Sałatka z cykorii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z cykorii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
296 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

334 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

347 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Sos sałatkowy francuski Knorr według przepisu na opakowaniu.

Sałatka z cykorii - Krok 1

Krok 2

Umyj i pokrój cykorie, jednocześnie sprawdzając, czy nie są gorzkie. Jeśli są - włóż je na kilka godzin do osolonej wody.

Sałatka z cykorii - Krok 2

Krok 3

Pokrój jabłka oraz pomidory. Groszek odcedź i połącz z pozostałymi warzywami.

Sałatka z cykorii - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj całość z przygotowanym wcześniej sosem. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Podawaj.

Sałatka z cykorii - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z cykorii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z cykoriiSałatka z cykorii

Oto przepis-ratunek, gdy jadą do ciebie niezapowiedziani goście. Bazą tej sałatki jest chrupka cykoria, słodko-kwaśne jabłka, zielony groszek z puszki i kilka pomidorków. Wystarczy parę chwil i dobry sos a wyśmienita przekąska gotowa. Cykoria to składnik wielu popularnych sałatek, gdyż z powodzeniem może zastąpić zieloną sałatę. Bardzo dobrze będzie się komponować na przykład z jabłkami, pomidorkami koktajlowymi i zielonym cukrowym groszkiem, ale lubi także towarzystwo cytrusów, winogron, orzechów i sera pleśniowego. W warzywniakach króluje przeważnie w ubogich w świeże warzywa miesiącach wiosennych oraz jesienią i zimą. Zwieńczeniem tej sałatki jest francuski sos. Przygotujesz go błyskawicznie na bazie wody i oleju z wykorzystaniem saszetki Knorr. Jego słono-kwaśny smak i aromat ziół doskonale pasują do cykorii.