Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem
łatwe
96 osób zapisało

Składniki
450 mililitrów
100 gramów
10 gramów
4 plastry
1 szczypta
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żurawinę oraz cukier wsyp do rondelka, wlej szklankę wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy całość nabierze konsystencji syropu.
Krok 2
Herbatę zaparz (95 st. C, 4 min.), dodaj cynamon i wymieszaj.
Krok 3
Do szklanek nałóż po łyżce syropu wraz z owocami żurawiny, a następnie wlej napar z herbaty. Na koniec włóż po 2 plastry cytryny, gałązce rozmarynu i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Herbata Lipton Taste of London
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem
Owocowe syropy oraz soki to popularne i smaczne dodatki do herbaty, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do wyboru są najróżniejsze smaki: porzeczkowy, aroniowy, cytrynowy. Jednym z najpopularniejszych jest malinowy, stosowany zazwyczaj jesienią i zimą. Jeśli szukasz odmiany, spróbuj herbaty z syropem żurawinowym. Warto przygotować go samodzielnie – to naprawdę proste. Na początek świeże lub suszone owoce zagotuj z wodą i cukrem, i odparuj płyn, by stał się gęsty. Dobrej jakości czarną herbatę zaparz z odrobiną mielonego cynamonu. Jeśli posiadasz tę przyprawę w laskach, dodaj je w kawałku. Wlej do szklanek lub filiżanek syrop żurawinowy razem z owocami, a następnie zalej herbatą. Udekoruj każdą z porcji gałązką świeżego rozmarynu oraz plasterkiem cytryny razem ze skórką. W razie potrzeby, dodaj więcej syropu lub niewielką ilość miodu. Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem to naprawdę dobry sposób na rozgrzanie się w chłodny dzień. Syrop z żurawiny zastąpisz w niej także żurawinową konfiturą. Przygotuj ją i sprawdź, jak wspaniale smakuje.

































