Herbata z leśnych owoców z syropem z czarnego bzu
łatwe
87 osób zapisało

Składniki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 plaster
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Herbatę wsyp do saszetki, włóż do kubeczka i zaparz.
Krok 2
Następnie dodaj pozostałe składniki – syrop z bzu oraz plastry grejpfruta, i wymieszaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Herbata z leśnych owoców z syropem z czarnego bzu
Jeśli chcesz przygotować napój idealny na długie zimowe wieczory lub letnie, upalne popołudnia, herbata z leśnych owoców będzie dobrym, uniwersalnym rozwiązaniem. Ciekawym urozmaiceniem może okazać się dodanie do niej syropu z czarnego bzu. Wykorzystaj gotowy lub przygotuj go sam. Owoce bzu ogrzewaj w garnku do czasu, aż puszczą sok, a następnie rozetrzyj je i przeciśnij przez gazę. Tak powstały sok zagotuj z dodatkiem miodu i przelej do butelek. Teraz wystarczy przyrządzić napój – do szklanki wrzuć torebkę herbaty (zdecyduj się na wariant z leśnymi owocami) i zalej wrzątkiem. Dla uzyskania intensywnego, owocowego smaku dodaj jeszcze kilka sztuk malin, jagód albo borówek. Odpowiednie będą zarówno świeże, jak i mrożone. Herbatę ozdób na koniec kilkoma plastrami grejpfruta, którego z powodzeniem zastąpisz pomarańczą, limetką lub mandarynkami. Serwuj w wysokich szklankach lub w słoiczkach – dobrze smakuje zarówno schłodzona, jak i gorąca. Zainspiruj się naszym przepisem na ten pyszny napój.