Herbaciane lody sorbetowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

180 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0 gramów

3 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

4 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę zalej dwoma szklankami wrzącej wody przykryj, odstaw na 1 minutę, tak aby herbata dobrze się zaparzyła. Herbatę połącz z sokiem z cytryny i miodem. Odstaw do ostygnięcia. Jeśli uznasz, że herbata jest mało słodka możesz dodać więcej miodu.

Krok 2

Zimną już herbatę podziel na trzy części. Jedną zmiksuj z malinami i wlej w na dno kubeczków na wysokość około dwóch centymetrów.

Krok 3

Druga część herbaty zmiksuj z kiwi, powstały „sos” wlej powoli na malinową warstwę pozostawiając miejsce na trzecią warstwę.

Krok 4

Czystą herbatę zmiksuj w blenderze ze szczyptą cynamonu i imbirem. Herbatę wlej do kubków po łyżce. Tak aby nie pomieszać składników.

Krok 5

Do środka każdego kubeczka włóż słomkę. Herbatę odstaw na 12 godzin do zamrażalki do czasu aż lody dobrze zamarzną. Zmrożone już lody podawaj wyjęte z kubeczków.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania domowych lodów przydadzą się małe plastikowe kubeczki jednorazowe oraz słomki do napojów. W sklepach można też kupić specjalne patyczki do domowych lodów oraz foremki. W ten sposób możesz przygotować lody z dowolnych owoców.

1

Opinie o przepisie

  • Michał Ryszard Gantz

    Michał Ryszard Gantz

    Ja mam lody gulaszowe... Tylko ciut duża porcja... bigosowe też się znajdą....

    Odpowiedz Odpowiedz

Herbata Lipton o smaku owoców leśnych

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Herbata Lipton o smaku owoców leśnych

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej