Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami
NOWY PRZEPIS
łatwe
866 osób zapisało

Składniki
100 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
300 gramów
1 pęczek
200 gramów
0.5 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dużą blaszkę do pieczenia sernika wyłóż pergaminem. Śledzie wyjmij z opakowania, zalej mlekiem lub wodą - pozostaw na kilka godzin, aby zrobiły się mniej słone.

Krok 2
Śledzie osusz, pokrój w kosteczkę, cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, ser, ogórki, buraki i rzodkiewkę zetrzyj na grubych okach tarki. Posiekaj drobno szczypior i wyciśnij sok z cytryny.

Krok 3
Jaja ugotuj na twardo, obierz, rozdziel żółtka od białek i oddzielnie zetrzyj na tarce - tym razem na drobnych oczkach. Jogurt pomieszaj z majonezem, dopraw pieprzem do smaku i sokiem z cytryny.

Krok 4
Na dnie blaszki ułóż warstwę krakersów, posmaruj je warstwą sosu majonezowego, na sos nałóż starte białko, ułóż warstwę startych buraków, rozłóż warstwę śledzi i posmaruj kolejną warstwą sosu - posyp z wierzchu szczypiorem. Ułóż ponownie krakersy i rozsmaruj na ich wierzchu kolejną warstwę sosu, a następnie rozłóż warstwę rzodkiewki, cebuli, ogórków i żółtego sera.

Krok 5
Całość znowu delikatnie posmaruj sosem i rozłóż kolejną warstwę krakersów. Na krakersy ułóż pergamin, deskę i postaraj się docisnąć wszystkie składniki, tak aby odcisnąć nadmiar soku – odlej go.

Krok 6
Usuń pergamin, a krakersy posmaruj ostatnią warstwą sosu i oprósz z wierzchu startym żółtkiem. Sałatkę wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrój ją, jak ciasto, na porcje i ułóż na półmisku.


Dobra rada:
Po starciu ogórków czy buraków spróbuj je odcisnąć przez gazę. Do sałatki możesz dodać pestki słonecznika lub dyni. Zamiast śledzi do sałatki możesz dodać odciśniętego tuńczyka z puszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami
Dużą blaszkę do pieczenia sernika wyłóż pergaminem. Śledzie wyjmij z opakowania, zalej mlekiem lub wodą - pozostaw na kilka godzin, aby zrobiły się mniej słone.