Herbata z sokiem malinowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Herbata z sokiem malinowym

goździkami i pomarańczami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

207 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

191 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

19 sztuk

4 łyżki

6 sztuk

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Goździki (16 szt.)powtykaj w skórę plastrów pomarańczy. Herbatę zaparz (95 st. C. 4 min.), dodaj sok malinowy, pozostałe goździki i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek włóż przygotowane cząstki pomarańczy oraz maliny. Wlej herbaciany napar, udekoruj listkami melisy i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata z sokiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata z sokiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata z sokiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata z sokiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata z sokiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata z sokiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata z sokiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Herbata z sokiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Herbata z sokiem malinowymHerbata z sokiem malinowym

Herbata z sokiem malinowym to napój dobrze znany i lubiany. Pija się ją zwłaszcza zimą, ponieważ wspaniale rozgrzewa. Spróbuj jednak podać ją w nieco bardziej urozmaicony sposób, tak by jej smak był intensywny i wyrazisty. W tym celu użyj pomarańczy, goździków oraz malin (świeżych lub mrożonych). Przygotuj napar z dobrej jakości czarnej herbaty, dodaj do niego sok oraz goździki. Sprawdzi się także herbata zielona albo biała, są jednak delikatniejsze w smaku, więc dodatki będą w nich dominowały bardzo wyraźnie. Pomarańczę podziel na cząstki razem ze skórką. Nadawać się będzie także cytryna. Wbij w nie goździki – im więcej ich użyjesz, tym herbata będzie miała mocniejszy korzenny smak. Owoce włóż do kubków lub szklanek z grubego szkła i zalej je gotowym naparem. Tak przygotowaną herbatę udekoruj listkiem świeżej melisy. Spróbuj przygotować ten napój również w innych wersjach smakowych, np. z sokiem z aronii albo syropem imbirowym. Serwuj ją do pierników, sernika lub wszelkich ciast o korzennym lub cytrusowym smaku. Przygotuj ją i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.