Sałatka z fasolką szparagową

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

4

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

15 sztuk

20 dekagramów

2 szklanki

10 dekagramów

1 sztuka

1 pęczek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę wrzucamy na 5 minut do osolonego wrzątku. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą.

Krok 2

Cebulę kroimy w talarki, ser w niedużą kostkę. Pomidorki kroimy na połówki

Krok 3

Koperek siekamy.

Krok 4

Sos przygotowujemy według opisu na opakowaniu.

Krok 5

Mieszamy wszystkie składniki. Podajemy udekorowane listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Sos sałatkowy francuski Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy francuski Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z fasolką szparagowąSałatka z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa podawana jest bardzo często jako dodatek do obiadu – na ciepło i z bułką tartą. Jeśli szukasz innego sposobu na to, jak ją wykorzystać, przygotuj pyszną sałatkę z jej dodatkiem – fasolka szparagowa na zimno też jest rewelacyjna. Wybierz zieloną odmianę, nieco delikatniejszą niż żółta, i ugotuj ją na półtwardo. Od razu po odcedzeniu przelej warzywa zimną wodą, by nie zmiękły pod wpływem ciepła, po czym odłóż je na sitku. Następnie pokrój pozostałe dodatki, czyli czerwoną cebulę oraz pomidorki koktajlowe. Dobrze sprawdzą się np. podłużne pomidorki truskawkowe o wyjątkowo słodkim smaku. Kolejnym składnikiem sałatki jest żółty ser. Wybierz dowolny gatunek z serów półtwardych, np. tylżycki albo goudę, pokrój go w kostkę i wymieszaj z przestudzoną fasolką, pomidorami, roszponką oraz posiekanym koperkiem. Polej całość sosem sałatkowym francuskim i podawaj udekorowaną liśćmi bazylii. Sałatka z fasolką szparagową to wyśmienity sposób na szybkie w przyrządzeniu i kolorowe drugie śniadanie albo kolację. Spróbuj!