Herbata z żurawiną świeżą - zimowa: przepis | Przepisy.pl pixel

Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
33 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

100 gramów

10 gramów

4 plastry

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żurawinę oraz cukier wsyp do rondelka, wlej szklankę wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy całość nabierze konsystencji syropu.

Krok 2

Herbatę zaparz (95 st. C, 4 min.), dodaj cynamon i wymieszaj.

Krok 3

Do szklanek nałóż po łyżce syropu wraz z owocami żurawiny, a następnie wlej napar z herbaty. Na koniec włóż po 2 plastry cytryny, gałązce rozmarynu i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynemHerbata z syropem żurawinowym i rozmarynem

Owocowe syropy oraz soki to popularne i smaczne dodatki do herbaty, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do wyboru są najróżniejsze smaki: porzeczkowy, aroniowy, cytrynowy. Jednym z najpopularniejszych jest malinowy, stosowany zazwyczaj jesienią i zimą. Jeśli szukasz odmiany, spróbuj herbaty z syropem żurawinowym. Warto przygotować go samodzielnie – to naprawdę proste. Na początek świeże lub suszone owoce zagotuj z wodą i cukrem, i odparuj płyn, by stał się gęsty. Dobrej jakości czarną herbatę zaparz z odrobiną mielonego cynamonu. Jeśli posiadasz tę przyprawę w laskach, dodaj je w kawałku. Wlej do szklanek lub filiżanek syrop żurawinowy razem z owocami, a następnie zalej herbatą. Udekoruj każdą z porcji gałązką świeżego rozmarynu oraz plasterkiem cytryny razem ze skórką. W razie potrzeby, dodaj więcej syropu lub niewielką ilość miodu. Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem to naprawdę dobry sposób na rozgrzanie się w chłodny dzień. Syrop z żurawiny zastąpisz w niej także żurawinową konfiturą. Przygotuj ją i sprawdź, jak wspaniale smakuje.