Herbata rozgrzewająca – przepis z pomarańczą | Przepisy.pl pixel

Rozgrzewająca herbata

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

2 plastry

2 łyżeczki

2 sztuki

1 plaster

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę wsyp do saszetki, włóż do kubeczka i zaparz.

Krok 2

Następnie dodaj pozostałe składniki – miód, goździki, imbir oraz plastry pomarańcza i wymieszaj.

2

Opinie o przepisie

  • jjaaa

    jjaaa , 24.05.2021

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Gołąbek

    Renata Gołąbek , 17.12.2019

    Tak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewająca herbata - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rozgrzewająca herbataRozgrzewająca herbata

Herbata to napój niezwykle popularny, który w różnych częściach świata pija się na wiele sposobów. W Anglii z mlekiem, w Indiach z imbirem. W Polsce, podobnie jak w Rosji, często podaje się ją z cytryną. Z herbacianego naparu przygotujesz napój zarówno na zimno, jak i na gorąco. Żeby przyrządzić rozgrzewającą herbatę, postaw na odpowiednie dodatki. Takie właściwości posiada m.in. imbir – najlepiej użyj plasterków ze świeżego kłącza. Dodaj także nieco innych korzennych przypraw, np. goździków. Wbij je w plastry pomarańczy (pokrój ją razem ze skórką) i zalej gotowym naparem. Przyrządź go z herbaty zielonej liściastej. Świetnym wyborem będzie wersja aromatyzowana anyżkiem, cynamonem i lukrecją. Zaparz ją w czajniczku lub w specjalnych saszetkach. Jeśli wolisz herbatę w torebkach – również możesz po nią sięgnąć. Lubisz słodką herbatę? Dodaj także łyżeczkę miodu lub syropu owocowego – pyszny, rozgrzewający napój będzie gotowy. Spróbuj go, zwłaszcza w chłodne i mroźne, zimowe lub jesienne dni!