Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami
łatwe
4436 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
2 sztuki
10 łyżek
3 sztuki
1 łyżka
0.5 sztuki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki oraz ziemniaki posmaruj lekko oliwą i zawiń w folię aluminiową. Piecz do miękkości w piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 180 °C.
Krok 2
Po upieczeniu warzywa wystudź, obierz i pokrój w niedużą kostkę, tak samo pokrój filety śledzia. Szczypior drobno posiekaj.
Krok 3
Majonez Babuni Hellmann's wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny i dopraw do smaku.
Krok 4
Na dnie salaterki ułóż pokrojone ziemniaki, posmaruj je przygotowanym majonezem i posyp szczypiorem.
Krok 5
Następnie wyłóż pokrojone śledzie, które również posmaruj majonezem i posyp szczypiorem. Ostatnią warstwę stanowią buraki. Na nie też nałóż majonez i szczypior. Sałatkę podawaj schłodzoną. Potrawę możesz wzbogacić, dodając marchewkę i groszek konserwowy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami
Jeśli lubisz wyraziste śledzie podane w wykwintny sposób, to potrawa przyrządzona według tego przepisu będzie dla Ciebie dobrym wyborem. Połączenie filetów rybnych z burakami jest bowiem wyjątkowo udane. Do przygotowania tej sałatki będziesz potrzebować, oprócz wymienionych składników, także pieczonych ziemniaków. Surowe warzywa zawiń w folię aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika. W międzyczasie pokrój śledzie w niedużą kostkę, a szczypior drobno posiekaj. Majonez wymieszaj z musztardą i sokiem z cytryny, doprawiając do smaku. Na dnie przezroczystej salaterki ułóż warstwowo: przestygłe ziemniaki, a następnie posmaruj je majonezem i posyp szczypiorkiem. Na koniec wyłóż śledzie, również umieść na nich majonez i posyp ziołami. Gotową sałatkę podawaj dobrze schłodzoną. Opcjonalnie możesz wzbogacić jej smak o dodatek marchewki i groszku konserwowego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przyrządź dzięki niemu pyszne danie, które sprawdzi się na wiele okazji, nie tylko wigilijną kolację.