Magiczne Święta Bożego Narodzenia – pomysły na wyjątkowy klimat bez zbędnych wydatków!
Święta Bożego Narodzenia to czas pełen ciepła, blasku i niezapomnianych chwil spędzonych z najbliższymi. Migoczące światełka, zapach świeżo upieczonych pierników i świąteczne melodie tworzą magiczny nastrój, który ogrzewa serca w najchłodniejsze dni. Stół ugina się od tradycyjnych potraw, a prezenty pod choinką czekają na rozpakowanie. Ale czy można zorganizować te wyjątkowe chwile, nie nadwyrężając budżetu domowego? Mamy dla Was kilka prostych i sprytnych wskazówek, które pozwolą stworzyć wspaniałe, niezapomniane święta – bez obaw o stan konta. Zainspirujcie się i przygotujcie święta, które będą jednocześnie wyjątkowe i ekonomiczne!
Świąteczny klimat za… grosze. Jak ozdobić dom bez wielkich kosztów?
Już w listopadzie na półkach sklepowych pojawia się cała masa świątecznych dekoracji. Zastanówcie się, czy naprawdę ich potrzebujecie. Z pewnością macie dekoracje z lat poprzednich, które wystarczy odświeżyć lub dodać koloru czy przyozdobić wstążką? Na stole świątecznym pięknie wyglądać będą również szyszki i gałązki świerku. Warto też pomyśleć o dekoracjach, które służyć będą przez kolejne lata. Sztuczna choinka to doskonała inwestycja. Takie drzewko nie zrzuca igieł, a dodatkowo odciąży Was z corocznego i całkiem sporego wydatku na świeżą ozdobę. Na choince możecie powiesić naturalne dekoracje, takie jak laski cynamonu, pomarańcze z goździkami oraz orzechy. Szybko przekonacie się, że te ozdoby nie tylko wspaniale się prezentują, ale także pięknie pachną. Po świętach mogą wrócić do kuchni jako aromatyczne dodatki do rozgrzewającej herbaty. Rekomendujemy serwowanie jej w świątecznym kubku. Jeśli takiego nie macie, to z łatwością możecie taki stworzyć sami. Wykorzystajcie do tego pisaki lub świąteczne naklejki. Gotowe! Z takim napojem nawet najchłodniejsze dni nie będą Wam straszne.
Prezenty na każdą kieszeń. Słodkie wypieki od serca.
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nie tylko z pięknymi dekoracjami i pysznymi potrawami, ale też z prezentami, którymi obdarowujemy najbliższych. Jeśli nie macie pomysłu, co podarować swoim bliskim, a do tego nie macie nadwyżki budżetowej, to jako upominek doskonale sprawdzą się słodkie wypieki. Z pewnością sprowadzą one uśmiech na twarze obdarowywanych osób. Własnoręcznie wykonane podarunki świadczą o Waszych staraniach oraz kreatywności. Jeżeli lubicie piec, to sięgnijcie po przepis na świąteczne ciasteczka. Nie zapomnijcie, aby udekorować je lukrem. Jeśli chcecie, żeby wypieki były wyjątkowe i spersonalizowane, to ozdóbcie ciastka imionami osób, które zostaną nimi obdarowane. Jeśli natomiast nie do końca lubicie piec, to nic straconego. Jako własnoręczny podarunek sprawdzą się także smaczne szyszki, które osłodzą Waszym bliskim Święta Bożego Narodzenia. Przygotujcie je według naszej receptury, opakujcie w folię i przewiążcie ozdobną kokardą w czerwonym kolorze. Voilà! Jeśli oprócz słodkich podarków chcecie obdarzyć bliskich prezentami, to zorganizujcie losowanie. Dzięki temu każdy z Was przygotuje wyjątkową niespodziankę dla jednej osoby i jednocześnie ograniczycie wydatki, których w trakcie Świąt Bożego Narodzenia nie brakuje.
Świąteczne ciasteczka
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 8
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki przyprawy korzennej
- 100 g masła
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, przyprawy korzennej i cynamonu dodajcie zimne masło. Posiekajcie całość nożem. Dodajcie jajko i zagniećcie. Zawińcie ciasto w folię i włóżcie do lodówki na ok. 30-45 minut. Później wyciągnijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie. Za pomocą foremek do ciasteczek wycinajcie kształty. Pieczcie ciastka w 180°C przez ok. 12 minut. Wystudźcie na kratce. Udekorujcie np. lukrem lub polewą czekoladową.
