Napój kokosowy do niedawna kojarzono przede wszystkim z kuchnią azjatycką i znaleźć go można było głównie na stoiskach z egzotycznymi produktami. Dziś dostępny jest w większości sklepów, a wielu szefów kuchni wykonuje go w zaciszu własnych kuchni. Co można zrobić z napojem kokosowym? Jego zastosowanie wykracza dużo dalej poza specjały typowe dla kulinariów orientalnych. Kremowa konsystencja i przyjemny aromat sprawiają, że napój kokosowy doskonale odnajdzie się także na polskich stołach.
Czym jest napój kokosowy?
Sprawa nie jest skomplikowana. Napój kokosowy produkowany jest z miąższu orzecha kokosowego, połączonego w odpowiednich proporcjach z wodą. Cechuje się jasną barwą i dość gęstą konsystencją, więc doskonale nadaje się do najróżniejszych potraw: od koktajli, poprzez zupy, na potrawkach i gulaszach kończąc. Jest bardzo dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Jego kokosowy aromat fantastycznie podkreśla smak wielu produktów, nie dominując ich. Zatem co zrobić z napoju kokosowego? Możliwości jest mnóstwo!
Koktajle i smoothies
Można je traktować jako sposób na szybkie śniadanie, przekąskę w ciągu dnia albo deser. Wystarczy trochę owocowych i warzywnych składników, mikser i w kilka minut porcja pysznego koktajlu gotowa. Całość stanie się bardziej kremowa, gdy jednym ze składników będzie właśnie napój kokosowy. Z czym go łączyć? Doskonale wypada w kombinacjach z bananem, pomarańczą i sokiem ananasowym. Brzoskwinie, mango, truskawki i awokado też się przydadzą. Warzywny akcent w połączeniu z napojem kokosowym? Jak najbardziej – postawcie na szpinak, jarmuż albo seler naciowy.
Zupy
W kuchni tajskiej napój kokosowy jest używany bardzo często. Słynie ona z pikanterii, którą napój idealnie równoważy. Dania są ostre, ale jednocześnie wszystkie składniki tworzą spójną całość. Nie trzeba koniecznie sięgać po tak odległe inspiracje. Napój kokosowy wzbogaci wszelkie warzywne kremy i zastąpi śmietanę lub jogurt naturalny. Bardzo dobrze pasuje do tak swojskich produktów, jak brokuły czy kalafior. Krem kukurydziany i zupa soczewicowa w połączeniu z napojem kokosowym też smakują znakomicie. Bądźcie gotowi na eksperymenty!
Pomysł na obiad
Co z napoju kokosowego w ramach dania głównego? Tutaj opcji też jest bez liku! Komponowanie wegańskich i wegetariańskich jadłospisów okaże się dużo prostsze, gdy wykorzystacie napój kokosowy. Do czego użyć tego składnika, przygotowując obiad? Świetnie pasuje do indyjskiego curry z warzywami, roślinami strączkowymi, ryżem i kaszą. Sprawdza się w daniach mięsnych, w tym na bazie drobiu, ryb i owoców morza. Gulasze z wołowiną albo wieprzowiną zyskują bardziej intrygujący, egzotyczny charakter.
Desery
Każdy łasuch powinien być z napojem kokosowym dobrze. Polecamy włączać go do receptur na naleśniki i racuchy. Ciasto będzie pachnące i delikatniejsze. Co zrobić z napoju kokosowego, by oczarować miłośników łakoci? Puddingi i panna cotta wychodzą pierwszorzędnie. Napój kokosowy będzie pysznym akcentem w masie twarogowej na sernik. Kruche ciasteczka obsypane obficie wiórkami kokosowymi znikną z talerzy w mgnieniu oka.
Odrobina egzotyki na co dzień
Niech eksperymenty z napojem kokosowym nie kończą się na popularnych kokosankach. Dużo ciekawiej będzie zaserwować na obiad Amok Moan – kurczaka po kambodżańsku z bogactwem pachnących przypraw. Kulinarnych podróży ciąg dalszy: przedstawiamy brazylijskiego kurczaka z napojem kokosowym, który także przypadnie do gustu fanom drobiu. W przepisie na wieprzową polędwiczkę w orzechowym sosie też nie brakuje kokosowego akcentu. Nie bójcie się łączyć go z dużą ilością warzywnych składników – kapusta pekińska z napojem kokosowym to przysmak wyjątkowy! Szukacie dania idealnego na chłodniejsze dni, a jednocześnie nie wiecie, co zrobić z napojem kokosowym? Zupa dyniowo-kokosowa to hit jesiennych jadłospisów. Potrzebujecie pomysłu na prostą, ale szykowną przekąskę? Zerknijcie na recepturę kokosowych szaszłyków z krewetek, a każdy bankiet będzie udany.
Komentarze (0)