
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Porwij na mniejsze części umyte listki sałaty, następnie wszystkie składniki wymieszaj.
Krok 3
Pokrój pomidora i ogórka na równe cząstki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, szczypiorek drobno posiekaj.
Krok 4
Przed podaniem polej sałatkę wcześniej przygotowanym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka francuska
Sałatka francuska to prosta i uniwersalna propozycja na szybką przekąskę. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie klika chwil, a podstawową wersję możesz urozmaicać o dodatkowe składniki. W sezonie wiosennym i letnim sięgnij po świeże warzywa. Przygotuj liście dowolnej sałaty, np. masłowej, lodowej lub rzymskiej. Do sałatki wykorzystaj także ogórka szklarniowego lub gruntowego oraz dowolny gatunek pomidorów – wypróbuj na przykład wariantu z koktajlowymi o słodkim posmaku. Dla kontrastu do całości dodaj również drobno posiekaną cebulę – czerwoną lub białą, a także szczypiorek, którym możesz udekorować sałatkę. Danie dopraw sosem francuskim na bazie oliwy z oliwek z wyrazistą nutą papryki oraz koperku. Sałatkę francuską podawaj schłodzoną ze świeżym pieczywem lub chrupiącymi grzankami. Okaże się również smaczna jako dodatek do kanapek. Urozmaicaj jej smak o dodatkowe warzywa, np. różnokolorową paprykę, młodą cukinię lub selera naciowego. Mamy nadzieję, że proponowane przez nas danie na stałe zagości w Twoim menu.