Szyszki
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 10
Składniki:
- 80 g ryżu preparowanego
- 300 g cukierków krówek
- ½ kostki masła
- 1 łyżeczka kakao
Sposób przygotowania:
W garnku umieśćcie masło i krówki. Podgrzewajcie na małym ogniu, stale mieszając. Do gładkiej, gorącej masy dodajcie łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszajcie. Wsypcie do garnka ryż, dokładnie wymieszajcie. Lekko przestudźcie, a z jeszcze ciepłej masy formujcie w dłoniach szyszki o wielkości ok. 4-5 cm.
Sprytne triki, które ochronią Twój budżet i zaskoczą smakiem!
Przygotowaniom do Świąt Bożego Narodzenia towarzyszą zakupy. I tu ważne jest, aby mieć świadomość tego, że gotowanie w te wyjątkowe dni powinno się należycie zaplanować. To rada szczególnie ważna dla tych z Was, którzy pierwszy raz będą organizować święta we własnym domu. W sklepach warto wybierać produkty, które rzeczywiście będą Wam potrzebne. W innym wypadku wydacie olbrzymie sumy, a ostatecznie produkty wylądują w koszu, ponieważ goście nie zmieszczą kolejnej porcji pierogów czy sałatki. Na zakupy najlepiej udać się z listą i co najważniejsze – trzymać się zawartych w niej punktów. Przed świętami w sklepach jest mnóstwo ofert i promocji – z niektórych warto skorzystać, inne mogą okazać się przepalaniem budżetu, bo zwyczajnie tych produktów nie potrzebujemy. Dlatego trzymajmy się naszej listy. Zakupy idealnie zrobić kilka tygodni przed świętami, dzięki czemu unikniecie tłumów. Oczywiście chodzi tu o produkty, które można zakupić wcześniej, typu: mąka, cukier czy proszek do pieczenia.
Drugie życie świątecznych smaków – kreatywne sposoby na wykorzystanie resztek ze świątecznego stołu
Jeżeli mimo zaplanowanych zakupów będziecie zmagać się z poświątecznym nadmiarem jedzenia, to warto odpowiednio je zabezpieczyć i co można – zamrozić na później, a z innych tzw. resztek – przygotować nowe potrawy. Przykładowo sałatkę jarzynową, która gości u każdego na świątecznym stole, zawiniecie w szynkę i stworzycie tym samym smakowite ruloniki. Przygotowane przez was świąteczne śledzie możecie natomiast dorzucić do warstwowej sałatki z jajkiem i buraczkami. Na koniec warto pamiętać, że magia Świąt nie tkwi w wartości prezentów czy ilości dekoracji, lecz w ciepłych chwilach spędzonych z bliskimi. To wspólnie przeżyte momenty i szczere uśmiechy tworzą prawdziwie bezcenne wspomnienia.
Sałatka jarzynowa
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 kwaśne jabłka
- 2 kiszone ogórki
- ½ czerwonej papryki
- 1 puszka zielonego groszku (200 g)
- 1 majonez Hellmann's Babuni
- 100 g musztardy sarepskiej
- 2 łyżki pieprzu czarnego mielonego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta natki pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Obierzcie marchewki, seler, pietruszkę, ziemniaki. Umyjcie i ugotujcie w garnku w osolonej wodzie, aż zmiękną. Wystudźcie i pokrójcie w kostkę. Jajka, jabłko, ogórka i paprykę pokrójcie w małą kostkę. Wymieszajcie dokładnie, dodajcie zielony groszek. Połączcie z majonezem. Doprawcie do smaku musztardą, czarnym pieprzem i solą, jeśli uznacie, że jest to konieczne. Przełóżcie do miski, udekorujcie natką pietruszki i schłodźcie przed podaniem.
Świąteczna sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 4 jajka
- 6 łyżek majonez Hellmann's Babuni
- 2 buraki średniej wielkości
- 1 pęczek szczypioru
- 250 g śledzi matias
Sposób przygotowania:
Buraki obierzcie, zawińcie w aluminiową folię i pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-60 minut. Wystudźcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Śledzie odsączcie i osuszcie z nadmiaru oleju, układając je na papierowym ręczniku. Następnie pokrójcie w niedużą kostkę. Jajka również pokrójcie w kostkę podobnej wielkości. Na dnie salaterki ułóżcie pokrojone śledzie, następnie pokryjcie je dwoma łyżkami majonezu. Teraz wyłóżcie starte buraczki i ponownie pokryjcie majonezem. Na majonez wyłóżcie pokrojone jajka i pokryjcie pozostałym majonezem. Rozsmarujcie równomiernie i posypcie drobno pokrojonym szczypiorem. Sałatkę z szubą podawajcie schłodzoną, najlepiej z pieczywem.
Komentarze (0)