Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami

NOWY PRZEPIS

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

50

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

648 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

300 gramów

1 pęczek

200 gramów

0.5 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dużą blaszkę do pieczenia sernika wyłóż pergaminem. Śledzie wyjmij z opakowania, zalej mlekiem lub wodą - pozostaw na kilka godzin, aby zrobiły się mniej słone.

Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - Krok 1

Krok 2

Śledzie osusz, pokrój w kosteczkę, cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, ser, ogórki, buraki i rzodkiewkę zetrzyj na grubych okach tarki. Posiekaj drobno szczypior i wyciśnij sok z cytryny.

Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - Krok 2

Krok 3

Jaja ugotuj na twardo, obierz, rozdziel żółtka od białek i oddzielnie zetrzyj na tarce - tym razem na drobnych oczkach. Jogurt pomieszaj z majonezem, dopraw pieprzem do smaku i sokiem z cytryny.

Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - Krok 3

Krok 4

Na dnie blaszki ułóż warstwę krakersów, posmaruj je warstwą sosu majonezowego, na sos nałóż starte białko, ułóż warstwę startych buraków, rozłóż warstwę śledzi i posmaruj kolejną warstwą sosu - posyp z wierzchu szczypiorem. Ułóż ponownie krakersy i rozsmaruj na ich wierzchu kolejną warstwę sosu, a następnie rozłóż warstwę rzodkiewki, cebuli, ogórków i żółtego sera.

Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - Krok 4

Krok 5

Całość znowu delikatnie posmaruj sosem i rozłóż kolejną warstwę krakersów. Na krakersy ułóż pergamin, deskę i postaraj się docisnąć wszystkie składniki, tak aby odcisnąć nadmiar soku – odlej go.

Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - Krok 5

Krok 6

Usuń pergamin, a krakersy posmaruj ostatnią warstwą sosu i oprósz z wierzchu startym żółtkiem. Sałatkę wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrój ją, jak ciasto, na porcje i ułóż na półmisku.

Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - Krok 6
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Po starciu ogórków czy buraków spróbuj je odcisnąć przez gazę. Do sałatki możesz dodać pestki słonecznika lub dyni. Zamiast śledzi do sałatki możesz dodać odciśniętego tuńczyka z puszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej