Sałatka śledziowa warstwowa - z krakersami | Przepisy.pl pixel

Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

84

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

461 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1001 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

300 gramów

1 pęczek

200 gramów

0.5 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dużą blaszkę do pieczenia sernika wyłóż pergaminem. Śledzie wyjmij z opakowania, zalej mlekiem lub wodą - pozostaw na kilka godzin, aby zrobiły się mniej słone.

Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - Krok 1

Krok 2

Śledzie osusz, pokrój w kosteczkę, cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, ser, ogórki, buraki i rzodkiewkę zetrzyj na grubych okach tarki. Posiekaj drobno szczypior i wyciśnij sok z cytryny.

Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - Krok 2

Krok 3

Jaja ugotuj na twardo, obierz, rozdziel żółtka od białek i oddzielnie zetrzyj na tarce - tym razem na drobnych oczkach. Jogurt pomieszaj z majonezem, dopraw pieprzem do smaku i sokiem z cytryny.

Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - Krok 3

Krok 4

Na dnie blaszki ułóż warstwę krakersów, posmaruj je warstwą sosu majonezowego, na sos nałóż starte białko, ułóż warstwę startych buraków, rozłóż warstwę śledzi i posmaruj kolejną warstwą sosu - posyp z wierzchu szczypiorem. Ułóż ponownie krakersy i rozsmaruj na ich wierzchu kolejną warstwę sosu, a następnie rozłóż warstwę rzodkiewki, cebuli, ogórków i żółtego sera.

Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - Krok 4

Krok 5

Całość znowu delikatnie posmaruj sosem i rozłóż kolejną warstwę krakersów. Na krakersy ułóż pergamin, deskę i postaraj się docisnąć wszystkie składniki, tak aby odcisnąć nadmiar soku – odlej go.

Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - Krok 5

Krok 6

Usuń pergamin, a krakersy posmaruj ostatnią warstwą sosu i oprósz z wierzchu startym żółtkiem. Sałatkę wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrój ją, jak ciasto, na porcje i ułóż na półmisku.

Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Po starciu ogórków czy buraków spróbuj je odcisnąć przez gazę. Do sałatki możesz dodać pestki słonecznika lub dyni. Zamiast śledzi do sałatki możesz dodać odciśniętego tuńczyka z puszki.

1

Opinie o przepisie

  • Emi

    Emi , 30.03.2024

    Przepis super :-) Zamiast dociskania warstw w formie, polaczonego z odlewaniem płynu, polecam odciśnięcie w dloniach startych buraków, ogórków czy rzodkiewki przed ulozenieniem ich na warstwy. I sosu musiałam dorobić więcej aby wysmarować poszczególne warstwy z przepisu, ponieważ na dwa ostatnie smarowania brakło;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersamiŚledziowa sałatka warstwowa ze słonymi krakersami

Sałatka śledziowa warstwowa wyglądająca jak ciasto. Co powiesz na takie urozmaicenie Twojego menu? Już teraz zapoznaj się z naszą recepturą, a dowiesz się, jak przyrządzić tę oryginalną i wyjątkowo smaczną sałatkę. Wykonanie przepisu zajmie Ci jedyne 45 minut, więc nie musisz martwić się o zbyt długi czas przygotowania. 

Dla kogo?

Warstwowa sałatka z krakersami sprawdzi się w menu fanów warzyw i ryb! Bazą naszej receptury są śledzie w oleju, które mają bardzo charakterystyczny smak. Oprócz tego na liście składników znajdziesz także cebulę, rzodkiewkę, ogórki i buraki. Całą listę znajdziesz powyżej.

Na jaką okazję?

Jeżeli planujesz wyprawić urodziny lub imieniny, to sałatka śledziowa na krakersach jest absolutnym niezbędnikiem na tych uroczystościach. Wszyscy goście będą zachwyceni. Możesz także przygotować sałatkę na święta! Niech w tym roku na stole pojawi się coś innego niż jarzynowa.

Czy wiesz, że?

Możesz łatwo złagodzić smak śledzi? Dużą blaszkę do pieczenia sernika wyłóż pergaminem. Śledzie wyjmij z opakowania, zalej mlekiem lub wodą, a następnie pozostaw je na kilka godzin. Dzięki tej prostej czynności ryba nie będzie zbyt słona i nie zdominuje smaku sałatki. Znałeś wcześniej ten trik?

Dla urozmaicenia:

Już wkrótce przekonasz się, jak doskonale smakuje sałatka warstwowa ze śledziem. Jeżeli nie przepadasz za tym rodzajem ryby, to możesz zastąpić ją tuńczykiem z puszki. Listę składników urozmaicisz także dodatkiem pestek z dyni lub słonecznika. Na koniec napisz nam, co sądzisz o recepturze. Czekamy na Twój komentarz!