Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem
łatwe
88 osób zapisało

Składniki
450 mililitrów
100 gramów
10 gramów
4 plastry
1 szczypta
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żurawinę oraz cukier wsyp do rondelka, wlej szklankę wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy całość nabierze konsystencji syropu.
Krok 2
Herbatę zaparz (95 st. C, 4 min.), dodaj cynamon i wymieszaj.
Krok 3
Do szklanek nałóż po łyżce syropu wraz z owocami żurawiny, a następnie wlej napar z herbaty. Na koniec włóż po 2 plastry cytryny, gałązce rozmarynu i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Herbata Lipton Taste of London
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem
Owocowe syropy oraz soki to popularne i smaczne dodatki do herbaty, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do wyboru są najróżniejsze smaki: porzeczkowy, aroniowy, cytrynowy. Jednym z najpopularniejszych jest malinowy, stosowany zazwyczaj jesienią i zimą. Jeśli szukasz odmiany, spróbuj herbaty z syropem żurawinowym. Warto przygotować go samodzielnie – to naprawdę proste. Na początek świeże lub suszone owoce zagotuj z wodą i cukrem, i odparuj płyn, by stał się gęsty. Dobrej jakości czarną herbatę zaparz z odrobiną mielonego cynamonu. Jeśli posiadasz tę przyprawę w laskach, dodaj je w kawałku. Wlej do szklanek lub filiżanek syrop żurawinowy razem z owocami, a następnie zalej herbatą. Udekoruj każdą z porcji gałązką świeżego rozmarynu oraz plasterkiem cytryny razem ze skórką. W razie potrzeby, dodaj więcej syropu lub niewielką ilość miodu. Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem to naprawdę dobry sposób na rozgrzanie się w chłodny dzień. Syrop z żurawiny zastąpisz w niej także żurawinową konfiturą. Przygotuj ją i sprawdź, jak wspaniale smakuje.

































