
Składniki
320 gramów
1 sztuka
50 gramów
60 gramów
160 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, każde jabłko pokroić na osiem części. Na patelni o średnicy 30 cm z nieprzywieralną powłoką rozpuścić masło, dodać jabłka, przemieszać je drewnianą łyżką, tak aby wszystkie cząstki pokryły się masłem.
Krok 2
Dodać cukier, zwiększyć ogień do średniego-dużego. Gotować, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 12 minut do momentu, gdy jabłka zaczną się rumienić, ale nie będą tracić kształtu.
Krok 3
Ostrożnie przełożyć jabłka do półmiska, starając się zachować na patelni jak najwięcej sosu.
Krok 4
Do sosu dodać sok jabłkowy, zwiększyć ogień i Gotować przez ok. 5 minut, by płyn odparował i zgęstniał do postaci syropu. Powstałym sosem polać jabłka.
Krok 5
Jabłka można wykorzystać natychmiast lub odstawić do ostygnięcia.
Krok 6
Przed podaniem rozdzielić jabłka na 4 talerzyki, polać je sosem, do każdej porcji dodać kulkę lodów. Deser można posypać rodzynkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karmelizowane jabłka z lodami
Karmelizowane jabłka z lodami to idealna propozycja na szybki i smaczny deser. Aby go przygotować, na początek obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój każdy z owoców na osiem części. Następnie rozpuść na patelni tłuszcz, dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj, posypując je cukrem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka się zarumienią. Uważaj jednak, by się nie rozpadły i zachowały swój kształt. Ostrożnie przełóż je do dużego półmiska. Powstały sos zachowaj na patelni i dodaj do niego sok jabłkowy. Zwiększ ogień, a następnie gotuj całość przez kilka minut, by płyn odparował i zgęstniał – powinien przypominać syrop. Powstałym sosem polej jabłka ułożone na półmisku. Podawaj je natychmiast lub pozostaw do ostygnięcia. Przed zaserwowaniem, rozdziel owoce na talerzyki i na każdej porcji ułóż gałkę waniliowych lodów. Do dekoracji użyj rodzynków, posiekanych orzechów włoskich lub migdałów (mogą być w płatkach) oraz startej czekolady (białej lub mlecznej). Dla urozmaicenia dołóż rurki waflowe. Wypróbuj nasz przepis na ten smaczny, a jednocześnie prosty deser.