
Składniki
3 sztuki
3 sztuki
3 sztuki
3 łyżki
10 gramów
3 plastry
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Trzy piramidki herbaty Lipton cytrynowej oraz saszetkę cukru waniliowego zalej 750 ml gotującej się wody. Dodaj imbir. Napar przykryj spodkiem odstaw na bok aby dobrze się zaparzył.
Krok 2
Do naczynia w którym będziesz serwował herbatę włóż goździka kawałek cynamonu po dwa plastry cytryny łyżkę miodu i odrobinę startej skorki pomarańczy. Całość zalej wcześniej przygotowanym naparem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Herbata Lipton o smaku cytrynowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rozgrzewająca ziołowa herbata
By przygotować rozgrzewającą herbatę, ważny jest przede wszystkim odpowiedni wybór dodatków. Z takich właściwości słynie przede wszystkim świeże kłącze imbiru. Ma lekko ostry i jednocześnie cytrusowy smak, więc bardzo dobrze pasuje do herbaty, zwłaszcza czarnej, o cytrynowym aromacie. Rozgrzewające działanie mają również inne przyprawy korzenne. Dodaj więc do herbaty również goździki i cynamon. Bardzo dobrym składnikiem będzie też cytryna – jeden z najpopularniejszych dodatków do herbaty. Jeśli lubisz jej połączenie z miodem, zima jest doskonałym okresem, by je zastosować. Pamiętaj tylko o tym, by nie wlewać miodu do zbyt gorącego napoju. Ciekawym sposobem na rozgrzewającą herbatę jest przygotowanie wcześniej plastrów cytryn, zamarynowanych w miodzie razem z przyprawami korzennymi. Wystarczy tylko dodatek plasterka owocu oraz zalewy, i pyszna, zimowa herbata gotowa. Spróbuj jej wersji również z innymi cytrusami, na przykład pomarańczą lub limonką. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią.



































