
Składniki
20 dekagramów
15 sztuk
1 sztuka
10 dekagramów
2 szklanki
1 pęczek
1 pęczek
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolkę wrzucamy na 5 minut do osolonego wrzątku. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą.
Krok 2
Cebulę kroimy w talarki, ser w niedużą kostkę. Pomidorki kroimy na połówki
Krok 3
Koperek siekamy.
Krok 4
Sos przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
Krok 5
Mieszamy wszystkie składniki. Podajemy udekorowane listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z fasolką szparagową
Fasolka szparagowa podawana jest bardzo często jako dodatek do obiadu – na ciepło i z bułką tartą. Jeśli szukasz innego sposobu na to, jak ją wykorzystać, przygotuj pyszną sałatkę z jej dodatkiem – fasolka szparagowa na zimno też jest rewelacyjna. Wybierz zieloną odmianę, nieco delikatniejszą niż żółta, i ugotuj ją na półtwardo. Od razu po odcedzeniu przelej warzywa zimną wodą, by nie zmiękły pod wpływem ciepła, po czym odłóż je na sitku. Następnie pokrój pozostałe dodatki, czyli czerwoną cebulę oraz pomidorki koktajlowe. Dobrze sprawdzą się np. podłużne pomidorki truskawkowe o wyjątkowo słodkim smaku. Kolejnym składnikiem sałatki jest żółty ser. Wybierz dowolny gatunek z serów półtwardych, np. tylżycki albo goudę, pokrój go w kostkę i wymieszaj z przestudzoną fasolką, pomidorami, roszponką oraz posiekanym koperkiem. Polej całość sosem sałatkowym francuskim i podawaj udekorowaną liśćmi bazylii. Sałatka z fasolką szparagową to wyśmienity sposób na szybkie w przyrządzeniu i kolorowe drugie śniadanie albo kolację. Spróbuj!


































