Herbaciane lody sorbetowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Herbaciane lody sorbetowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
211 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

100 gramów

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę zalej dwoma szklankami wrzącej wody przykryj, odstaw na 1 minutę, tak aby herbata dobrze się zaparzyła. Herbatę połącz z sokiem z cytryny i miodem. Odstaw do ostygnięcia. Jeśli uznasz, że herbata jest mało słodka możesz dodać więcej miodu.

Krok 2

Zimną już herbatę podziel na trzy części. Jedną zmiksuj z malinami i wlej w na dno kubeczków na wysokość około dwóch centymetrów.

Krok 3

Druga część herbaty zmiksuj z kiwi, powstały „sos” wlej powoli na malinową warstwę pozostawiając miejsce na trzecią warstwę.

Krok 4

Czystą herbatę zmiksuj w blenderze ze szczyptą cynamonu i imbirem. Herbatę wlej do kubków po łyżce. Tak aby nie pomieszać składników.

Krok 5

Do środka każdego kubeczka włóż słomkę. Herbatę odstaw na 12 godzin do zamrażalki do czasu aż lody dobrze zamarzną. Zmrożone już lody podawaj wyjęte z kubeczków.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania domowych lodów przydadzą się małe plastikowe kubeczki jednorazowe oraz słomki do napojów. W sklepach można też kupić specjalne patyczki do domowych lodów oraz foremki. W ten sposób możesz przygotować lody z dowolnych owoców.

4

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 28.12.2021

    Uwielbiam sorbety, z herbatą jeszcze nie robiłam ale wszystko przede mną. Fajnie że miód jest zamiast cukru :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna Siwkiewicz

    Anna Siwkiewicz , 28.03.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Ryszard Gantz

    Michał Ryszard Gantz , 24.05.2016

    Ja mam lody gulaszowe... Tylko ciut duża porcja... bigosowe też się znajdą....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej