Herbata matcha zyskuje coraz większą popularność. Jest uwielbiana nie tylko w kraju, z którego pochodzi, czyli Japonii, ale również na całym świecie. Początkowo ten napój był częścią ceremonii picia herbaty, jednak teraz praktycznie każdy może zrobić go w domu! Czym charakteryzuje się matcha? W jaki sposób ją zaparzyć? Pić ją na chłodno, a może na ciepło? Sprawdźcie sami!
Matcha – co to?
Matcha to sproszkowana zielona herbata, która oryginalnie pochodzi z Japonii. Liście krzewów, z których się wywodzi, są osłaniane specjalnymi matami. To właśnie te zabiegi zapobiegały narażeniu rośliny na promienie słoneczne. Początkowo matcha była pita przez mieszkańców Japonii, jednak obecnie w sklepach można znaleźć specjalne zestawy do parzenia tego rodzaju herbaty. Coraz częściej można kupić ją również w kawiarniach.
Matcha herbata ma dość specyficzny smak, który nie do końca może każdemu przypasować. Ten napój jest gorzki, a zarazem słodkawy. Matcha ma bardzo intensywny aromat i kolor. Wiele osób zachwyca się tą ciekawą, zieloną barwą. Komu zasmakuje matcha? Z pewnością pokochają ją fani zielonej herbaty, ponieważ te dwa napoje mają dość podobny posmak.
Matcha – parzenie i przygotowanie
Przede wszystkim matcha to bardzo intensywny produkt, który powinien być odpowiednio przechowywany. Dbajcie o to, aby pojemnik z herbatą był szczelnie zamknięty. Matcha – jak zrobić ten napój? Zacznijcie od przygotowania wody, jej temperatura nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza. Wiele osób mylnie twierdzi, że matchę trzeba przygotować w tradycyjny, domowy sposób. Nic bardziej mylnego! To nie tradycyjna herbata, którą zalewa się wrzątkiem.
Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z matchą, to nie inwestujcie w specjalistyczny sprzęt do zaparzania. Wystarczą Wam rzeczy, które znajdziecie w swoim domu. Przygotujcie miseczkę lub szklankę, a następnie wsypcie do niej łyżeczkę herbaty. Jak parzyć matchę? Wlejcie wodę o temperaturze nie większej niż 80 stopni Celsjusza. Przygotujcie łyżkę i energicznie mieszajcie zawartość miseczki. Następnie dolejcie resztę wody, która całkowicie wypełni Wasze naczynie.
Matcha – jak pić?
Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób pić matchę i czy dodawać do niej jakieś dodatki. Ze względu na gorzki smak herbaty, wiele osób decyduje się na to, by dosłodzić ją miodem lub cukrem.
Nie każdemu odpowiada duża ilość wody w napoju, dlatego można wymienić ją na mleko. Doskonale sprawdzą się również napoje migdałowe lub sojowe. Rozwiązań jest naprawdę wiele. Coraz bardziej popularna staje się również matcha latte, czyli herbata ze spienionym mlekiem. Wiele osób traktuje ją jako zamiennik kawy.
Matcha w kuchni – nasze propozycje
Co to jest matcha? Od teraz jesteście specjalistami w rozpoznawaniu japońskich herbat! Przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawych propozycji na wykorzystanie matchy.
Drink zielono mi idealnie sprawdzi się na przyjęcie ze znajomymi. Możecie wykorzystać do niego matchę i cieszyć się nietypowym napojem, który z pewnością zachwyci wszystkich gości!
Orzeźwiająca herbata z ogórkiem i limonką to propozycja, która naprawdę ciekawie smakuje. Wymieńcie zieloną herbatę na matchę i przygotujcie coś nowego!
Komentarze (0)