Sałatka z cykorii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z cykorii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
296 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

340 osób wydrukowało

Pobierz pdf

349 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Sos sałatkowy francuski Knorr według przepisu na opakowaniu.

Sałatka z cykorii - Krok 1

Krok 2

Umyj i pokrój cykorie, jednocześnie sprawdzając, czy nie są gorzkie. Jeśli są - włóż je na kilka godzin do osolonej wody.

Sałatka z cykorii - Krok 2

Krok 3

Pokrój jabłka oraz pomidory. Groszek odcedź i połącz z pozostałymi warzywami.

Sałatka z cykorii - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj całość z przygotowanym wcześniej sosem. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Podawaj.

Sałatka z cykorii - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cykorii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z cykorii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka ze śmietaną
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z cykoriiSałatka z cykorii

Oto przepis-ratunek, gdy jadą do ciebie niezapowiedziani goście. Bazą tej sałatki jest chrupka cykoria, słodko-kwaśne jabłka, zielony groszek z puszki i kilka pomidorków. Wystarczy parę chwil i dobry sos a wyśmienita przekąska gotowa. Cykoria to składnik wielu popularnych sałatek, gdyż z powodzeniem może zastąpić zieloną sałatę. Bardzo dobrze będzie się komponować na przykład z jabłkami, pomidorkami koktajlowymi i zielonym cukrowym groszkiem, ale lubi także towarzystwo cytrusów, winogron, orzechów i sera pleśniowego. W warzywniakach króluje przeważnie w ubogich w świeże warzywa miesiącach wiosennych oraz jesienią i zimą. Zwieńczeniem tej sałatki jest francuski sos. Przygotujesz go błyskawicznie na bazie wody i oleju z wykorzystaniem saszetki Knorr. Jego słono-kwaśny smak i aromat ziół doskonale pasują do cykorii.