłka.
Krok 5
Jabłka można wykorzystać natychmiast lub odstawić do ostygnięcia.
Krok 6
Przed podaniem rozdzielić jabłka na 4 talerzyki, polać je sosem, do każdej porcji dodać kulkę lodów. Deser można posypać rodzynkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karmelizowane jabłka z lodami
Karmelizowane jabłka z lodami to idealna propozycja na szybki i smaczny deser. Aby go przygotować, na początek obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój każdy z owoców na osiem części. Następnie rozpuść na patelni tłuszcz, dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj, posypując je cukrem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka się zarumienią. Uważaj jednak, by się nie rozpadły i zachowały swój kształt. Ostrożnie przełóż je do dużego półmiska. Powstały sos zachowaj na patelni i dodaj do niego sok jabłkowy. Zwiększ ogień, a następnie gotuj całość przez kilka minut, by płyn odparował i zgęstniał – powinien przypominać syrop. Powstałym sosem polej jabłka ułożone na półmisku. Podawaj je natychmiast lub pozostaw do ostygnięcia. Przed zaserwowaniem, rozdziel owoce na talerzyki i na każdej porcji ułóż gałkę waniliowych lodów. Do dekoracji użyj rodzynków, posiekanych orzechów włoskich lub migdałów (mogą być w płatkach) oraz startej czekolady (białej lub mlecznej). Dla urozmaicenia dołóż rurki waflowe. Wypróbuj nasz przepis na ten smaczny, a jednocześnie prosty deser.