Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

100 gramów

10 gramów

4 plastry

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żurawinę oraz cukier wsyp do rondelka, wlej szklankę wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy całość nabierze konsystencji syropu.

Krok 2

Herbatę zaparz (95 st. C, 4 min.), dodaj cynamon i wymieszaj.

Krok 3

Do szklanek nałóż po łyżce syropu wraz z owocami żurawiny, a następnie wlej napar z herbaty. Na koniec włóż po 2 plastry cytryny, gałązce rozmarynu i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynemHerbata z syropem żurawinowym i rozmarynem

Owocowe syropy oraz soki to popularne i smaczne dodatki do herbaty, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do wyboru są najróżniejsze smaki: porzeczkowy, aroniowy, cytrynowy. Jednym z najpopularniejszych jest malinowy, stosowany zazwyczaj jesienią i zimą. Jeśli szukasz odmiany, spróbuj herbaty z syropem żurawinowym. Warto przygotować go samodzielnie – to naprawdę proste. Na początek świeże lub suszone owoce zagotuj z wodą i cukrem, i odparuj płyn, by stał się gęsty. Dobrej jakości czarną herbatę zaparz z odrobiną mielonego cynamonu. Jeśli posiadasz tę przyprawę w laskach, dodaj je w kawałku. Wlej do szklanek lub filiżanek syrop żurawinowy razem z owocami, a następnie zalej herbatą. Udekoruj każdą z porcji gałązką świeżego rozmarynu oraz plasterkiem cytryny razem ze skórką. W razie potrzeby, dodaj więcej syropu lub niewielką ilość miodu. Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem to naprawdę dobry sposób na rozgrzanie się w chłodny dzień. Syrop z żurawiny zastąpisz w niej także żurawinową konfiturą. Przygotuj ją i sprawdź, jak wspaniale smakuje.