Herbaciane lody sorbetowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Herbaciane lody sorbetowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

195 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

100 gramów

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę zalej dwoma szklankami wrzącej wody przykryj, odstaw na 1 minutę, tak aby herbata dobrze się zaparzyła. Herbatę połącz z sokiem z cytryny i miodem. Odstaw do ostygnięcia. Jeśli uznasz, że herbata jest mało słodka możesz dodać więcej miodu.

Krok 2

Zimną już herbatę podziel na trzy części. Jedną zmiksuj z malinami i wlej w na dno kubeczków na wysokość około dwóch centymetrów.

Krok 3

Druga część herbaty zmiksuj z kiwi, powstały „sos” wlej powoli na malinową warstwę pozostawiając miejsce na trzecią warstwę.

Krok 4

Czystą herbatę zmiksuj w blenderze ze szczyptą cynamonu i imbirem. Herbatę wlej do kubków po łyżce. Tak aby nie pomieszać składników.

Krok 5

Do środka każdego kubeczka włóż słomkę. Herbatę odstaw na 12 godzin do zamrażalki do czasu aż lody dobrze zamarzną. Zmrożone już lody podawaj wyjęte z kubeczków.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania domowych lodów przydadzą się małe plastikowe kubeczki jednorazowe oraz słomki do napojów. W sklepach można też kupić specjalne patyczki do domowych lodów oraz foremki. W ten sposób możesz przygotować lody z dowolnych owoców.

2

Opinie o przepisie

  • Anna Siwkiewicz

    Anna Siwkiewicz , 28.03.2020

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Ryszard Gantz

    Michał Ryszard Gantz , 24.05.2016

    Ja mam lody gulaszowe... Tylko ciut duża porcja... bigosowe też się znajdą....

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Herbaciane lody sorbetowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej