
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
6 plastrów
6 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj aromatyczny, ziołowy sos mieszając zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy.

Krok 2
Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, oliwki pokrój na połówki. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry, skrop 2 łyżkami oliwy i grilluj.

Krok 3
Na półmisku lub talerzu rozłóż dookoła liście sałaty, następnie zbliżając się do środka naczynia ułóż, również dookoła, grillowana cukinię, plastry szynki oraz na środku - kiełki.

Krok 4
Wierzch sałatki posyp pokrojonymi oliwkami a całość polej przygotowanym sosem. Gotową sałatkę podawaj jako samodzielne danie.


Dobra rada:
Jeśli w Twojej spiżarni znajdują się suszone pomidory, możesz je również wykorzystać do przygotowania tej sałatki. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski i dodaj do sałatki. A oliwę z pomidorów wykorzystaj do przygotowania sosu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kiełkami rzodkiewki
Nieco pikantne kiełki rzodkiewki to nie tylko świetny dodatek do śniadaniowych kanapek, ale również sałatek i dań obiadowych. Świetnie skomponują się z wieloma składnikami, np. grillowaną cukinią czy suszoną szynką. Bazę do dania z tego przepisu stanowią karbowane liście sałaty. Starannie je umyj, osusz za pomocą papierowych ręczników, porwij na mniejsze kawałki i ułóż na półmisku. Cukinię z kolei pokrój na dość cienkie plastry. Ułatwisz sobie tę czynność, wykorzystując obieraczkę do jarzyn. Kawałki warzywa skrop niewielką ilością oliwy i grilluj na specjalnej patelni. Ułóż je na sałacie. Pamiętaj również o wędlinie, świetnym wyborem będzie np. szynka schwarzwaldzka. W centralnym punkcie naczynia umieść kiełki, a dookoła nich rozsyp kawałki czarnych oliwek. Całość polej francuskim sosem. Tak przygotowana sałatka świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Serwuj ją z grzankami przygotowanymi poprzez upieczenie kromek bagietki paryskiej. Wcześniej warto je skropić oliwą i natrzeć ziołami, np. rozmarynem lub mieszanką prowansalską.