Sałatka z fasolką szparagową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z fasolką szparagową

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

4

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

15 sztuk

1 sztuka

10 dekagramów

2 szklanki

1 pęczek

1 pęczek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę wrzucamy na 5 minut do osolonego wrzątku. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą.

Krok 2

Cebulę kroimy w talarki, ser w niedużą kostkę. Pomidorki kroimy na połówki

Krok 3

Koperek siekamy.

Krok 4

Sos przygotowujemy według opisu na opakowaniu.

Krok 5

Mieszamy wszystkie składniki. Podajemy udekorowane listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z fasolką szparagowąSałatka z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa podawana jest bardzo często jako dodatek do obiadu – na ciepło i z bułką tartą. Jeśli szukasz innego sposobu na to, jak ją wykorzystać, przygotuj pyszną sałatkę z jej dodatkiem – fasolka szparagowa na zimno też jest rewelacyjna. Wybierz zieloną odmianę, nieco delikatniejszą niż żółta, i ugotuj ją na półtwardo. Od razu po odcedzeniu przelej warzywa zimną wodą, by nie zmiękły pod wpływem ciepła, po czym odłóż je na sitku. Następnie pokrój pozostałe dodatki, czyli czerwoną cebulę oraz pomidorki koktajlowe. Dobrze sprawdzą się np. podłużne pomidorki truskawkowe o wyjątkowo słodkim smaku. Kolejnym składnikiem sałatki jest żółty ser. Wybierz dowolny gatunek z serów półtwardych, np. tylżycki albo goudę, pokrój go w kostkę i wymieszaj z przestudzoną fasolką, pomidorami, roszponką oraz posiekanym koperkiem. Polej całość sosem sałatkowym francuskim i podawaj udekorowaną liśćmi bazylii. Sałatka z fasolką szparagową to wyśmienity sposób na szybkie w przyrządzeniu i kolorowe drugie śniadanie albo kolację. Spróbuj!