W polskich kuchniach robi się o niej coraz głośniej. Choć charakteryzuje się przyjemnym aromatem kokosa, wykorzystamy ją do przygotowania nie tylko słynnych kokosanek. Dla wielu osób ważną informacją będzie fakt, że nie zawiera glutenu. Co można zrobić z mąki kokosowej? W daniach wytrawnych sprawdzi się tak samo dobrze, jak w deserach.

Mąka kokosowa dla początkujących

Wytwarzana jest z miąższu orzecha kokosowego. Mimo przyjemnego aromatu i kokosowego posmaku, nie jest słodka, co czyni ją produktem niebywale uniwersalnym. Zaczynając swoją przygodę z mąką kokosową, lepiej nie rzucać się na głęboką wodę. Polecamy zapoznawać się z nią stopniowo. Dodawanie kilku łyżek do znanych przepisów i mieszanie jej z innymi rodzajami mąki daje dużo lepsze kulinarne rezultaty niż bazowanie wyłącznie na niej. Jak do większości nowości, do mąki kokosowej należy przyzwyczajać się krok po kroku.

Mąka kokosowa na słodko

Poznawanie przepisów z mąką kokosową rozpoczniemy od słodkości. Jej użycie sprawia, że wypieki stają się bardziej kruche. By gotowe ciasto nie rozpadało się na drobne kawałki, należy pamiętać o dodaniu do niego wystarczającej ilości jajek lub miękkich owoców – dodatków, które zapewnią mu zwartą strukturę. Znakomicie komponuje się z egzotycznymi owocami. Kokosowy charakter deseru podkreślą znane od lat lekkie wiórki. W wypiekach – ciastach, ciasteczkach, drożdżówkach, tartaletkach i babeczkach – łączmy mąkę kokosową z orzechami. Co można zrobić z mąki kokosowej, gdy nadal mamy ochotę na słodki poczęstunek i akurat zbliża się pora podwieczorku? Dodawajmy ją do ciasta na słodkie naleśniki, które wypełnimy białym serem, owocowymi przetworami oraz miodem.

Co można zrobić z mąki kokosowej na słono?

Wspomnieliśmy, że możemy używać jej do wytrawnych potraw. Ich repertuar jest naprawdę szeroki. Doskonale sprawdza się jako sposób na zagęszczenie zup i sosów. Śmietana i zasmażka tym razem nie będą potrzebne. Użyjemy jej zamiast bułki tartej podczas przyrządzania soczystych, mięsnych pulpecików. Już po pierwszych kęsach przekonamy się, że nabrały niesamowitej lekkości i puszystości.

Mąka kokosowa – do czego jeszcze przyda się podczas kulinarnych wyczynów? Łącząc ją z ulubionymi ziołami i przyprawami, skomponujemy niebanalną panierkę do mięs. Okaże się niezrównanym składnikiem spodu do pizzy, będącego cenną alternatywą dla drożdżowej wersji. Domowy chleb z bardzo łagodnym i przyjemnym zapachem kokosa? W to nam graj!

Mąka kokosowa na surowo

Nie, to nie pomyłka, a kolejny argument, który świadczy o wyjątkowości tego produktu. Co zrobić z mąki kokosowej na surowo? Smacznie rozpoczniemy z nią dzień, dodając ją do popularnych śniadaniowych dań – płatków, granoli i owsianki. Możemy zestawiać ją z jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką. Stanowi apetyczne uzupełnienie różnorodnych koktajli. Ważne jest, by w tych przypadkach nie łączyć jej z innymi gatunkami mąki – zdecydowana większość z nich wymaga obróbki cieplnej.

Mąka kokosowa – jak zrobić ją w domu?

Mimo że zainteresowanie tym bezglutenowym produktem jest coraz większe, mąka kokosowa dostępna jest głównie w większych marketach oraz w sklepach z żywnością ekologiczną. Jeśli żadnego z tych miejsc nie mamy po drodze, mąkę kokosową możemy przygotować samodzielnie. Jak zrobić mąkę kokosową krok po kroku? Potrzebne będą wiórki kokosowe oraz woda. Na 200 g wiórków przypada 0,5 l płynu.

  1. Wiórki zmiel w blenderze na średnich obrotach.
  2. Następnie zalej je gorącą, ale nie wrzącą wodą.
  3. Naczynie odstaw na 20 minut, by wiórki zdążyły nasiąknąć płynem.
  4. Ponownie zmiksuj – nie powinno trwać to dłużej niż 2 minuty.
  5. Wyjmij durszlak lub sito, które wyłożysz bawełnianą ściereczką. Pamiętaj, by pod spodem umieścić dużą miskę, ewentualnie duży, głęboki talerz.
  6. Kokosową masę wylej na durszlak. Wiórki, które się na nim zatrzymają, mocno wyciśnij, usuwając z nich nadmiar wody.
  7. Osuszone wiórki przenieś na dużą blachę do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 100°C.
  8. Suszenie wiórków potrwa od 1 do 1,5 godziny.
  9. Gdy będą już suche, możesz jeszcze raz je zmiksować. Mąka zyska sypką konsystencję. Gotowe!

Makaron z mąki kokosowej

Czy są tu fani potraw makaronowych? Mamy dla was coś specjalnego! Zrobienie od podstaw makaronu z mąki kokosowej to kolejny smaczny sposób na poznanie jej możliwości. Trzeba być jednak przygotowanym na to, że ciasto może być mniej elastyczne niż w przypadku klasycznych przepisów na domową pastę z mąki pszennej.Do zrobienia kokosowego makaronu potrzeba: 1,5 szklanki mąki kokosowej oraz 2 jajek.

  1. Wymieszaj mąkę z jajkami i rękoma zagniataj ciasto, aż składniki połączą się w jednolitą całość.
  2. Uformuj kulę i odstaw na 30 minut.
  3. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i podziel na średniej długości wstążki.
  4. Makaron gotuj w osolonej i wrzącej wodzie. Potrwa to 3-4 minuty.

Mąka kokosowa w praktyce

Smak kokosa wywołuje w nas dość egzotyczne skojarzenia. Odrobina mąki kokosowej w kokosowym jabłeczniku wspaniale połączy je ze swojskimi jabłkami. Nie bójmy się używać nawet tych bardziej kwaśnych odmian – smaki doskonale się zrównoważą. Ciasto serowo-kokosowe okaże się bardzo dobrym wstępem do poznawania możliwości mąki kokosowej. Na start możemy dodać około 2 łyżek. Stworzenie smacznego i różnorodnego jadłospisu bezglutenowego nie jest niewykonalne. Z białą, lekką mąką przygotujemy kokosową babkę bez glutenu, a po ten przepis będziemy sięgać nie tylko podczas Wielkanocy. Do czego jeszcze przyda się mąka kokosowa? Uzupełnimy nią panierkę krewetek w kokosie z sosem ailloli – zrobi się chrupiąco i aromatycznie. Bezmięsny obiad może być równie kuszący. Wystarczy podać klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem z dodatkiem mąki kokosowej, by móc spodziewać się gromkich braw od zadowolonych i najedzonych domowników. Smacznych przepisów z mąką kokosową nie brakuje, więc to doskonały pretekst, by zagłębić się w jej smakowite właściwości.