Herbata z sokiem malinowym

goździkami i pomarańczami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

196 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

19 sztuk

4 łyżki

6 sztuk

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Goździki (16 szt.)powtykaj w skórę plastrów pomarańczy. Herbatę zaparz (95 st. C. 4 min.), dodaj sok malinowy, pozostałe goździki i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek włóż przygotowane cząstki pomarańczy oraz maliny. Wlej herbaciany napar, udekoruj listkami melisy i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata z sokiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata z sokiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata z sokiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata z sokiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata z sokiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata z sokiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata z sokiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Herbata z sokiem malinowymHerbata z sokiem malinowym

Herbata z sokiem malinowym to napój dobrze znany i lubiany. Pija się ją zwłaszcza zimą, ponieważ wspaniale rozgrzewa. Spróbuj jednak podać ją w nieco bardziej urozmaicony sposób, tak by jej smak był intensywny i wyrazisty. W tym celu użyj pomarańczy, goździków oraz malin (świeżych lub mrożonych). Przygotuj napar z dobrej jakości czarnej herbaty, dodaj do niego sok oraz goździki. Sprawdzi się także herbata zielona albo biała, są jednak delikatniejsze w smaku, więc dodatki będą w nich dominowały bardzo wyraźnie. Pomarańczę podziel na cząstki razem ze skórką. Nadawać się będzie także cytryna. Wbij w nie goździki – im więcej ich użyjesz, tym herbata będzie miała mocniejszy korzenny smak. Owoce włóż do kubków lub szklanek z grubego szkła i zalej je gotowym naparem. Tak przygotowaną herbatę udekoruj listkiem świeżej melisy. Spróbuj przygotować ten napój również w innych wersjach smakowych, np. z sokiem z aronii albo syropem imbirowym. Serwuj ją do pierników, sernika lub wszelkich ciast o korzennym lub cytrusowym smaku. Przygotuj ją i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.