Owocowa herbata z pieczonym jabłkiem i cynamonem
łatwe
66 osób zapisało

Składniki
450 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
2 szczypty
2 sztuki
2 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z jabłka wytnij gniazdo nasienne, następnie zawiń je w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (180 st. C, 15-20 min.). Po upieczeniu wystudź, miąższ rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj cynamon i wymieszaj.
Krok 2
Herbatę Lipton Owoce Leśne zaparz (95 st. C, 3 min.).
Krok 3
Do szklanek nałóż mus z jabłka oraz po łyżce żurawiny. Całość uzupełnij naparem z herbaty, udekoruj suszonymi owocami, kawałkami cynamonu i gałązką mięty. Podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Owocowa herbata z pieczonym jabłkiem i cynamonem
Czarna herbata z dodatkiem owoców leśnych to napój, który łączy w sobie mocny napar ze słodkimi malinami, truskawkami i jeżynami. Bardzo dobrze smakuje bez dodatków, ale jeśli szukasz inspiracji na przygotowanie czarnej owocowej herbaty, spróbuj, jak dobrze komponuje się z pieczonym jabłkiem i cynamonem. Upiecz owoce, a następnie przygotuj z nich delikatny mus. Dopraw go cynamonem – dzięki temu mus będzie smakował prawie jak szarlotka. Nałóż go do szklanek z grubego szkła lub kubków, dodając nieco żurawiny ze słoika. Jeśli wolisz herbatę mniej słodką, spróbuj dodatku świeżej żurawiny, która ma kwaskowaty smak. Przygotuj z niej mus i dodaj do jabłek. Zaparzaj herbatę kilka minut, by wydobyć z niej cały aromat, a następnie wlej napar do szklanek lub kubków z musem jabłkowym. Udekoruj je plasterkami suszonych owoców, cynamonem i świeżą miętą. Podawaj na ciepło. Dobrze pasuje serwowana z piernikiem albo drobnymi, korzennymi ciasteczkami. Wypróbuj naszą propozycję na owocową herbatę z pieczonym jabłkiem i cynamonem. Smacznego!