Herbata rozgrzewająca – przepis z pomarańczą | Przepisy.pl pixel

Rozgrzewająca herbata

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

265 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

2 plastry

2 łyżeczki

2 sztuki

1 plaster

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę wsyp do saszetki, włóż do kubeczka i zaparz.

Krok 2

Następnie dodaj pozostałe składniki – miód, goździki, imbir oraz plastry pomarańcza i wymieszaj.

2

Opinie o przepisie

  • jjaaa

    jjaaa , 24.05.2021

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Gołąbek

    Renata Gołąbek , 17.12.2019

    Tak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewająca herbata - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rozgrzewająca herbataRozgrzewająca herbata

Herbata to napój niezwykle popularny, który w różnych częściach świata pija się na wiele sposobów. W Anglii z mlekiem, w Indiach z imbirem. W Polsce, podobnie jak w Rosji, często podaje się ją z cytryną. Z herbacianego naparu przygotujesz napój zarówno na zimno, jak i na gorąco. Żeby przyrządzić rozgrzewającą herbatę, postaw na odpowiednie dodatki. Takie właściwości posiada m.in. imbir – najlepiej użyj plasterków ze świeżego kłącza. Dodaj także nieco innych korzennych przypraw, np. goździków. Wbij je w plastry pomarańczy (pokrój ją razem ze skórką) i zalej gotowym naparem. Przyrządź go z herbaty zielonej liściastej. Świetnym wyborem będzie wersja aromatyzowana anyżkiem, cynamonem i lukrecją. Zaparz ją w czajniczku lub w specjalnych saszetkach. Jeśli wolisz herbatę w torebkach – również możesz po nią sięgnąć. Lubisz słodką herbatę? Dodaj także łyżeczkę miodu lub syropu owocowego – pyszny, rozgrzewający napój będzie gotowy. Spróbuj go, zwłaszcza w chłodne i mroźne, zimowe lub jesienne dni!