Rozgrzewająca ziołowa herbata przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewająca ziołowa herbata

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
251 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

185 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

10 gramów

3 plastry

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trzy piramidki herbaty Lipton cytrynowej oraz saszetkę cukru waniliowego zalej 750 ml gotującej się wody. Dodaj imbir. Napar przykryj spodkiem odstaw na bok aby dobrze się zaparzył.

Krok 2

Do naczynia w którym będziesz serwował herbatę włóż goździka kawałek cynamonu po dwa plastry cytryny łyżkę miodu i odrobinę startej skorki pomarańczy. Całość zalej wcześniej przygotowanym naparem.

13

Opinie o przepisie

  • Monika Żurko-Ligocka

    Monika Żurko-Ligocka , 21.10.2016

    Jest jeszcze bardziej skuteczna gdy zrobi się ją z naprawdę czystej wody https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1668939423435693&substory_index=0&id=1665601447102824

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Gurfinkiel

    Paweł Gurfinkiel , 21.10.2016

    A ffujjjjj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Łojek

    Halina Łojek , 21.10.2016

    Herbatka na jesienne słoty wskazana .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Gryglicka-Nowak

    Renata Gryglicka-Nowak , 21.10.2016

    Właśnie piję i zastanawiam się nad jednym. Otóż sproszkowane goździki mają właściwości utrupiające pasożyty. Ciekawe, czy takie same właściwości ma napar z goździków?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Bobak

    Janina Bobak , 21.10.2016

    Uwielbiam smak goździków i pomarańczowej skórki! :-) Odrobina alkoholu nie zawadzi! ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • izabela Czarniak

    izabela Czarniak , 21.10.2016

    Z imbirem to samo co z cynamonem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Wojna

    Jan Wojna , 21.10.2016

    Znam lepsze trunki rozgrzewajace.i nie tylko trunki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Ślusarczyk

    Tadeusz Ślusarczyk , 21.10.2016

    To prawda źe rozgrzewająca polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Mazur

    Dorota Mazur , 21.10.2016

    Ładna, smaczna, ale raczej nie rozgrzewa ;) Owoce cytrusowe wychładzają organizm! Dlatego rosną w ciepłych krajach :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Wiesiołek

    Wiesław Wiesiołek , 21.10.2016

    No kolorek ładny ale bez procentów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zygmunt Kunikowski

    Zygmunt Kunikowski , 21.10.2016

    OK, ale z kim ma być pita...?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Gorzelak

    Jakub Gorzelak , 21.10.2016

    A co z imbirem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina olszewska

    Halina olszewska , 20.10.2016

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca ziołowa herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca ziołowa herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca ziołowa herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca ziołowa herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca ziołowa herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca ziołowa herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca ziołowa herbata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewająca ziołowa herbata - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rozgrzewająca ziołowa herbataRozgrzewająca ziołowa herbata

By przygotować rozgrzewającą herbatę, ważny jest przede wszystkim odpowiedni wybór dodatków. Z takich właściwości słynie przede wszystkim świeże kłącze imbiru. Ma lekko ostry i jednocześnie cytrusowy smak, więc bardzo dobrze pasuje do herbaty, zwłaszcza czarnej, o cytrynowym aromacie. Rozgrzewające działanie mają również inne przyprawy korzenne. Dodaj więc do herbaty również goździki i cynamon. Bardzo dobrym składnikiem będzie też cytryna – jeden z najpopularniejszych dodatków do herbaty. Jeśli lubisz jej połączenie z miodem, zima jest doskonałym okresem, by je zastosować. Pamiętaj tylko o tym, by nie wlewać miodu do zbyt gorącego napoju. Ciekawym sposobem na rozgrzewającą herbatę jest przygotowanie wcześniej plastrów cytryn, zamarynowanych w miodzie razem z przyprawami korzennymi. Wystarczy tylko dodatek plasterka owocu oraz zalewy, i pyszna, zimowa herbata gotowa. Spróbuj jej wersji również z innymi cytrusami, na przykład pomarańczą lub limonką. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią.