Herbata z sokiem malinowym
goździkami i pomarańczami

- Krok 1Goździki (16 szt.)powtykaj w skórę plastrów pomarańczy. Herbatę zaparz (95 st. C. 4 min.), dodaj sok malinowy, pozostałe goździki i wymieszaj.
- Krok 2Do szklanek włóż przygotowane cząstki pomarańczy oraz maliny. Wlej herbaciany napar, udekoruj listkami melisy i podawaj.

Herbata z sokiem malinowym to napój dobrze znany i lubiany. Pija się ją zwłaszcza zimą, ponieważ wspaniale rozgrzewa. Spróbuj jednak podać ją w nieco bardziej urozmaicony sposób, tak by jej smak był intensywny i wyrazisty. W tym celu użyj pomarańczy, goździków oraz malin (świeżych lub mrożonych). Przygotuj napar z dobrej jakości czarnej herbaty, dodaj do niego sok oraz goździki. Sprawdzi się także herbata zielona albo biała, są jednak delikatniejsze w smaku, więc dodatki będą w nich dominowały bardzo wyraźnie. Pomarańczę podziel na cząstki razem ze skórką. Nadawać się będzie także cytryna. Wbij w nie goździki – im więcej ich użyjesz, tym herbata będzie miała mocniejszy korzenny smak. Owoce włóż do kubków lub szklanek z grubego szkła i zalej je gotowym naparem. Tak przygotowaną herbatę udekoruj listkiem świeżej melisy. Spróbuj przygotować ten napój również w innych wersjach smakowych, np. z sokiem z aronii albo syropem imbirowym. Serwuj ją do pierników, sernika lub wszelkich ciast o korzennym lub cytrusowym smaku. Przygotuj ją i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.