Herbata z sokiem malinowym
goździkami i pomarańczami
łatwe
248 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
19 sztuk
4 łyżki
6 sztuk
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Goździki (16 szt.)powtykaj w skórę plastrów pomarańczy. Herbatę zaparz (95 st. C. 4 min.), dodaj sok malinowy, pozostałe goździki i wymieszaj.
Krok 2
Do szklanek włóż przygotowane cząstki pomarańczy oraz maliny. Wlej herbaciany napar, udekoruj listkami melisy i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Herbata Lipton Royal Ceylon
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Herbata z sokiem malinowym
Herbata z sokiem malinowym to napój dobrze znany i lubiany. Pija się ją zwłaszcza zimą, ponieważ wspaniale rozgrzewa. Spróbuj jednak podać herbatę w nieco bardziej urozmaicony sposób, tak by jej smak był intensywny i wyrazisty. W tym celu użyj mieszanki przypraw oraz owoców. Niech herbata zimowa z malinami i pomarańczą zachwyci Cię aromatem i smakiem.
Dla kogo?
Herbata z sokiem malinowym to specjał dla wszystkich fanów rozgrzewających napojów. Połączenie pysznego naparu i smaku owoców to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Niech herbata zimowa z sokiem malinowym ogrzeje Cię w najchłodniejsze dni. Wystarczy 10 minut i napój będzie gotowy!
Na jaką okazję?
Przygotuj napar z dobrej jakości czarnej herbaty, dodaj do niego sok oraz goździki. Sprawdzi się także herbata zielona albo biała, są jednak delikatniejsze w smaku, więc dodatki będą w nich dominowały bardzo wyraźnie. W takiej wersji sprawdzi się jako napój dla gości lub dla Ciebie, jako miły dodatek do zimnego wieczoru.
Czy wiesz, że?
Pomarańczę podziel na cząstki razem ze skórką. Nadawać się będzie także cytryna. Wbij w nie goździki – im więcej ich użyjesz, tym herbata będzie miała mocniejszy korzenny smak. Owoce włóż do kubków lub szklanek z grubego szkła i zalej je gotowym naparem.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowaną herbatę udekoruj listkiem świeżej melisy. Spróbuj przygotować ten napój również w innych wersjach smakowych, np. z sokiem z aronii albo syropem imbirowym. Herbata z syropem malinowym sprawdzi się jako dodatek do pierników, sernika lub wszelkich ciast korzennych. Przygotuj ją i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.