Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

100 gramów

10 gramów

4 plastry

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żurawinę oraz cukier wsyp do rondelka, wlej szklankę wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy całość nabierze konsystencji syropu.

Krok 2

Herbatę zaparz (95 st. C, 4 min.), dodaj cynamon i wymieszaj.

Krok 3

Do szklanek nałóż po łyżce syropu wraz z owocami żurawiny, a następnie wlej napar z herbaty. Na koniec włóż po 2 plastry cytryny, gałązce rozmarynu i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynemHerbata z syropem żurawinowym i rozmarynem

Owocowe syropy oraz soki to popularne i smaczne dodatki do herbaty, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do wyboru są najróżniejsze smaki: porzeczkowy, aroniowy, cytrynowy. Jednym z najpopularniejszych jest malinowy, stosowany zazwyczaj jesienią i zimą. Jeśli szukasz odmiany, spróbuj herbaty z syropem żurawinowym. Warto przygotować go samodzielnie – to naprawdę proste. Na początek świeże lub suszone owoce zagotuj z wodą i cukrem, i odparuj płyn, by stał się gęsty. Dobrej jakości czarną herbatę zaparz z odrobiną mielonego cynamonu. Jeśli posiadasz tę przyprawę w laskach, dodaj je w kawałku. Wlej do szklanek lub filiżanek syrop żurawinowy razem z owocami, a następnie zalej herbatą. Udekoruj każdą z porcji gałązką świeżego rozmarynu oraz plasterkiem cytryny razem ze skórką. W razie potrzeby, dodaj więcej syropu lub niewielką ilość miodu. Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem to naprawdę dobry sposób na rozgrzanie się w chłodny dzień. Syrop z żurawiny zastąpisz w niej także żurawinową konfiturą. Przygotuj ją i sprawdź, jak wspaniale smakuje.