Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami
łatwe
3940 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
2 sztuki
10 łyżek
3 sztuki
1 łyżka
0.5 sztuki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki oraz ziemniaki posmaruj lekko oliwą i zawiń w folię aluminiową. Piecz do miękkości w piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 180 °C.
Krok 2
Po upieczeniu warzywa wystudź, obierz i pokrój w niedużą kostkę, tak samo pokrój filety śledzia. Szczypior drobno posiekaj.
Krok 3
Majonez Babuni Hellmann's wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny i dopraw do smaku.
Krok 4
Na dnie salaterki ułóż pokrojone ziemniaki, posmaruj je przygotowanym majonezem i posyp szczypiorem.
Krok 5
Następnie wyłóż pokrojone śledzie, które również posmaruj majonezem i posyp szczypiorem. Ostatnią warstwę stanowią buraki. Na nie też nałóż majonez i szczypior. Sałatkę podawaj schłodzoną. Potrawę możesz wzbogacić, dodając marchewkę i groszek konserwowy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami
Jeśli lubisz wyraziste śledzie podane w wykwintny sposób, to potrawa przyrządzona według tego przepisu będzie dla Ciebie dobrym wyborem. Połączenie filetów rybnych z burakami jest bowiem wyjątkowo udane. Do przygotowania tej sałatki będziesz potrzebować, oprócz wymienionych składników, także pieczonych ziemniaków. Surowe warzywa zawiń w folię aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika. W międzyczasie pokrój śledzie w niedużą kostkę, a szczypior drobno posiekaj. Majonez wymieszaj z musztardą i sokiem z cytryny, doprawiając do smaku. Na dnie przezroczystej salaterki ułóż warstwowo: przestygłe ziemniaki, a następnie posmaruj je majonezem i posyp szczypiorkiem. Na koniec wyłóż śledzie, również umieść na nich majonez i posyp ziołami. Gotową sałatkę podawaj dobrze schłodzoną. Opcjonalnie możesz wzbogacić jej smak o dodatek marchewki i groszku konserwowego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przyrządź dzięki niemu pyszne danie, które sprawdzi się na wiele okazji, nie tylko wigilijną kolację.