Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami
łatwe
4256 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
2 sztuki
10 łyżek
3 sztuki
1 łyżka
0.5 sztuki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki oraz ziemniaki posmaruj lekko oliwą i zawiń w folię aluminiową. Piecz do miękkości w piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 180 °C.
Krok 2
Po upieczeniu warzywa wystudź, obierz i pokrój w niedużą kostkę, tak samo pokrój filety śledzia. Szczypior drobno posiekaj.
Krok 3
Majonez Babuni Hellmann's wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny i dopraw do smaku.
Krok 4
Na dnie salaterki ułóż pokrojone ziemniaki, posmaruj je przygotowanym majonezem i posyp szczypiorem.
Krok 5
Następnie wyłóż pokrojone śledzie, które również posmaruj majonezem i posyp szczypiorem. Ostatnią warstwę stanowią buraki. Na nie też nałóż majonez i szczypior. Sałatkę podawaj schłodzoną. Potrawę możesz wzbogacić, dodając marchewkę i groszek konserwowy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami
Jeśli lubisz wyraziste śledzie podane w wykwintny sposób, to potrawa przyrządzona według tego przepisu będzie dla Ciebie dobrym wyborem. Połączenie filetów rybnych z burakami jest bowiem wyjątkowo udane. Do przygotowania tej sałatki będziesz potrzebować, oprócz wymienionych składników, także pieczonych ziemniaków. Surowe warzywa zawiń w folię aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika. W międzyczasie pokrój śledzie w niedużą kostkę, a szczypior drobno posiekaj. Majonez wymieszaj z musztardą i sokiem z cytryny, doprawiając do smaku. Na dnie przezroczystej salaterki ułóż warstwowo: przestygłe ziemniaki, a następnie posmaruj je majonezem i posyp szczypiorkiem. Na koniec wyłóż śledzie, również umieść na nich majonez i posyp ziołami. Gotową sałatkę podawaj dobrze schłodzoną. Opcjonalnie możesz wzbogacić jej smak o dodatek marchewki i groszku konserwowego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przyrządź dzięki niemu pyszne danie, które sprawdzi się na wiele okazji, nie tylko wigilijną kolację.