Składniki
100 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
300 gramów
1 pęczek
200 gramów
0.5 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dużą blaszkę do pieczenia sernika wyłóż pergaminem. Śledzie wyjmij z opakowania, zalej mlekiem lub wodą - pozostaw na kilka godzin, aby zrobiły się mniej słone.
Krok 2
Śledzie osusz, pokrój w kosteczkę, cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, ser, ogórki, buraki i rzodkiewkę zetrzyj na grubych okach tarki. Posiekaj drobno szczypior i wyciśnij sok z cytryny.
Krok 3
Jaja ugotuj na twardo, obierz, rozdziel żółtka od białek i oddzielnie zetrzyj na tarce - tym razem na drobnych oczkach. Jogurt pomieszaj z majonezem, dopraw pieprzem do smaku i sokiem z cytryny.
Krok 4
Na dnie blaszki ułóż warstwę krakersów, posmaruj je warstwą sosu majonezowego, na sos nałóż starte białko, ułóż warstwę startych buraków, rozłóż warstwę śledzi i posmaruj kolejną warstwą sosu - posyp z wierzchu szczypiorem. Ułóż ponownie krakersy i rozsmaruj na ich wierzchu kolejną warstwę sosu, a następnie rozłóż warstwę rzodkiewki, cebuli, ogórków i żółtego sera.
Krok 5
Całość znowu delikatnie posmaruj sosem i rozłóż kolejną warstwę krakersów. Na krakersy ułóż pergamin, deskę i postaraj się docisnąć wszystkie składniki, tak aby odcisnąć nadmiar soku – odlej go.
Krok 6
Usuń pergamin, a krakersy posmaruj ostatnią warstwą sosu i oprósz z wierzchu startym żółtkiem. Sałatkę wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrój ją, jak ciasto, na porcje i ułóż na półmisku.
Dobra rada:
Po starciu ogórków czy buraków spróbuj je odcisnąć przez gazę. Do sałatki możesz dodać pestki słonecznika lub dyni. Zamiast śledzi do sałatki możesz dodać odciśniętego tuńczyka z puszki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami
Sałatka śledziowa warstwowa wyglądająca jak ciasto. Co powiesz na takie urozmaicenie Twojego menu? Już teraz zapoznaj się z naszą recepturą, a dowiesz się, jak przyrządzić tę oryginalną i wyjątkowo smaczną sałatkę. Wykonanie przepisu zajmie Ci jedyne 45 minut, więc nie musisz martwić się o zbyt długi czas przygotowania.
Dla kogo?
Warstwowa sałatka z krakersami sprawdzi się w menu fanów warzyw i ryb! Bazą naszej receptury są śledzie w oleju, które mają bardzo charakterystyczny smak. Oprócz tego na liście składników znajdziesz także cebulę, rzodkiewkę, ogórki i buraki. Całą listę znajdziesz powyżej.
Na jaką okazję?
Jeżeli planujesz wyprawić urodziny lub imieniny, to sałatka śledziowa na krakersach jest absolutnym niezbędnikiem na tych uroczystościach. Wszyscy goście będą zachwyceni. Możesz także przygotować sałatkę na święta! Niech w tym roku na stole pojawi się coś innego niż jarzynowa.
Czy wiesz, że?
Możesz łatwo złagodzić smak śledzi? Dużą blaszkę do pieczenia sernika wyłóż pergaminem. Śledzie wyjmij z opakowania, zalej mlekiem lub wodą, a następnie pozostaw je na kilka godzin. Dzięki tej prostej czynności ryba nie będzie zbyt słona i nie zdominuje smaku sałatki. Znałeś wcześniej ten trik?
Dla urozmaicenia:
Już wkrótce przekonasz się, jak doskonale smakuje sałatka warstwowa ze śledziem. Jeżeli nie przepadasz za tym rodzajem ryby, to możesz zastąpić ją tuńczykiem z puszki. Listę składników urozmaicisz także dodatkiem pestek z dyni lub słonecznika. Na koniec napisz nam, co sądzisz o recepturze. Czekamy na Twój komentarz!